Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γαλλία καταργεί με νόμο τους στόχους της ΕΕ για τις ΑΠΕ ενόψει του 2030 (euractiv)

Η Γαλλία καταργεί με νόμο τους στόχους της ΕΕ για τις ΑΠΕ ενόψει του 2030 (euractiv)
Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κοινή δήλωση της Πυρηνικής Συμμαχίας υπό την ηγεσία της Γαλλίας έγινε εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της πρότασής της για το κλίμα για το 2040 η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 6 Φεβρουαρίου.
Έρχεται επίσης εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων για τη «στρατηγική ατζέντα 2024-2029» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η οποία θα εγκριθεί από τους ηγέτες της μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.
Παρόλα αυτά η Γαλλία ετοιμάζει νόμο μέσω του οποίου δείχνει επί της ουσίας αδιαφορία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

«Προσβλέποντας στο μέλλον και στους συλλογικούς μας στόχους για την ενέργεια για το 2040 και 2050, ενθαρρύνουμε σθεναρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ρυθμιστική αρχιτεκτονική που διευκολύνει τα κράτη μέλη να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα, καλύπτοντας την ενεργειακή μας ποικιλομορφία», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση.

 

Στόχος χαμηλών εκπομπών άνθρακα για το 2040;

Σύμφωνα με το euractiv.com, εάν οι 11 χώρες βρουν το δρόμο τους και έχουν ήδη μια μειοψηφία που εμποδίζει το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή παραδείγματος για την πολιτική της.

Μέχρι τώρα, μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και η ενεργειακή απόδοση συμπεριλαμβάνονταν σε δεσμευτικούς ποσοτικοποιημένους στόχους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

«Ωστόσο, πρέπει συλλογικά να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι δύο διαστάσεις δεν επαρκούν για να συμπεριλάβουν την ποικιλία των λύσεων και των βιομηχανικών δυνατοτήτων στα κράτη μέλη», επιμένει η κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.


Τι θέλει στην πραγματικότητα η συμμαχία των 11 χωρών

Σχετικά με το στόχο της ΕΕ για τις ΑΠΕ για το 2030 ο οποίος αυξήθηκε στο 42,5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, η Agnès Pannier-Runacher (πρώην Ενέργειας της Γαλλίας) διευκρίνισε ότι:

«Τώρα έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα χτυπήσουμε τη βάση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ορισμένων κρατών μελών.

Έτσι πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την επεξεργασία μιας 4ης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ίσως την 1η οδηγία για χαμηλές εκπομπές άνθρακα».


Αδιαφορεί η Γαλλία για τους στόχους της ΕΕ για τις ΑΠΕ ενόψει του 2030

Η κοινή δήλωση της Πυρηνικής Συμμαχίας υπό την ηγεσία της Γαλλίας επιμένει επίσης σε ένα κρίσιμο σημείο που αφορά «την επιλογή του ενεργειακού μείγματος» που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ.

Η Γαλλία ώθησε αυτό το σκεπτικό στο μέγιστο σε ένα σχέδιο νόμου για την «ενεργειακή κυριαρχία», που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, το οποίο προωθεί την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο εξάλειψης των ορυκτών καυσίμων, αγνοώντας τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

Το νομοσχέδιο είναι συνεπές με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και είχε ήδη αγνοήσει τον στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

Παρόλα αυτά προχωρά ακόμη παραπέρα καταργώντας τους υφιστάμενους στόχους για τις ΑΠΕ για το 2030 οι οποίοι αποτελούν νομική απαίτηση βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Γαλλικό σχέδιο εναντίον στόχων ΕΕ

Με το προσχέδιο του νόμου της για την «ενεργειακή κυριαρχία», η Γαλλία θέτει εσκεμμένα τον εαυτό της σε τροχιά σύγκρουσης με στόχους που έχουν συμφωνηθεί από την ΕΕ.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πολύ μακριά για τις υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χώρες όπως η Αυστρία, η οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ», αναφέρει ο Nikolaus J. Kurmayer.

Αλλά το Παρίσι φαίνεται ότι σκοπεύει να ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Όταν ανακοινώθηκε ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός στις 11 Ιανουαρίου, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο καταργήθηκε και μεταφέρθηκε υπό την ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική που επικεντρώθηκε κυρίως στην επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας.

 

Πρώτη ανταλλαγή με στόχο το 2040 - Διαφώνησε η Ουγγαρία

Εν τω μεταξύ, οι 27 υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ πραγματοποίησαν την πρώτη τους ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το επικείμενο σχέδιο στόχου της ΕΕ για το 2040 κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 12 Ιανουαρίου.

Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που αμφισβήτησε ανοιχτά την πρόθεση της Επιτροπής να υπερασπιστεί τη μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) έως το 2040, ενώ άλλες- συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Βουλγαρίας - υποστήριξαν.

Η νέα πολωνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, επέδειξε μια θεαματική αναστροφή της κλιματικής πολιτικής δηλώνοντας ότι ήταν έτοιμη να υποστηρίξει τον στόχο του 90%.

Η Urszula Zielińska (νέα υφυπουργός για το κλίμα), οπισθοχώρησε αργότερα, ωστόσο, λέγοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη μια σαφή δήλωση σχετικά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2040 σε τόσο πρώιμο στάδιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης