Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 78 δολ. κινείται το brent , στα 73 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 78 δολ. κινείται το brent , στα 73 δολ. το αργό

Εντείνονται οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

 

 Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιδρομών από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι, καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνονται περαιτέρω.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate και Brent αυξήθηκαν περισσότερο από 4% για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 27 Δεκεμβρίου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 75,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς άγγιξε τα 80,75 δολάρια. Το WTI και το Brent διαπραγματεύονταν και τα δύο πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 50 ημερών για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου.

 Περί τις 18:35 το Brent ήταν περίπου 1,61% υψηλότερα στα 78,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI σημείωνε άνοδο 1,54% στα 73,13 δολάρια.

«Αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ή δεν θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι Χούτι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας  πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως αντίποινα για τον πόλεμο στη Γάζα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής σχεδόν 23.000 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να διασχίζουν τα δρομολόγια της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας στις αρχές Δεκεμβρίου, επιλέγοντας αντ 'αυτού να αλλάξουν δρομολόγιο μέσω της Νότιας Αφρικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια που ανέβασαν τους ναύλους των θαλάσσιων μεταφορών.

 Σε μια τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη, ο ηγέτης των Χούτι της Υεμένης, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι, δεσμεύτηκε ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον τους δεν θα είναι χωρίς απάντηση.

 

«Θα αντιμετωπίσουμε την αμερικανική επιθετικότητα. Οποιαδήποτε αμερικανική επιθετικότητα δεν θα μείνει ποτέ χωρίς απάντηση», είπε, προειδοποιώντας ότι η απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από «το επίπεδο της πρόσφατης επιχείρησης» που διεξήγαγε η ομάδα στη θάλασσα.

Ανακοινώνοντας τις επιθέσεις την Πέμπτη, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα διστάσει να κατευθύνει περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου που είναι απαραίτητο».

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης