Ενέργεια

Βoρ.Μακεδονία: Πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Negotino

Βoρ.Μακεδονία: Πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Negotino
Ο σταθμός του Negotino θα επιτρέψει τη σύζευξη της αγοράς μεταξύ των χωρών της περιοχής

 

Πρόσκληση και στις ελληνικές εταιρείες κάνει η Βόρεια Μακεδονία για να συμμετάσχουν αν θέλουν στην κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου και υδρογόνου του Negotino, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Σε μια εποχή που οι χώρες των Βαλκανίων, προωθούν την απολιγνιτοποίησή τους, χρειάζονται νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο. Όπως αναφέρει το Balkanenergynews.gr ο Κρέσνικ Μπεκτέσι σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, είπε ότι οι προετοιμασίες για την έναρξη κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατασκευή του Negotino και του Bitola, που προορίζονται να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες μονάδες με καύση πετρελαίου και άνθρακα, αντίστοιχα.

Διαπραγματεύσεις για στρατηγικό εταίρο

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανέθεσε στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektrani na Severna Makedonija (ESM) την έναρξη διαπραγματεύσεων με έναν πιθανό στρατηγικό εταίρο για την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Negotino ισχύος 800 MW και των 250 MW έως 300 MW. Επίσης σχεδιάζει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Bitola. Και οι δύο σταθμοί θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο με πρόβλεψη και για υδρογόνο.
Η δημιουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Negotino, θα επιτρέψει τη σύζευξη της αγοράς μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να υποβάλει επιστολές ενδιαφέροντος σε γειτονικές χώρες, ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή η προγραμματισμένη δυναμικότητα του έργου του Νεγκοτίνο είναι μεγάλη, είπε ο Bekteshi.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια συνεργασία θα παράσχει περιφερειακή εξισορρόπηση για το ηλεκτρικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας, θα επιτρέψει στη σύζευξη της αγοράς στην περιοχή να τονώσει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και θα φέρει την ασφάλεια του ηλεκτρισμού.
Εάν οι γείτονες δεν συμφωνήσουν να ενταχθούν στο έργο, η προγραμματισμένη δυναμικότητα του σταθμού παραγωγής ενέργειας του Νεγκοτίνο θα μειωθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης