Ενέργεια

Τρίτη Διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας 2 GW προωθεί ο Σκυλακάκης

Τρίτη Διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας 2 GW προωθεί ο Σκυλακάκης
Ο ΥΠΕΝ δήλωσε ότι για το μέλλον οραματίζεται μια νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 2 GW με την οποία θα μεταφέρονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα
Τη δημιουργία και τρίτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ισχύος 2 GW προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, θεωρώντας ότι η ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση αφού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής παραγωγής των χωρών θα μπορούν να αξιοποιούνται στο πλαίσιο της ενιαίας διασυνδεδεμένης αγοράς.
Οι σχετικές αναφορές του κ. Σκυλακάκη έγιναν στο περιθώριο των επίσημων εγκαινίων της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, που έγιναν την περασμένη Παρασκευή (19/1) στην Αθήνα στο πλαίσιο της υπουργικής συνδιάσκεψης του CESEC (Central and South Eastern Europe Energy Connectivity).

Πρόσθετα 2 GW

Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι για το μέλλον οραματίζεται μια νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 2 GW με την οποία θα μεταφέρονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα, αλλά επίσης ηλεκτρική ενέργεια και από τη βουλγαρική πλευρά.
Άλλωστε στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπεγράφη από τον κ. Σκυλακάκη και τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ, το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και κατασκευή και επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV (Νέα Σάντα-Maritsa East) μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, η οποία μάλιστα λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, το μέγιστο ονομαστικό περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται πλέον σε 1,7 GW και σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Σκυλακάκη σε αυτό μπορούν να προστεθούν επιπλέον 2 GW μέσω της τρίτης διασυνδετικής γραμμής.

Μέσω του σχεδίου αυτού εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου και κατ΄επέκταση η ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο. Και τούτο διότι προοπτικά η Ελλάδα καθίσταται παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ ειδικά μέσω της δημιουργίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων την οποία θα εξάγει προς το Βορρά, ενώ την ίδια ώρα η Βουλγαρία διαθέτει πυρηνική ενέργεια θα μπορεί να εισφέρει ισορροπία σύστημα της περιοχής.

Simson: Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας η Ελλάδα

Άλλωστε όπως τόνισε και ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Rumen Radev, «οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν τις διασυνδέσεις τους όσο γίνεται περισσότερο, με κοινό όραμα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την καθαρή ηλεκτροδότηση και την υποστήριξη των στόχων της απανθρακοποίησης, όχι μόνο των χωρών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, αναφερόμενος στη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας τόνισε τη διεύρυνση του περιθωρίου ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε, ότι αυτό για την Ελλάδα σημαίνει την εισαγωγή φθηνής ενέργειας και μεσοπρόθεσμα την εξαγωγή όλο και περισσότερης πράσινης ενέργειας καθώς θα αυξάνεται η εγχώρια διείσδυση ΑΠΕ. Δεδομένου ότι οι αγορές μας είναι συζευγμένες, αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στην περιοχή.

Τέλος η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας τόνισε ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί σημαντική πηγή πράσινης ενέργειας υπάρχει η βεβαιότητα οι διασυνδέσεις θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δεύτερη διασύνδεση Νέα Σάντα - Μαρίτσα χρηματοδοτήθηκε με 29 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό της ΕΕ Connecting Europe Facility.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης