Ενέργεια

«Βρέθηκε» ο νέος CEO της BP

«Βρέθηκε» ο νέος CEO της BP
Ο Looney είχε παραιτηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε σήμερα (17/1) ότι ο μεταβατικός CEO Murray Auchincloss αναλαμβάνει κανονικά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας οριστικά τον Bernard Looney.

Ο Looney είχε παραιτηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς είχε αναγνωρίσει ότι απέκρυψε λεπτομέρειες για προσωπικές του σχέσεις με συναδέλφους του.

Πορεία του Looney στην ΒΡ

Ο Looney, 53 ετών, ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2020 εκπονώντας φιλόδοξα σχέδια για τον βρετανικό «ενεργειακό γίγαντα» με στόχο να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 και να επενδύσει δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ο Looney αντικατέστησε τον Bob Dudley, ο οποίος είχε καθοδηγήσει την BP μετά τη διαρροή του Deepwater Horizon το 2010.

Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 1% πριν από την έκθεση που δημοσιεύτηκε μετά τις ώρες διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο.

Ο Looney οδήγησε τον όμιλο σε μερικά από τα πιο ταραχώδη χρόνια στη σύγχρονη ιστορία, από τον COVID-19 έως την ταχεία έξοδο από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας και μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.

Νωρίτερα φέτος, η BP μείωσε τα σχέδια για μείωση της παραγωγής υδρογονανθράκων έως το 2030, στο 25% από τα επίπεδα του 2019 από 40% προηγουμένως - εξακολουθεί να είναι η πιο ριζική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία μεταξύ των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου.

Η BP προσπάθησε να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να επιτύχει ανταγωνιστικές αποδόσεις από τις επιχειρήσεις της εκτός υδρογονανθράκων.


Υποαποδόσεις στις μετοχές της BP  

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι μετοχές της BP έχουν υποαποδόσεις από αυτές της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής Shell καθώς και των ομοτίμων στις ΗΠΑ Chevron και Exxon Mobil.

Αφού σημείωσε κέρδη ρεκόρ 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της BP μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλα αυτά επέτρεψε στη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία να αυξήσει το μέρισμά της κατά 10%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης