Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέχρι Τετάρτη 31/1 αποφασίζουν οι Κύπριοι - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με TAQA για Great Sea Interconnector - Τριπλασιασμός της Προχρηματοδότησης

Μέχρι Τετάρτη 31/1 αποφασίζουν οι Κύπριοι - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με TAQA για Great Sea Interconnector - Τριπλασιασμός της Προχρηματοδότησης
Η πρόταση των Κυπρίων υπουργών με βάση την μελέτη της DNV θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου εντός των προσεχών ημερών

Η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του project promoter στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και σε επόμενη φάση με το Ισραήλ, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει θετικό momentum για το έργο το οποίο μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, μπαίνει στις ράγες.
Δεν είναι τυχαίο ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση από την Κυπριακή Δημοκρατία για το εάν θα συμμετάσχει και με ποιο ποσό στην κατασκευή της διασύνδεσης Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχεδόν τον τριπλασιασμό της προχρηματοδότησης του με το ποσό των 164 εκατ ευρώ.

Την ίδια ώρα η κινητικότητα επιβεβαιώνεται και από την συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Επενδυτικού Ταμείου TAQA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Jasim Husain Thabet ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο. Όπως δήλωσε ο διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση εκφράστηκε το ενδιαφέρον του Ταμείου των ΗΑΕ να επενδύσει στο έργο «Great Sea Interconnector». Άλλωστε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA για τη διασύνδεση.

Η αξιολόγηση της μελέτης του DNV

Έτσι το επόμενο βήμα, που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο, αναμένεται να γίνει εντός των ημερών καθώς προγραμματίζεται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Μάκη Κεραυνού και Γιώργου Παπαναστασίου, για να λάβουν οριστικές αποφάσεις, υπό το πρίσμα και των αποτελεσμάτων της μελέτης που ανέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον διεθνή οίκο DNV (Det Norske Veritas). Η μελέτη αξιολογεί θετικά το έργο και σημειώνει ότι ο Great Sea Interconnector θα έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», λόγω του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Η πρόταση των δυο υπουργών θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για τη λήψη οριστικής απόφασης. Το χρονικό όριο που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει την απόφαση της η 31η Ιανουαρίου. Μετά την απόφαση θα δοθεί το ανάλογο μήνυμα στον ΑΔΜΗΕ που ως φορέας υλοποίησης έχει δημιουργήσει ήδη την εταιρία ειδικού σκοπού. Θα ακολουθήσει έκδοση μετοχικού κεφαλαίου στο οποίο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει εισφέροντας ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τα 100 εκατ. ευρώ δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας υπολογίζεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 25%, ποσοστό που σε συνδυασμό με το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ μπορούν να εξασφαλίσουν το πλειοψηφικό πακέτο του έργου.

Τριπλασιασμός της Προχρηματοδότησης

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει έγκαιρα το financial closure του έργου, για το οποίο είναι απαραίτητο και ένα indicative Term Sheet από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το συνολικό κόστος υλοποίησης του ηλεκτρικού καλωδίου έχει υπολογιστεί στα 1,9 δισ. ευρώ. Εκτός από τους επενδυτές, οικονομικά, το έργο στηρίζεται και από την Ε.Ε. με επιχορήγηση συνολικού ύψους 657,9 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility. Θετικό σημάδι θεωρείται εξάλλου η αύξηση της προχρηματοδότησης από τη CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), από τα 55,2 εκατ. ευρώ του αρχικού δικαιούχου (ΕuroAsiaInterconnector) στα 164,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης