Ενέργεια

Oilprice: Το «βιολί» της η Νορβηγία σε επενδύσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Oilprice: Το «βιολί» της η Νορβηγία σε επενδύσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η ισχυρή δραστηριότητα εξερεύνησης και παραγωγής του περασμένου έτους πρόκειται να συνεχιστεί το 2024, σημειώνεται στην έκθεση της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υπεράκτιων Υποθέσεων

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα εξερεύνησης και τις δαπάνες στην υπεράκτια Νορβηγία φέτος, καθώς ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης προσπαθεί να διατηρήσει την παραγωγή και να αυξήσει τις εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με το Oilprice.

Επί του παρόντος, οι περισσότερες προσπάθειες εξερεύνησης επικεντρώνονται σε περιοχές γύρω από τις υπάρχουσες υποδομές, ώστε οι ανακαλύψεις να μπορούν να δεσμευτούν γρήγορα και να δημιουργήσουν αξία όσο τα πεδία εξακολουθούν να λειτουργούν, ανέφερε η Νορβηγική Διεύθυνση Υπεράκτιας στην ετήσια έκθεσή της.

Αν και αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η Νορβηγική Διεύθυνση Υπεράκτιων Υποθέσεων δήλωσε ότι «θα ήθελε να δει εταιρείες να εξερευνούν ενεργά σε πιο παραμεθόριες περιοχές».

Οι προβλέψεις για το 2024

Η ισχυρή δραστηριότητα εξερεύνησης και παραγωγής του περασμένου έτους πρόκειται να συνεχιστεί το 2024, σημειώνεται στην έκθεση.

Πέρυσι, οι φορείς εκμετάλλευσης στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ανέπτυξαν 34 ερευνητικά πηγάδια, τα οποία είναι ίδια με τα τελευταία χρόνια, και έγιναν 14 ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Φέτος, η ερευνητική δραστηριότητα θα αυξηθεί, με 40 έως 50 ερευνητικά πηγάδια που έχουν προγραμματιστεί από τους φορείς εκμετάλλευσης. Συνολικά, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη το 2023, κυρίως λόγω των απρογραμμάτιστων και εκτεταμένων τερματισμών συντήρησης σε πολλά κοιτάσματα και χερσαίες εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα δεδομένα

Στην παρούσα φάση, η Νορβηγία έχει έως και 27 έργα υπό ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην ισχυρή δραστηριότητα στον κλάδο των προμηθευτών. Η υψηλή αναπτυξιακή δραστηριότητα από το 2022 σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να παραμείνει σταθερή για τα επόμενα χρόνια.

Η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2023, αντικαθιστώντας τη Ρωσία, της οποίας οι όγκοι φυσικού αερίου του αγωγού προς τους ευρωπαίους πελάτες μειώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Νορβηγία, βασικός σύμμαχος της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, αναμένει να συνεχίσει να εξάγει μεγάλους όγκους φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, αλλά θα χρειαστεί περισσότερες έρευνες, ανακαλύψεις και επενδύσεις έως το 2030 για να διατηρήσει το τρέχον υψηλό επίπεδο δραστηριότητας και παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης