Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΙΕΑ: Αργή αύξηση στην παραγωγή υδρογόνου εκτός από την Κίνα - Αβεβαιότητα στην ΕΕ

ΙΕΑ: Αργή αύξηση στην παραγωγή υδρογόνου εκτός από την Κίνα - Αβεβαιότητα στην ΕΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι 45 GW νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα εγκατασταθούν για την παραγωγή ΑΠΕ H2 έως το 2028 - Στη χειρότερη θέση η Λατινική Αμερική

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε δραστικά τις εκτιμήσεις του σχετικά με το πόση νέα αιολική και ηλιακή ενέργεια θα κατασκευαστεί για να τροφοδοτήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου τα επόμενα 5 χρόνια, υπονοώντας ότι το ανανεώσιμο H2 που θα παραχθεί θα είναι λιγότερο από το αναμενόμενο.

Από τη συγκεκριμένη πρόβλεψη εξαιρείται η Κίνα η οποία κατέχει τη μερίδα του «λέοντος» σε αυτόν τον τομέα, ενώ η χειρότερη πρόβλεψη αφορά τη Λατινική Αμερική.

Στη νέα έκθεσή του που δημοσιεύτηκε στις 11/1/2023 με τίτλο: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2023: Ανάλυση και πρόβλεψη για το 2028», ο IEA προβλέπει ότι 45 GW νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το πράσινο H2 θα κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2028, ή μόλις το 7% αυτών που έχουν ανακοινώσει οι προγραμματιστές.

Η περσινή έκδοση είχε προβλέψει ότι 50 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέονται με υδρογόνο θα εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του 2027.

Ακόμη και σε μια επιταχυνόμενη περίπτωση όπου η περαιτέρω κρατική στήριξη ξεκινά για να κλείσουν τα έργα, ο IEA προβλέπει 85 GW μέχρι το τέλος του 2028, σε σύγκριση με 90 GW το 2027 που προβλεπόταν στην περσινή έκθεση.

«Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για όλες τις περιοχές εκτός της Κίνας», σημειώνει ο IEA στην έκθεσή του, με το ασιατικό έθνος να αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% των εγκαταστάσεων το επόμενο έτος.

ΜΠΙΡΟΛ.jpg

Η αιτία της μεταβαλλόμενης πρόβλεψης

Σχετικά με την αλλαγή στην εκτίμησή του ο οργανισμός την αποδίδει στον αργό ρυθμό μεταφοράς των σχεδιαζόμενων έργων.

«Ο κύριος λόγος είναι ο αργός ρυθμός μεταφοράς των σχεδιαζόμενων έργων στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις λόγω της έλλειψης παραγόντων και του αντίκτυπου των υψηλότερων τιμών στο κόστος παραγωγής. Η ανάπτυξη μιας διεθνούς αγοράς υδρογόνου είναι μια βασική αβεβαιότητα που επηρεάζει τις προβλέψεις, ιδιαίτερα για αγορές που έχουν περιορισμένη εγχώρια ζήτηση για υδρογόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο IEA υπολογίζει 360 GW ανακοινωθέντων έργων έως το 2030, αλλά μόνο 12 GW είχαν καταλήξει σε τελική επενδυτική απόφαση ή είχαν ξεκινήσει την κατασκευή.

Σημειώνει επίσης ότι «η ανάπτυξη του έργου σε αρκετές αγορές έχει επηρεαστεί από καθυστερήσεις στις αποστολές ηλεκτρόλυσης λόγω καθυστερήσεων στις παραγγελίες του εργοστασίου κατασκευής και (σε ορισμένες περιπτώσεις) από δυσλειτουργία του εξοπλισμού».


Λίγες ΑΠΕ σε ΕΕ, ΗΠΑ κλπ

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ακόμα ότι σχεδόν κάθε περιοχή που έχει θέσει στόχους H2 έως το 2030 είναι εκτός τροχιάς. Τα στοιχεία του IEA υποδηλώνουν ότι ακόμη και στην επιταχυνόμενη περίπτωσή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Χιλή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι πιθανοί εξαγωγείς δεν θα εγκαταστήσουν αρκετή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) για να τροφοδοτήσουν τη στοχευμένη παραγωγή υδρογόνου τους.

 

Αβεβαιότητα στην ΕΕ

Παρότι η ΕΕ είχε περάσει τους πρώτους υποχρεωτικούς στόχους τελικής χρήσης για το ανανεώσιμο υδρογόνο (42% να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία έως το 2030 και τουλάχιστον 1% στα καύσιμα μεταφορών), ο ΙΕΑ προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα.

 

Μόνη εξαίρεση η Κίνα

Η ασιατική χώρα ξεχωρίζει στις εκτιμήσεις του ΙΕΑ ο οποίος θεωρεί ότι θα ξεπεράσει το εκτιμώμενο 1 GW, με το κινέζικο κράτος να αναλαμβάνει την εκπόνηση σχετικών έργων.

«Η Κίνα είναι η μόνη αγορά όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να φτάσει τους ανακοινωθέντες στόχους», σημειώνει η έκθεση.

Προβλέπει ότι 24 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εγκατασταθούν για παραγωγή υδρογόνου στην Κίνα έως το 2028, «πολύ πάνω από το εκτιμώμενο 1 GW που απαιτείται» για να τροφοδοτήσει τη φιλοδοξία της κεντρικής κυβέρνησης για 100.000-200.000 τόνους ανανεώσιμων πηγών H2/έτος έως το 2025.

Ο οργανισμός επισημαίνει επίσης ότι αυτή η πρόβλεψη θα είναι επίσης σύμφωνη με την ικανότητα που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τις επαρχίες της Κίνας για το 2025 και το 2030 οι οποίοι υπερβαίνουν σωρευτικά τον στόχο της εθνικής κυβέρνησης.

«Η πρώιμη εγκατάσταση ηλεκτρολύτη σε αυτή τη χώρα θα είναι κυρίως από κρατικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν έργα για την επίτευξη επαρχιακών και εθνικών στόχων παραγωγής υδρογόνου, που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν 2 GW αύξησης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023 και 4 GW το 2024», σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, ενώ η IEA προβλέπει ότι η Κίνα θα εγκαταστήσει 6 GW νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2028, προβλέπει επιβράδυνση λόγω «του κινδύνου αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση υδρογόνου».

Ενώ η ασιατική χώρα θα παραμείνει η μεγαλύτερη ενιαία αγορά έως το 2028, ο οργανισμός προβλέπει ότι μέχρι εκείνο το έτος, το 50% της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εγκατασταθεί για υδρογόνο θα κατασκευαστεί στον υπόλοιπο κόσμο, ως έργα με επίκεντρο τις εξαγωγές όπως η Σαουδική Αραβία.

Το σύμπλεγμα πράσινης αμμωνίας Neom της Arabia αρχίζει να τίθεται σε λειτουργία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.


Χειρότερη πρόβλεψη για τη Λατινική Αμερική

Ωστόσο, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι «η μεγαλύτερη προς τα κάτω αναθεώρηση αφορά την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη των αγωγών έργων στη Χιλή και τη Βραζιλία».


Μικρή αισιοδοξία για Ασία-Ειρηνικό

Προσθέτει ότι «η πρόβλεψη είναι επίσης λιγότερο αισιόδοξη για την Ασία-Ειρηνικό, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στην Αυστραλία για το μέλλον των σταματημένων έργων», επικαλούμενος σχέδια για έργα στο Bell Bay της Τασμανίας — όπου οι ενεργειακές εταιρείες Fortescue, Woodside και Iberdrola έχουν προτείνει όλες οικοδομές πράσινες εγκαταστάσεις υδρογόνου — που έχουν μείνει στα ράφια «λόγω της υψηλής συμφόρησης νερού και μεταφοράς».


Ο ρόλος του IRA στις ΗΠΑ

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα σημάνει πολλά η επίδραση του IRA (Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού).

«Στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί ταχύτερη ανάπτυξη εάν τα φορολογικά κίνητρα βάσει του νόμου IRA κάνουν το ανανεώσιμο υδρογόνο πιο ελκυστικό από τις εναλλακτικές του για υπάρχουσες χρήσεις και στην Κορέα, πρόσθετα έργα θα μπορούσαν να έρθουν στο διαδίκτυο από τις νέες δημοπρασίες για καθαρό ηλεκτρική ενέργεια υδρογόνου», προσθέτει η έκθεση.

Μπάιντεν.jpg

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε πρόσφατα προσχέδιο καθοδήγησης για την πίστωση φόρου παραγωγής καθαρού υδρογόνου 45 V η οποία περιλαμβάνει αρχές σχετικά με την προσθετικότητα, τη χρονική αντιστοίχιση και τη γεωγραφική συσχέτιση με την πηγή ενέργειας στους υπολογισμούς για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κύκλο ζωής.

Αυτά αναμένεται να αλλάξουν την ισορροπία για την παραγωγή υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας (αντί για ενέργεια που προέρχεται από το δίκτυο ή από πυρηνικούς αντιδραστήρες) ιδιαίτερα επειδή οι ανοδικές εκπομπές από μπλε H2 που παράγονται με χρήση ορυκτών αερίων με δέσμευση άνθρακα θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτούς τους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση στα 45V .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης