O δασμός είναι κληρονομιά της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022 αφού η Μόσχα διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και μια υποθαλάσσια έκρηξη έκλεισε τον αγωγό Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία - τη διαδρομή για το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Εκείνο το έτος, η Επιτροπή εξέδωσε στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για να ενισχύσει τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα 2022-2023. Το Βερολίνο ζήτησε από τον κόμβο μάρκετινγκ, το Trading Hub Europe (THE) να γεμίσει τα αποθέματά του, αλλά η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου άφησε την κυβέρνηση με λογαριασμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για να προσπαθήσει να ανακτήσει τις απώλειές της από άλλες χώρες της ΕΕ που αγοράζουν το φυσικό αέριο της, η Γερμανία εισήγαγε αυτό «τέλος ουδετερότητας» φυσικού αερίου. Από τον Δεκέμβριο του 2023, η Γερμανία χρειαζόταν ακόμη να ανακτήσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τον ACER να εξετάσει το θέμα και τα ευρήματά του αναμένεται να παρουσιαστούν στην Επιτροπή εντός των επόμενων εβδομάδων, ανέφεραν οι πηγές.
"Γνωρίζουμε τη γερμανική χρέωση ουδετερότητας και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από διάφορα μέρη. Η υπηρεσία ενέργειας της Επιτροπής (ΓΔ ENER) βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για αυτό το θέμα, καθώς και με τον Οργανισμό για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας", είπε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Επιτροπή.
«Το υπουργείο θα παρακολουθήσει την έρευνα του ACER και τις πιθανές ενέργειες της Επιτροπής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Εκπρόσωπος της ACER είπε στο Reuters ότι βρίσκεται σε συζήτηση με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
«Δηλαδή, εάν θα μπορούσαν να επιδιωχθούν πιο συντονισμένες προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να ικανοποιηθούν, αφενός, οι επιθυμίες ανάκτησης του κόστους, ενώ από την άλλη, να μην κινδυνεύουμε να κατακερματίσουμε τις ενοποιημένες ενεργειακές μας αγορές», ανέφερε.
www.worldenergynews.gr