Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent στα 72 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent στα 72 δολ. το αργό

Εντείνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή

 

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη μετά την επίθεση  σε πετρελαιοφόρου από ένοπλη ομάδα στο Ομάν, αυξάνοντας την προοπτική κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

 Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent   σημείωσαν άνοδο  2,72% στα 78,89 δολ. το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού ] West Texas Intermediate σημείωσαν  3,15% στα 73,62 δολ., αν και τα κέρδη περιορίστηκαν από την έκπληξη των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Περί τις 19:45 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,34% στα 77,84 δολάρια το βαρέλι και το αργό σημείωνε άνοδο 1,49% στα 72,42 δολάρια το βαρέλι.

 Η Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε μια αναφορά την Πέμπτη ότι  σε ένα πλοίο περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν επιβιβάστηκαν τέσσερα έως πέντε ένοπλα άτομα. Την προηγούμενη μέρα, οι Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους σε εμπορικούς ναυτιλιακούς δρόμους στην Ερυθρά Θάλασσα και τα ισραηλινά χτυπήματα στη νότια και κεντρική Γάζα επίσης εντάθηκαν.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία άφησαν να εννοηθεί ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων των Χούτι.

Άυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ

 Οι δείκτες αναφοράς του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει την Τετάρτη μετά από ένα αιφνιδιαστικό άλμα στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου στον κόσμο.

 Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα 432,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την EIA την Τετάρτη, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για μείωση 700.000 βαρελιών.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα διαμορφώσουν τις απόψεις για το πόσο σύντομα η Federal Reserve ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια.

 «Η επιβράδυνση της ζήτησης, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και η σιωπηλή αντίδραση των τιμών κάνουν τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους συμμετέχοντες στην αγορά να αισθάνονται παρανοϊκοί σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου», ανακοίνωσε την Πέμπτη η Barclays καθώς η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για το Brent για το 2024 κατά 8 δολάρια στα 85 δολάρια το βαρέλι.

 Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά διυλιστήρια ζήτησαν λιγότερο αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο,  σύμφωνα με το reuters, παρά το γεγονός ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του σε 13 μήνες.

Η τελωνειακή διοίκηση της Κίνας θα δημοσιεύσει τα εμπορικά στοιχεία του Δεκεμβρίου την Παρασκευή, δίνοντας μια εικόνα ολόκληρου του έτους της συνολικής ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης