Η ποσότητα της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προστέθηκε στα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 50% το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 510 GW, με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά να αντιπροσωπεύουν τα 3/4 των προσθηκών παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση της IEA για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2023.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην Κίνα, η οποία παρήγγειλε τόσα ηλιακά φωτοβολταϊκά το 2023 όσο ολόκληρος ο κόσμος το 2022, ενώ οι προσθήκες αιολικής ενέργειας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 66% από έτος σε έτος, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση δείχνει ότι υπό τις υπάρχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται τώρα να αυξηθεί στα 7300 GW κατά την περίοδο 2023-28 που καλύπτεται από την πρόβλεψη.
Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά αντιπροσωπεύουν το 95% της επέκτασης, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ξεπερνούν τον άνθρακα και να γίνουν η μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025.
Οι προβλέψεις
Η έκθεση δείχνει ότι υπό τις υπάρχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται τώρα να αυξηθεί στα 7300 GW κατά την περίοδο 2023-28.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε σχετικά ότι: «Η νέα έκθεση του IEA δείχνει ότι υπό τις τρέχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη σε τροχιά αύξησης κατά δυόμισι φορές έως το 2030. Πλέον οι κυβερνήσεις έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να πλησιάσουν τον στόχο του τριπλασιασμού των ΑΠΕ».
Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών έως το 2028 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και τη Βραζιλία, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.
Οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ το 2023 μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% με τις μειώσεις του κόστους και τη γρήγορη ανάπτυξη να συνεχίζονται. Αντίθετα, η αιολική βιομηχανία (εκτός Κίνας) αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο περιβάλλον λόγω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενης διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, υψηλότερου κόστους και μεγάλων χρονοδιαγραμμάτων αδειοδότησης, τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.
Τέλος, για με το υδρογόνο, ο ρυθμός υλοποίησης σχετικών projects είναι βραδύς.
www.worldenergynews.gr