Ενέργεια

Αγωγή της ExxonMobil σε ακτιβιστές μετόχους της λόγω... κλιματικής αλλαγής

Αγωγή της ExxonMobil σε ακτιβιστές μετόχους της λόγω... κλιματικής αλλαγής
Πρόκειται για την πρώτη τέτοιους είδους αντίδραση της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας και είναι το τελευταίο βήμα σε μια εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ εταιρειών ορυκτών καυσίμων και περιβαλλοντικών εκστρατειών

Εξ΄ αφορμής του καλέσματος που δέχτηκε για να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ExxonMobil κατέθεσε αγωγή κατά ακτιβιστών μετόχων της στις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Η δικαστική προσφυγή κατατέθηκε την Κυριακή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας κατά της επενδυτικής εταιρείας Arjuna Capital, με έδρα τη Μασαχουσέτη και της Follow This, μιας ακτιβιστικής ομάδας επενδυτών με έδρα το Άμστερνταμ.Όπως μεταδίδει το Politico, πρόκειται για την πρώτη τέτοιους είδους αντίδραση της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας και είναι το τελευταίο βήμα σε μια εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ εταιρειών ορυκτών καυσίμων και περιβαλλοντικών εκστρατειών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ο χρηματοπιστωτικός ρυθμιστής των ΗΠΑ, έχει επιβλέψει έναν αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτάσεων μετόχων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εποχών.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω email, η Exxon Mobil ανέφερε ότι «η κατάρρευση της διαδικασίας προτάσεων για τους μετόχους, που επιτρέπει στους υποστηρικτές να προωθήσουν την ατζέντα τους μέσα από μια πλημμύρα προτάσεων, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επενδυτών».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «απλώς ζητάμε από το δικαστήριο να εφαρμόσει τους κανόνες πληρεξουσίου της SEC όπως έχουν γραφεί για να σταματήσει αυτή η κατάχρηση και να εξαλειφθούν οι σημαντικοί πόροι που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους».

Η Exxon είπε στη δικαστική της κατάθεση ότι η πρόταση για το κλίμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες έμοιαζε πολύ με ψηφίσματα που απορρίφθηκαν από τους μετόχους το 2022 και το 2023. Αν και οι προτάσεις δεν εγγυώνται ή απαιτούν ικανοποιητική δράση της εταιρείας, η πλειοψηφία ασκεί πίεση σε μια εταιρεία να αλλάξει ή να ανταποκριθεί στο ψήφισμα και είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης του τι έχουν στο μυαλό των επενδυτών. Η Exxon ζήτησε δικαστική απόφαση έως τις 19 Μαρτίου πριν από την ετήσια συνέλευση των μετόχων της στα τέλη Μαΐου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης