Τα πυρηνικά πέφτουν, ενώ οι ΑΠΕ βίωσαν χρονιά ρεκόρ ανάπτυξης (reneweconomy)

Τα πυρηνικά πέφτουν, ενώ οι ΑΠΕ βίωσαν χρονιά ρεκόρ ανάπτυξης (reneweconomy)
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προβλέπει κλείσιμο 10 αντιδραστήρων (10 GW) ετησίως από το 2018 έως το 2050

Σημάδια πτώσης δείχνει τα τελευταία χρόνια η πυρηνική ενέργεια η οποία υποχώρησε και το 2023, σε αντίθεση με την ηλιακή και αιολική ενέργεια οι οποίες ακολούθησαν και θα συνεχίσουν (όπως φαίνεται) να ακολουθούν πορεία ανάπτυξης.

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα reneweconomy.com.au, υπήρξαν 5 εκκινήσεις αντιδραστήρων και 5 μόνιμα κλεισίματα το 2023 με καθαρή απώλεια ισχύος 1,7 γιγαβάτ (GW).

Υπήρχαν μόλις 6 εκκινήσεις κατασκευής αντιδραστήρων το 2023, εκ των οποίων οι 5 στην Κίνα.

Λόγω της γήρανσης του στόλου των αντιδραστήρων, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προβλέπει το κλείσιμο 10 αντιδραστήρων (10 GW) ετησίως από το 2018 έως το 2050.


Έτσι, η βιομηχανία χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 εκκινήσεις αντιδραστήρων μόνο για να διατηρήσει την τρέχουσα παραγωγή της.

Την τελευταία δεκαετία (2014-23), οι εκκινήσεις κατασκευής ήταν κατά μέσο όρο 6,1.

Ο αριθμός των αντιδραστήρων λειτουργικής ισχύος είναι 407 έως 413 ανάλογα με τον ορισμό της λειτουργικότητας, αρκετά χαμηλότερος από την κορυφή του 2002 των 438.

Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 9,2% (το χαμηλότερο μερίδιο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και λίγο περισσότερο από το μισό από το ανώτατο όριο του 17,5% το 1996).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2023, υπήρξαν 102 εκκινήσεις αντιδραστήρων ηλεκτρικής ενέργειας και 104 κλεισίματα σε όλο τον κόσμο: 49 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κίνα χωρίς κλείσιμο. και καθαρή πτώση 51 αντιδραστήρων στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Κίνα, έγιναν 5 εκκινήσεις κατασκευής αντιδραστήρων το 2023 και μόνο μία εκκίνηση αντιδραστήρα. Με άλλα λόγια, υπήρξε μόνο μία έναρξη κατασκευής αντιδραστήρα εκτός Κίνας το 2023. Τόσο για τη διαφημιστική εκστρατεία για μια νέα πυρηνική αναγέννηση.

 

Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες και «προηγμένη» πυρηνική ενέργεια

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) αποτελούν αντικείμενο ατελείωτης διαφημιστικής εκστρατείας, αλλά δεν υπήρξαν εκκινήσεις ή εκκινήσεις SMR πέρυσι.

Η μεγαλύτερη είδηση SMR το 2023 ήταν η απόφαση της NuScale Power να εγκαταλείψει το εμβληματικό της έργο στο Αϊντάχο παρά την εξασφάλιση αστρονομικών επιδοτήσεων ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Το Νοεμβρίου του 2023
το Ινστιτούτο υπέρ των πυρηνικών Breakthrough σημείωσε σε άρθρο του ότι οι προσπάθειες για την εμπορευματοποίηση μιας νέας γενιάς προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων δεν είναι σε καλό δρόμο.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «Η ανακοίνωση NuScale ακολουθεί πολλές άλλες αποτυχίες για προηγμένους αντιδραστήρες.

Αυτή την εβδομάδα, αναγκάστηκε να απολύσει περίπου 100 υπαλλήλους.

Στις αρχές του 2022, η πρώτη αίτηση άδειας του Oklo απορρίφθηκε συνοπτικά από την Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή προτού καν ο οργανισμός ξεκινήσει την τεχνική εξέταση του αντιδραστήρα Aurora του Oklo».


Πυρηνική πτώση έναντι ρεκόρ αύξησης των ΑΠΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μόλις δημοσίευσε την έκθεσή του «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2023» και κάνει μια εντυπωσιακή αντίθεση με την αδιαθεσία της πυρηνικής βιομηχανίας.

Η πυρηνική ενέργεια υπέστη καθαρή απώλεια ισχύος 1,7 GW το 2023, ενώ οι προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν σε ρεκόρ 507 GW, σχεδόν 50% υψηλότερες από το 2022.

Αυτή είναι η 22η συνεχόμενη χρονιά που οι προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σημειώνουν νέο ρεκόρ.

Μόνο τα ηλιακά φωτοβολταϊκά αντιπροσώπευαν τα 3/4 των προσθηκών ισχύος ΑΠΕ παγκοσμίως το 2023.

Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει ένα μειωμέμενο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα 9,2%), ενώ οι ΑΠΕ έχουν αυξηθεί στο 30,2%.

Ο IEA αναμένει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσουν το 42% έως το 2028 χάρη στην προβλεπόμενη νέα ισχύ 3.700 GW την επόμενη 5ετία.

 

Τα ορόσημα της επόμενης 5ετίας

Ο συνδυασμός ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει ήδη ξεπεράσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ο IEA σημειώνει ότι τα επόμενα 5 χρόνια, πιθανότατα θα επιτευχθούν πολλά άλλα ορόσημα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

— Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και γίνονται η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

— Το 2025, ο άνεμος ξεπερνά την πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

— Το 2026, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά ξεπερνούν την παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας

— Το 2028, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το μερίδιο των αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών να διπλασιάζεται στο 25%.

Εκτιμάται ότι το 96% των νεοεγκατασταθέντων ηλιακών φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών δυναμικότητας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας είχαν χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τις νέες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου το 2023, αναφέρει ο IEA.

 

Τριπλασιασμός των ΑΠΕ

Ο IEA αναφέρει στην έκθεσή του «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2023» ότι:

«Πριν από τη διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν 5 πυλώνες για δράση έως το 2030, μεταξύ των οποίων ο στόχος του τριπλασιασμού της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών.

Αρκετές από τις προτεραιότητες του ΙΕΑ αντικατοπτρίστηκαν στο κείμενο Global Stocktake που συμφωνήθηκε από τις 198 κυβερνήσεις στην COP28, συμπεριλαμβανομένων των στόχων του τριπλασιασμού των ΑΠΕ και του διπλασιασμού του ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κάθε χρόνο έως το 2030.

Υπό τις υφιστάμενες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια δυναμικότητα ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσει τα 7300 GW έως το 2028.

Αυτή η τροχιά ανάπτυξης θα δει την παγκόσμια δυναμικότητα να αυξάνεται κατά 2,5 φορές το τρέχον επίπεδο μέχρι το 2030, υπολείποντας τον τριπλασιασμό του στόχου».

Στην «επιταχυνόμενη περίπτωση» του IEA, 4.500 GW νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών θα προστεθούν τα επόμενα 5 χρόνια (έναντι 3.700 GW στην «κύρια περίπτωση»), πλησιάζοντας τον τριπλασιασμό του στόχου.


Ανέφικτος ο τριπλασιασμός των πυρηνικών μέχρι το 2050

Ο στόχος του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 είναι μεγάλος, αλλά όχι αδύνατος.

Αντίθετα, η «δέσμευση» που υπέγραψαν μόλις 22 κράτη στο COP28 για τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 φαίνεται παράλογη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Εργατικών υπέγραψε την Αυστραλία στη δέσμευση για τις ΑΠΕ, αλλά όχι στη δέσμευση για τα πυρηνικά.

Ο Συνασπισμός θέλει να κάνει το αντίθετο, και επίσης αντιτίθεται στον στόχο της κυβέρνησης των Εργατικών για παροχή 82% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Ένα από τα ψέματα που διαφημίζει ο Συνασπισμός είναι ότι η ικανότητα πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 80% τα επόμενα 30 χρόνια.

Αυτό βασίζεται σε ένα σενάριο «υψηλού κρούσματος» από τον ΙΑΕΑ. Ωστόσο, το σενάριο «χαμηλής περίπτωσης» του IAEA (αγνοήθηκε από τον Συνασπισμό) είναι για άλλα 30 χρόνια στασιμότητας.


Σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του IAEA, οι «υψηλές» προβλέψεις του Οργανισμού αποδεικνύονται σταθερά γελοίες
και ακόμη και οι «χαμηλές» προβλέψεις του είναι πολύ υψηλές (13% κατά μέσο όρο).

Η πυρηνική ενέργεια δεν θα αυξηθεί κατά 80% μέχρι το 2050 και σίγουρα δεν θα τριπλασιαστεί. Πράγματι, θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την τρέχουσα παραγωγή δεδομένης της γήρανσης του στόλου των αντιδραστήρων και της πρόσφατης εμπειρίας με κατασκευαστικά έργα.

Σύγκριση πυρηνικών και ΑΠΕ στην Κίνα

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας προσέθεσε μόνο 1,2 GW χωρητικότητας το 2023, ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μαζί πρόσθεσαν 278 GW.

Ο Michael Barnard σημείωσε στο CleanTechnica ότι επιτρέποντας συντελεστές χωρητικότητας, οι πυρηνικές προσθήκες ανέρχονται σε περίπου 7 τεραβατώρες (TWh) νέας παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα ετησίως, ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μεταξύ τους θα συνεισφέρουν περίπου 427 TWh ετησίως, πάνω από 60 φορές περισσότερο από πυρηνικός.


Ο Barnard σχολίασε:

«Ένα από τα πράγματα που ισχυρίζονται οι δυτικοί υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό τα πυρηνικά σε σύγκριση με την αιολική και την ηλιακή, και το ρυθμιστικό καθεστώς της Κίνας για τα πυρηνικά δεν είναι σαφώς των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας έχει ιστορικό 30 ετών στην κατασκευή τεράστιων προγραμμάτων υποδομής, επομένως δεν είναι σαν να της λείπουν κάποιες δεξιότητες εκεί.

Η Κίνα έχει ισχυρή προθυμία να χρηματοδοτήσει στρατηγικές υποδομές με μακροχρόνιο κρατικό χρέος, επομένως δεν υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι ούτε εκεί.

Ωστόσο η Κίνα δεν μπορεί να κλιμακώσει καθόλου το πυρηνικό της πρόγραμμα. Κορυφώθηκε το 2018 με 7 αντιδραστήρες χωρητικότητας 8,2 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης