Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. το brent, στα 74 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. το brent, στα 74 δολ. το αργό

Αυξάνεται η γεωπολιτική ένταση- Ανησυχίες για τη ζήτηση

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι traders στάθμισαν τον αντίκτυπο των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία στην προσφορά πετρελαίου έναντι των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που περιορίζουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Το Brent ενισχυόταν κατά 1,45% στα 79,73 δολ. το βαρέλι περί τις 19:04 ώρα Ελλάδας.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ενισχυόταν 1,93% στα 74,83 δολ. το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Μαρτίου με το WTI αυξήθηκε κατά 91 σεντς στα 74,16 δολάρια.

«Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί λίγο, είναι περίεργο ότι δεν έχουν αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένης της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Gary Dugan, επικεφαλής επενδύσεων της Dalma Capital.
«Ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υπό έλεγχο θα μπορούσε να είναι η προσδοκία της αγοράς ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάπαυλας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ οι επιθέσεις από τους Houthi που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται παρά τα αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Novatek αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες λειτουργίες στον τερματικό της σταθμό εξαγωγής καυσίμων στη Βαλτική Θάλασσα λόγω πυρκαγιάς, ανέφερε την Κυριακή, η οποία σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης προκλήθηκε από επίθεση με drone. Η φωτιά έχει σβήσει, δήλωσαν οι τοπικές αρχές τη Δευτέρα.
Τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβραδύνουν τις τιμές, σύμφωνα με τον αναλυτή της IG Tony Sycamore.
Η παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλότερη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη είναι μικτές και τα στοιχεία για το ΑΕΠ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, είπε.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών για το 2024 κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν και και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2025.
Ξεχωριστά, η παραγωγή στο πετρελαϊκό κοίτασμα Sharara της Λιβύης ξεκίνησε ξανά την Κυριακή, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC, αφού οι διαδηλωτές τερμάτισαν μια καθιστική διαμαρτυρία που είχε σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης