Θα κοστίσει 690 εκατομμύρια δολάρια - Έναρξη λειτουργίας το 2029
Βάσει σχεδίου, η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα βρίσκεται στην Ολλανδία.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2026, ενώ η λειτουργία το 2029.
Το νέο εργοστάσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα.
Τεράστια επένδυση στο πράσινο υδρογόνο
Όπως γνωστοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Nikkei Asia, η ιαπωνική εμπορική εταιρεία «Mitsubishi Corp. σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια γιεν (690 εκατομμύρια δολάρια) για να κατασκευάσει στην Ολλανδία μιας από τις μεγαλύτερες “πράσινες” μονάδες παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο».
Η Nikkei Asia αναφέρει ότι «η προβλεπόμενη δυναμικότητα του εργοστασίου των 80.000 τόνων ετησίως θα ήταν σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή της μεγαλύτερης εγκατάστασης στον κόσμο που λειτουργεί τώρα».
Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται κυρίως στο υδρογόνο που εξάγεται επί του παρόντος από το φυσικό αέριο, αλλά το μικρό κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει προκαλέσει δραστηριότητα στον τομέα της ηλεκτρόλυσης.
Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το εργοστάσιο 260 μεγαβάτ της κινεζικής εταιρείας πετρελαίου Sinopec. Η αρχική παραγωγή ήταν 10.000 τόνων ετησίως και τελικά διπλασιάστηκε όταν πλήρως λειτουργικό.
Το Hydrogen Insight ανέφερε περαιτέρω ότι το 58% της ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτρόλυση του εργοστασίου θα προέρχεται από ένα νέο ηλιακό πάρκο, αλλά το υπόλοιπο 42% φαίνεται να βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα εξακολουθούν να υφίστανται.
100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για Αειφόρο Υδρογόνο
Το νέο εργοστάσιο ηλεκτρολύτη βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Eneco Diamond Hydrogen (κοινοπραξία μεταξύ της Mistubishi και της ολλανδικής εταιρείας Eneco).
Με το όνομα «Eneco Electrolyzer», το έργο των 800 μεγαβάτ στοχεύει αρχικά στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών που εξαρτώνται από το αέριο που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν άμεσα.
Αντίθετα, η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται, μεταφέρεται και χρησιμοποιείται με τη μορφή πράσινου υδρογόνου.
Το σχέδιο είναι να αναπτυχθούν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Πέρα από την αρχική της χρήση σε βιομηχανικές διεργασίες, η Eneco προβλέπει επίσης μια αγορά στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η ιδέα είναι ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, γεγονός που θα βοηθούσε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόβλημα το κόστος
Το εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ταχεία πρόσληψη πράσινου υδρογόνου είναι το κόστος.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί επί του παρόντος 5,00 $ ανά κιλό ως εμπειρικό κανόνα για το στόχο του 1,00 $ ανά κιλό για το 2030. Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση με το φυσικό αέριο, το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δεσμεύει σε υψηλό περίπου 1,70 $, ανάλογα με την περιοχή.
Μένει να φανεί εάν το Eneco Electrolyzer μπορεί να ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο, αλλά η τοποθεσία της νέας εγκατάστασης θα μπορούσε να βοηθήσει. Η νέα πράσινη μονάδα υδρογόνου θα βρίσκεται στον υφιστάμενο σταθμό παραγωγής ενέργειας Enecogen στο Europoort, στο Ρότερνταμ.
«Αυτή η τοποθεσία σημαίνει ότι οι 2 εγκαταστάσεις μπορούν να μοιράζονται κάποια υποδομή, η οποία έχει πλεονεκτήματα όσον αφορά το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης», εξηγεί η Eneco.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2026, ενώ η λειτουργία αναμένεται το 2029.
Η ανάγκη για ενότητα στην ΕΕ στο δρόμο για την απεξάρτηση...
Στην Ευρώπη, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έδωσε πολλά κίνητρα στην ήπειρο να σταματήσει να εξαρτάται από το ρώσικο φυσικό αέριο.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η δημοσιογράφος του Radio Free Europe Elitsa Simeonova ανέφερε ότι «Ενώ ορισμένες χώρες «έχουν αποσυνδεθεί σημαντικά από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια, άλλες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο και δεν έτοιμοι να αλλάξουν τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Η πλήρης αποκοπή της Ρωσίας από το ενεργειακό τοπίο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί σε μια διαιρεμένη ΕΕ, όπου οι χώρες όχι μόνο έχουν πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες αλλά πολύ διαφορετικές σχέσεις με το Κρεμλίνο», πρόσθεσε η Simeonova.
Ακόμη υποστήριξε ότι ενώ οι εξαγωγές ρωσικών αγωγών προς την ΕΕ έχουν μειωθεί από την έναρξη του πολέμου, οι εξαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) έχουν αυξηθεί. Ο λόγος είναι ότι οι κυρώσεις κατά του ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη καλύψει το LNG.
Σχέδια της Ουκρανίας για ΑΠΕ και απεξάρτηση από την Ρωσία
Ο ουκρανικός οργανισμός καθαρής ενέργειας (Razom We Stand) υπογράμμισε περαιτέρω το κενό του LNG σε μια δήλωση στις 15 Ιανουαρίου, που συνδέεται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2023 στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.
«Η βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και παγκοσμίως βασίζεται σε μια κρίσιμη μετατόπιση από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με κατεύθυνση προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας.
Η Razom We Stand προτρέπει την άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη και της συλλογικής διακοπής της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές», δήλωσε η Σβιτλάνα Ρομάνκο (ιδρύτρια και διευθύντρια του Razom We Stand).
Η Romanko σημείωσε επίσης ότι η υπάρχουσα υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της απαγόρευσης του ρωσικού LNG.
Τα σχέδια της Ουκρανίας για μεταπολεμική ανάκαμψη περιλαμβάνουν τη συνεισφορά των τεράστιων αιολικών και ηλιακών πόρων της για τη στήριξη των εξαγωγών πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη.
www.worldenergynews.gr