Ενέργεια

Η ενέργεια και το κλίμα στο προσκήνιο του Νταβός - Αναλυτικά οι συνεδρίες

Η ενέργεια και το κλίμα στο προσκήνιο του Νταβός - Αναλυτικά οι συνεδρίες
Οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ενέργεια είναι το θέμα της αυριανής συζήτησης με τίτλο «Ενέργεια εν μέσω αντιπαλότητας»

Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια είναι ένα από τα βασικά θέματα που συζητούνται στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός που ξεκινάει σήμερα.Οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν πώς μπορούμε να αναπτύξουμε μια μακροπρόθεσμη συστημική προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων ενός ουδέτερου σε άνθρακα και θετικού στη φύση κόσμου έως το 2050, παρέχοντας προσιτή, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε ενέργεια, τροφή και νερό.

Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024 του World Economic Forum διαπιστώνει ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν τους μισούς από τους 10 κορυφαίους κινδύνους τα επόμενα 10 χρόνια, με ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίσιμες αλλαγές στα συστήματα της Γης, απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστήματος να είναι οι τρεις πρώτες. Τα τελευταία 50 χρόνια, η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους και 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και την καταστροφή ζωτικών φυσικών οικοσυστημάτων. Θα γίνει μόνο πιο έντονο - και θα έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση στους πιο ζωτικούς ανθρώπινους πόρους: τροφή και νερό.

Το να θέσουμε τον κόσμο σε ένα μονοπάτι για την επίτευξη κλιματικών στόχων, επιτρέποντας την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ασφάλειας της ενέργειας, των τροφίμων και του νερού, απαιτεί ταχεία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και μειώνοντας όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας .


Βασικές συνεδρίες για παρακολούθηση: «Ενέργεια εν μέσω αντιπαλότητας», Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 08:00 CET


Οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ενέργεια είναι το θέμα της αυριανής συζήτησης με τίτλο «Ενέργεια εν μέσω αντιπαλότητας» που θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο του Νταβός, που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του.
​ Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Kadri Simson, ο Hardeep Singh Puri Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και Υπουργός Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων, Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας, ο Tian Wei, παρουσιαστής του World Insight στην China Global Television Network (CGTN), ο Shunichi Miyanaga,Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. Και ο Μέγκαν Ο' Σάλιβαν, Διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Διεθνών Υποθέσεων Belfer του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σε μια εποχή που η ενέργεια και η γεωπολιτική συνδέονται ολοένα και περισσότερο, οι χώρες ανταγωνίζονται ανοιχτά για τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών τους αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων λύσεων πετρελαίου, φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας, ενώ ενισχύουν την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού ενέργειας τους, τόσο γεωγραφικά όσο και για κρίσιμα ορυκτά.
Οι επιφανείς καλεσμένοι θα επιχειρήσουν να απαντήσουν το ερώτημα, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ευρήματα από προηγούμενες κρίσεις για να πλοηγηθούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε ένα ασφαλές, βιώσιμο και δίκαιο ενεργειακό μέλλον.

Η συζήτηση διοργανώνεται από το Κέντρο Ενέργεας και Υλικών του World Economic Forum, το οποίο είναι μια πολυμετοχική και διακλαδική πλατφόρμα που επιτρέπει τη δημιουργία νέων συνασπισμών και την παροχή πρωτοποριακών γνώσεων που απαιτούνται για ένα βιώσιμο, ασφαλές και δίκαιο ενεργειακό μέλλον σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.
Στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα «κατάλληλο για το 2050»: ασφαλές, βιώσιμο και δίκαιο, που επιτρέπει τη θετική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.


Μετασχηματίζοντας τη ζήτηση ενέργειας - Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 09:30 CET

Μέχρι το 2050, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και θα εξυπηρετεί πληθυσμό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι κρίσιμη για την επίτευξη ενός προσιτού, ασφαλούς και ευθυγραμμισμένου με το κλίμα μέλλον. Ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, συμμετέχει στον Παγκόσμιο Πρόεδρο της PwC, Bob Moritz, για να συζητήσει πώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη με λιγότερη ενέργεια.

Mainstreaming Ecopreneurs - Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 9:30 CET

Οι οικοεπιχειρηματίες βρίσκουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, από την ταχεία απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την κλιμάκωση λύσεων που βασίζονται στη φύση έως την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό. Πώς μπορούμε να φέρουμε περισσότερη χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικών συμμετοχών και αλλαγές στο status quo των επιχειρήσεων για την ταχεία ανάπτυξη καινοτομιών σε κλίμακα;

Τα δάση ως λύση για το κλίμα και τη διαβίωση - Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 16:15 CET

Τα δάση αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του δυναμικού δέσμευσης άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και πολλά τοπικά οφέλη εάν συνδυαστούν με απότομες περικοπές εκπομπών από ανθρώπινες πηγές. Γίνετε μέλος της πρωτευτολόγου Jane Goodall και άλλων συμμετεχόντων καθώς συζητούν πώς να προστατεύσουν τα δάση και τα παράκτια οικοσυστήματα και να προστατεύσουν τα τοπικά μέσα διαβίωσης.

Νέες εφαρμογές για την προσαρμογή στο κλίμα - Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, 11:30 CET

Για τους ηγέτες που επικεντρώνονται στην προσαρμογή του κλίματος, η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα είναι η κύρια πηγή δημιουργίας αξίας και προστασίας της αξίας. Εφαρμογές ζωτικής σημασίας για την αποστολή υπάρχουν ήδη με τη μορφή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεωργικών προβλέψεων και πολλά άλλα. Ποιες πρωτοποριακές, νέες εφαρμογές εμφανίζονται που θα μεταμορφώσουν τις προσπάθειες προσαρμογής σε όλο τον κόσμο;

Κλίμα και φύση: Απαιτείται Κεφάλαιο Εκκίνησης - Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, 13:15 CET

Η γρήγορη προσαρμογή σε μια οικονομίας μηδενικών εκπομπών, σημαντική για τη φύση απαιτεί χρηματοδότηση και αναπτυξιακή υποστήριξη που ενέχει κινδύνους στην αφετηρία της. Ο Τζον Κέρι, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις, τα αναπτυξιακά οικονομικά και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα μπορούν να συνεργαστούν με ιδιωτικά κεφάλαια για να αποτρέψουν την κλιματική κατάρρευση.

Κλίμα και Φύση: Απαιτείται Συστημική Απόκριση - Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, 14:30 CET

Οι ηγέτες καλούνται όλο και περισσότερο να μεταμορφώσουν τα τρέχοντα μοντέλα ανάπτυξης για να διαχειριστούν καλύτερα τα παγκόσμια κοινά και να υπηρετήσουν την ανθρωπότητα.
Η Kristalina Georgieva, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, είναι μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτή τη συζήτηση. Μπορούμε να επιτρέψουμε ένα καθαρό μηδενικών εκπομπών, θετικό για τη φύση μέλλον που αναγεννά τους πεπερασμένους πόρους της Γης και προστατεύει τους λαούς της;

Tripling Renewables: Make It Rapid and Responsible - Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, 15:00 CET

Η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να τριπλασιαστεί τα επόμενα έξι χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι της κλιματικής και της ενεργειακής ασφάλειας. Ωστόσο, για να επιτύχουν οι χώρες να επιδιώξουν αυτή τη μαζική ανάπτυξη υποδομών, η μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση, τη χρήση γης, την κοινοτική αποδοχή και τη βιοποικιλότητα. Ο Τζον Κέρι, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, συμμετέχει σε πάνελ για να συζητήσει τις στρατηγικές που οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν για να κάνουν τη μετάβαση γρήγορη και με υπεύθυνο τρόπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης