Ενέργεια

Και άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την πολιτική της "Φυσικό Αέριο"

Και άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την πολιτική της

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας

 

Μπροστά σε ένα δίλημμα για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η αγορά ενέργειας τους επόμενους μήνες, βρίσκεται το υπουργείο Ενέργειας, που πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία στις εμπορικές προτάσεις των εταιρειών προμήθειας αν αυτό μειώνει τις τιμές ενέργειας, ή θα απαιτήσει πιστή εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Ο χρόνος διάρκειας των σταθερών τιμολογίων αλλά και η …ποικιλία στη διαμόρφωση των εμπορικών προτάσεων, η διαφάνεια στα κίτρινα τιμολόγια και οι εκπτώσεις είναι μεταξύ των θεμάτων που έχουν καταγγελθεί στη ΡΑΑΕΥ και θα κρίνουν την επόμενη μέρα στην αγορά.

Ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων ρυθμίσεων για τις 4 κατηγορίες τιμολογίων έχουν αρχίσει να φαίνονται τα κενά στην κατηγοριοποίηση, ειδικά στο θέμα της διάρκειας των σταθερών χρεώσεων.
Ακόμη και στο πράσινο τιμολόγιο, οι εμπορικές πολιτικές των εταιρειών αλλοίωσαν την αρχική πρόθεση να υπάρχει μια τιμή για κάθε πάροχο.

Το δίλημμα του ΥΠΕΝ

Στη ΡΑΑΕΥ έχουν ήδη καταφθάσει καταγγελίες παρόχων που ερμήνευσαν πιστά τις ρυθμίσεις και αναμένεται το επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή να καλέσει για εξηγήσεις εταιρείες που έχουν ξεφύγει από τα όρια των ρυθμίσεων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας, επίσης προτίθεται να πάρει θέση και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει συζητηθεί σε διαδοχικές συσκέψεις σε υψηλό επίπεδο, για να κριθεί τι επιτρέπεται και τι όχι. Κυριαρχεί ένα δίλημμα: Να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει με προτάσεις που μειώνουν τις τιμές και αυξάνουν τον ανταγωνισμό ή να απαιτηθεί η τήρηση των ρυθμίσεων και των κατηγοριών του νόμου και των αποφάσεων της ΡΑΕΥ.

Νέα τιμολόγια σταθερής χρέωσης από 6 μήνες.

Νέα δεδομένα στην αγορά δημιούργησε η απόφαση της Φυσικό Αέριο να βγάλει πριν λίγες ημέρες στην αγορά τιμολόγιο σταθερής χρέωσης 12,3 λεπτών/κιλοβατώρα διάρκειας 8 μηνών.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν μεγάλο και όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας έχει ήδη δοθεί το ¼ της ποσότητας που είχε προαγοραστεί στην προθεσμιακή αγορά γι αυτό το τιμολόγιο. Το μερίδιο της Φυσικό Αέριο κινείται ανοδικά είναι ήδη πάνω από 4% και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με την κίνηση αυτή.
Το τιμολόγιο αυτό δεν κατατάσσεται στα μπλε καθώς δεν είναι 12μηνης διάρκειας και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΑΕΥ, που το κατατάσσει στα κίτρινα, προτίθεται να καλέσει την εταιρεία ζητώντας διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ και άλλες εταιρείες ετοιμάζουν τιμολόγια περιορισμένης διάρκειας και σταθερής χρέωσης, καθώς παρότι δεν προβλέπονται στην κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές τιμές ενέργειας, προαγοράζοντας στην προθεσμιακή αγορά φθηνή ενέργεια για 6 μήνες.
Τουλάχιστον τρεις εταιρείες προμήθειας ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φυσικό Αέριο και να διεκδικήσουν μερίδιο στα ολιγόμηνα σταθερά τιμολόγια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης