Ενέργεια

IEA: Η αύξηση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση

IEA: Η αύξηση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση

 

Οι ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσουν τον άνθρακα μέχρι τις αρχές του 2025, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια

Η ενέργεια που παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, θα είναι επαρκής για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι οι εκπομπές στον τομέα της ενέργειας μειώνονται.
Μετά την ανάπτυξη ρεκόρ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ισχύος έως το 2026, από λιγότερο από 40% το 2023, ανέφερε σε έκθεσή της η IEA την Τετάρτη.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσουν τον άνθρακα μέχρι τις αρχές του 2025, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.
Η πυρηνική ενέργεια προβλέπεται επίσης να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ παγκοσμίως, καθώς η γαλλική παραγωγή συνεχίζει να ανακάμπτει από τα χαμηλά το 2022, πολλά εργοστάσια στην Ιαπωνία επανέρχονται στο δίκτυο και νέοι αντιδραστήρες ξεκινούν τη λειτουργία τους σε αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα και η Ευρώπη.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 3,4% από το 2024 έως το 2026 με περίπου το 85% της αύξησης της ζήτησης να προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία, αφού η ανάπτυξη υποχώρησε ελαφρά στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Το μερίδιο της Κίνας

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όγκο, παρά την πρόβλεψη για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερη εξάρτηση από τη βαριά βιομηχανία, αναφέρει η έκθεση.
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες εκπομπές αναμένεται να μειωθούν κατά 2,4% το 2024, ακολουθούμενες από μικρότερες μειώσεις το 2025 και το 2026, αναφέρει η έκθεση.
«Η αποσύνδεση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών θα είναι σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης ηλεκτροδότησης του ενεργειακού τομέα, με περισσότερους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας», ανέφερε η έκθεση.

Η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε 2% μεγαλύτερη κατανάλωση τελικής ενέργειας το 2023 από τα επίπεδα του 2015, αν και η επίτευξη των κλιματικών στόχων θα απαιτούσε την ηλεκτροδότηση για να προχωρήσει σημαντικά ταχύτερα τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης