Η Νέα Υόρκη αντικαθιστά τις ρυπογόνες τουρμπίνες με πιο καθαρές (energy-storage)

Η Νέα Υόρκη αντικαθιστά τις ρυπογόνες τουρμπίνες με πιο καθαρές (energy-storage)
Έχει στόχο ανάπτυξης αποθήκευσης ενέργειας 6 GW έως το 2030
Η αποθήκευση μπαταριών διαδραματίζει ενεργό ρόλο βοηθώντας την πόλη της Νέας Υόρκης να αποσύρει το στόλο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κορυφαίας ποιότητας.


Περίπου 700 MW από τα πιο ρυπογόνα περιουσιακά της στοιχεία παραγωγής ηλεκτρισμού έχουν ήδη αποσυρθεί πλήρως σύμφωνα με το energy-storage.news.

 

Τουρμπίνες σε φάση αντικατάστασης

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, τα 4.019 MW (περίπου τα 2/3 ενός στόλου 6.093 MW), είτε έχουν αποσυρθεί είτε έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια αντικατάστασης τουρμπίνων με πιο καθαρές τεχνολογίες από τότε (2019) που η Νέα Υόρκη υιοθέτησε τους κλιματικούς στόχους και τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Εκτός από τα 700 MW που έχουν ήδη αποσυρθεί, περίπου το ίδιο ποσό μετακινείται και πάλι ενεργά προς το τέλος του κύκλου ζωής του.

 

Οι αριθμοί προέρχονται από μια ομάδα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης που ονομάζεται PEAK Coalition (σχηματίστηκε από ομάδες συμπεριλαμβανομένων των New York Lawyers for the Public Interest και της New York City Environmental Justice Group) η οποία επίσης σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε μια σειρά έργων μεγάλης κλίμακας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) που σχεδιάζονται στις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων που αποσύρονται ή έχουν αποσυρθεί.

Η αποθήκευση μπαταρίας είναι μία από τις διάφορες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση της χωρητικότητας αιχμής.

Ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου με διάρκεια 4 ωρών μπορεί να είναι οι πιο άμεσα ανάλογες από άποψη τεχνικής ικανότητας με τις υψηλότερες, η αποτελεσματική απόσυρση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να διευκολυνθεί με συνδυασμό άλλων πόρων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων ηλιακής ταράτσας, υπεράκτιων αιολικών και ενεργειακής απόδοσης.

 

Η Νέα Υόρκη έχει ακόμα περίπου 6 GW σε λειτουργία

Λειτουργούν μόνο για το 5% των ωρών το χρόνο (σπάνια αναλαμβάνονται σε δράση για περισσότερες από 8 ώρες κάθε φορά), αλλά συμβάλλουν σημαντικά στα επίπεδα αερίων θερμοκηπίου (GHG) και σωματιδίων, ενώ είναι επίσης δαπανηρή η λειτουργία τους και διατηρούν.

Επίσης συγκεντρώνονται περισσότερο σε αστικές περιοχές προς την πόλη της Νέας Υόρκης, παρά στις λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ανώτερης Πολιτείας, και αυτό σημαίνει ότι ένα δυσανάλογο βάρος αυτών των δαπανών για την υγεία και το περιβάλλον βαρύνει τα δημογραφικά στοιχεία χαμηλού εισοδήματος και εθνοτικών μειονοτήτων.

 

Φτωχοί ζουν κοντά σε μονάδα αιχμής στη Ν. Υόρκη

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, περίπου 750.000 άνθρωποι ζουν σε απόσταση ενός μιλίου από μια μονάδα αιχμής στη Νέα Υόρκη (NYC) και από αυτούς, το 78% είναι σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος ή έγχρωμες κοινότητες, ενώ σχεδόν το 90% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας για τις ανάγκες αξιοπιστίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, δημιουργείται στη Νέα Υόρκη.

Σε ορισμένες ημέρες με κακή ποιότητα αέρα, οι κορυφές μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως και το 94% των εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOX) της πολιτείας.

 

Κορυφαία πρόοδος

Εν τω μεταξύ, ο νόμος της Νέας Υόρκης για την ηγεσία και την κοινοτική προστασία του 2019 (CLCPA) δέσμευσε την πολιτεία σε 70% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, 100% ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές έως το 2040 και 85% μείωση των εκπομπών GHG από τα επίπεδα του 1990 των κανονικών αναγνωστών ενέργειας από 205 χρήστες.

Το Storage.news γνωρίζει επίσης ότι η Νέα Υόρκη έχει στόχο ανάπτυξης αποθήκευσης ενέργειας 6 GW έως το 2030.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η PEAK Coalition ξεκίνησε μια συνεργασία το 2020 με τη δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας της Νέας Υόρκης Power Authority (NYPA) για τη διαμόρφωση σχεδίων απόσυρσης του δικού της στόλου κορυφαίων 461 MW της NYPA.

Αυτό περιλάμβανε τη διερεύνηση της σκοπιμότητας αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES), καθώς και μικρής διάρκειας.

Το 2021, η PEAK Coalition ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων Strategen να διαμορφώσει ένα μονοπάτι για την απόσυρση των εργοστασίων αιχμής στη Νέα Υόρκη.

 

Strategen: Αποδοτικές αποσύρσεις έως το 2030

Η Strategen έγραψε στην έκθεσή της με τον εύστοχο τίτλο «Το τελικό παιχνίδι των ορυκτών καυσίμων», ότι ένας συνδυασμός πόρων (συμπεριλαμβανομένων 5,6 GW ηλιακής ενέργειας, 3 GW υπεράκτιων αιολικών και 4.200 MW BESS), θα μπορούσε να έχει οικονομικά αποδοτικές αποσύρσεις για ολόκληρο το στόλο της Νέας Υόρκης έως το 2030.

Όπως αναφέρθηκε από αυτόν τον ιστότοπο τον Απρίλιο του 2022 (ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της συνεργασίας της με την PEAK Coalition), η NYPA γνωστοποίησε ότι είχε ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης του δικού της στόλου σε καθαρότερες επιλογές.

 

Στόχοι για τις εγκαταστάσεις κορυφής

Στη νεότερη έκθεσή της, απαριθμούνται οι διαφορετικές εγκαταστάσεις κορυφής και τι έχουν ανακοινώσει οι ιδιοκτήτες καθεμιάς ως τις προθέσεις τους για αυτές.

Περιλαμβάνουν 4 κορυφαίους της Eastern Generation/ArcLight Capital Partners.

Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις BESS περιλαμβάνουν ένα έργο 135 MW του Σταθμού Παραγωγής Astoria της Eastern Generation που έχει ήδη λάβει έγκριση. Σε μία από τις άλλες τοποθεσίες της, έχει προγραμματιστεί BESS 320 MW και σε άλλη έχει στα σκαριά BESS απροσδιόριστου μεγέθους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης