Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κινδύνους και για τα PPAs προκαλούν οι περικοπές ΑΠΕ - Ανησυχία στην αγορά

Κινδύνους και για τα PPAs προκαλούν οι περικοπές ΑΠΕ - Ανησυχία στην αγορά

Σε κίνδυνο υφιστάμενες συμβάσεις

 

Αναστάτωση και έντονες ανησυχίες στους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπογράψει ήδη, ή συζητούν να υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού (PPAs) με παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ προκαλεί η συζήτηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις υποχρεωτικές περικοπές πράσινης ενέργειας.


Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς τα περισσότερα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού περιλαμβάνουν ρήτρα αποχώρησης σε περίπτωση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που έχει επίπτωση στην τιμή η οποία έχει συμφωνηθεί. Εκτιμάται δε ότι έαν από το ΥΠΕΝ υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ακούγονται στην αγορά όπως υποχρεωτικές περικοπές της τάξης του 40-45% οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά σοβαρές αφού ανοίγει το ενδεχόμενο να σπάσουν υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας αλλά και βεβαίως να μην προχωρήσει η σύναψη νέων.

Οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταστεί αναγκαίες λόγω της τεράστιας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα που προκαλεί συμφόρηση στα δίκτυα, την ώρα που η ζήτηση παραμένει σχεδόν παγωμένη. Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο όταν η προσφορά από τις μονάδες ΑΠΕ είναι αυξημένη και η ζήτηση παραμένει χαμηλή λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Μάλιστα παράγοντες του τομέα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχολιάζοντας την κατάσταση σημειώνουν ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει λόγω απουσίας επενδύσεων στα δίκτυα αλλά λόγω της περιορισμένης ζήτησης.


11,5 GW η εγκατεστημένη ισχύς


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατεστημένη ισχύς του ελληνικού συστήματος σε μονάδες ΑΠΕ ανέρχεται σε 11,5 GW, ενώ η ισχύς των έργων που έχουν λάβει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) φθάνει στα 15,5 GW. Την ίδια ώρα, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση νέων έργων ξεπερνούν τα 40 GW, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις παραγωγού για έργα άνω των 120 GW. Τα υφιστάμενα μαζί με τα έργα που έχουν λάβει ΟΠΣ καλύπτουν τον στόχο που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έως το 2030, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ισχύς 2 GW που θα προέλθει από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Με αυτά τα δεδομένα το ΥΠΕΝ αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος συζητώντας υψηλότατες υποχρεωτικές περικοπές στην έγχυση ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ όπως επίσης την υποχρεωτική τοποθέτηση μπαταριών στα νέα έργα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ν.4951 του 2022 και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα που λαμβάνουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση 20% στην ισχύ τους, ενώ ετέθη και πλαφόν στο 72% για την ισχύ που επιτρέπεται να εγχέουν στο δίκτυο σε ότι αφορά τα έργα που συνδέονται με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και 73% για τα έργα που συνδέονται με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Όλα αυτά βεβαίως αυξάνουν το κόστος της ενέργειας που θα προσφέρεται στο μέλλον από μονάδες ΑΠΕ γεγονός που προβληματίζει όχι μόνο τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης αλλά και τους μεγάλους καταναλωτές που προσβλέπουν στην προμήθεια πράσινου ρεύματος σε σταθερές αλλά και συμφέρουσες τιμές.

Ο κίνδυνος που εγκυμονείτε είναι συμβάσεις PPAs να σπάσουν με την ενεργοποίηση της ρήτρας αλλαγής του Νόμου καθώς και να μην προχωρά η σύναψη νέων αφού το κόστος τόσο των περικοπών όσο και των μπαταριών θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή της ενέργειας που θα προσφέρεται για τη σύναψη PPAs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης