Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Το φυσικό αέριο φράζει τον δρόμο της Ιταλίας προς την πράσινη μετάβαση

Montel: Το φυσικό αέριο φράζει τον δρόμο της Ιταλίας προς την πράσινη μετάβαση
Οι κλιματικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν για το 20230 μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν, με βάση τους μέχρι τώρα ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ
Η υπερβολική εξάρτηση της Ιταλίας από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση φυσικού αερίου εμποδίζει τη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σημαντικές συνέπειες για το ενεργειακό της μέλλον και τους κλιματικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα (29/4) το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Σύμφωνα με το Montel, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην ΕΕ, με το μερίδιό του στο ενεργειακό μείγμα να είναι περίπου στο 50%, σχεδόν τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

«Η απουσία ενός σχεδίου για τη σταδιακή απεξάρτηση από το αέριο δεν ανοίγει το δρόμο για παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τους Ευρωπαίους γείτονές της», ανέφερε έκθεση του ΙΕΕFA, προσθέτοντας ότι η ηλιακή και αιολική ανάπτυξη της χώρας ήταν πιο αργή από ό,τι θα μπορούσε να είναι.

«Οι κλιματικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν για το 20230 μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν, με βάση τους μέχρι τώρα ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ», πρόσθεσε το ινστιτούτο.

«Μεταξύ του 2023 και του 2025, η ηλιακή και η αιολική ισχύς μαζί θα πρέπει να αυξηθούν κατά 45%, αριθμός που δεν συνάδει με τις επιδόσεις των τελευταίων ετών» γράφει η έκθεση.

Υστέρηση

Για περίπου μια δεκαετία μέχρι το 2022, η Ιταλία πρόσθεσε περίπου 1 GW νέας πράσινης ισχύος ετησίως.

Το 2022, εγκατέστησε 3 GW νέας πράσινης ισχύος, αλλά πέρυσι ήταν μόλις 6 GW.

Η χώρα στοχεύει να εγκαταστήσει 131 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, διπλασιάζοντας την τρέχουσα δυναμικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ, υστερεί πολύ σε σχέση με τους γείτονές της, καθώς παράγει λιγότερο από το ήμισυ της παραγωγής της Γερμανίας από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε το IEEFA.

Άλλοι μεγάλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας - όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία - έχουν επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας το 2023 είχε ένα συγκεχυμένο μοτίβο, χωρίς καμία πηγή ενέργειας να κυριαρχεί ξεκάθαρα.

Εκτός από την Ιταλία, οι χώρες με χαμηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας από τον μέσο όρο της ΕΕ περιλαμβάνουν τη Σλοβενία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα και την Τσεχία.

Κρατικές επιδοτήσεις

Οι κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν τα εργοστάσια φυσικού αερίου της Ιταλίας περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα, αναφέρει η έκθεση.

Η πορεία της Ιταλίας να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου στην ΕΕ ενισχύθηκε από παράγοντες που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα πόρων και την ισχυρή υποδομή φυσικού αερίου στη χώρα, καθώς και από τις κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που ενθάρρυναν τη χρήση τέτοιων μονάδων, αναφέρει η έκθεση.

«Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ 2021 και 2023, η δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 40% και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται», αναφέρεται.

Ο στόχος της κυβέρνησης Meloni να καταστήσει την Ιταλία κόμβο φυσικού αερίου περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση, καθώς υπονόμευσε τις προσπάθειες μετάβασης σε ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε το think tank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης