Βασικά σημεία ομιλίας Προέδρου ΔΣ και Διευθύνοντος Συμβούλου στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC
Τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ που προωθούν την διείσδυση στο ενεργειακό μείγμα και μεταφορά καθαρής ενέργειας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ευρύτερα και ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της Ηπείρου παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC, του φόρουμ για την ενεργειακή συνδεσιμότητα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης νωρίτερα σήμερα.
Ο κ, Μανουσάκης σημείωσε ότι οι υποδομές που υλοποιεί ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα που επιταχύνεται, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από το 60% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα προήλθε από ενέργεια μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά). Αναφέρθηκε στις εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις -ιδίως τις νησιωτικές- που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν ήδη ξεκλειδώσει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που θα μεγιστοποιηθούν - φτάνοντας την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 1,8 ετησίως στο τέλος της δεκαετίας - με την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή.
Όπως σημείωσε, οι εγχώριες διασυνδέσεις είναι ο ένας εκ των δυο πυλώνων, του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση. Ο άλλος είναι οι διασυνοριακές διασυνδέσεις που δρομολογούνται, με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και πιο πέρα, προς ανατολάς. «Πρέπει όχι μόνο να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το δυναμικό ΑΠΕ που διαθέτουμε, ηλιακό και αιολικό (χερσαίο και υπεράκτιο) αλλά και να μεταφέρουμε την περίσσεια της καθαρής ενέργεια που παράγουμε από τα κέντρα παραγωγής προς τα κέντρα κατανάλωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έκανε στην δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας - έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που περιλαμβάνεται και στα Έργα Προτεραιότητας του CESEC- που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο καλοκαίρι αυξάνοντας ουσιωδώς την μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δυο χωρών και την ευστάθεια του δικτύου στην περιοχή των Βαλκανίων. Ανέδειξε επίσης και τη σημασία της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας που έχει ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του CESEC για τον Ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ καθώς και στα Σχέδια Ανάπτυξης τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του Διαχειριστή Μεταφοράς Συστήματος της Ιταλίας TERNA, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα τριπλασιάσει τη δυνατότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δυο χωρών δημιουργώντας ακόμα έναν απαραίτητο ηλεκτρικό διάδρομο στο Νότο της Ευρώπης, όπου το δίκτυο είναι πιο ασθενές σε σχέση με τον Βορρά. Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει την δεύτερη διασύνδεση Υπερυψηλής Τάσης με την Αλβανία και σχεδιάζει την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στη υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο κ. Μανουσάκης μίλησε επίσης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης) - Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector που θα συμβάλλει στην εξαγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες του CESEC προς τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος του σκέλους Κρήτης-Κύπρου με το Notice to Proceed στον ανάδοχο Nexans καθώς και για τον ισχυρό ηλεκτρικό διάδρομο Ελλάδας -Γερμανίας Green Aegean Interconnectοr για τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες τις χώρες που θα μπορούσαν δυνητικά να εμπλακούν στο project με στόχο την ταχεία ωρίμανσή του. Όπως είπε, το σχέδιο αυτό συνδέεται με δυο ακόμα μεγάλα project στα οποία εμπλέκεται ο ΑΔΜΗΕ και κατατείνουν στη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης, μέσω Ελλάδας, την διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY με φορέα υλοποίησης την Elica του Ομίλου Κοπελούζου και τη διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας Saudi Greek Interconnection.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τέλος την επισήμανση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς από το βήμα του Νταβός για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Συμμαχίας των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΕΕ προκειμένου να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και διηπειρωτικές διασυνδέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ Ανατολής και Δύσης για να βελτιστοποιήσουμε την χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας που δεν είναι πάντα διαθέσιμη όταν τη χρειαζόμαστε. Επομένως, πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερβούμε όλα τα εμπόδια, διοικητικά, ρυθμιστικά, χρηματοοικονομικά ώστε να δρέψουμε τα οφέλη ενός πιο διευρυμένου και ισχυρότερου περιφερειακού δικτύου ηλεκτρισμού» , κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.
www.worldenergynews.gr