Ενέργεια

ΔΕΗ: Κλείνει 42 μονάδες στα νησιά - Τι προτείνει για να μηδενιστεί κόστος 600 εκατ ευρώ

ΔΕΗ: Κλείνει 42 μονάδες στα νησιά - Τι προτείνει για να μηδενιστεί κόστος 600 εκατ ευρώ

Συνδυασμό της εγκατάστασης αεριοστροβιλικών σταθμών, ηλεκτροπαραγωγών ζευγών αλλά και μπαταριών προτείνει η ΔΕΗ για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ

 

Σοβαρό πρόβλημα ομαλής ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οπότε και η ζήτηση αυξάνεται λόγω του τουρισμού, αναμένεται να προκύψει ήδη από το τρέχον έτος, αφού οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ είναι πεπαλαιωμένες. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιχείρησης έως το 2028 θα πρέπει αποσυρθούν συνολικά 42 μονάδες παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και στην Κρήτη.


Παραδοσιακά η ΔΕΗ κάθε Φεβρουάριο προχωρεί στη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τους υφιστάμενους πετρελαϊκούς σταθμούς.
Ωστόσο πλέον εκτιμά ότι η συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων σταθμών, αλλά και η διαδικασία της ενοικίασης ηλεκπροπαραγών ζευγών είναι πολύ ακριβή για να συνεχιστεί έως το τέλος της δεκαετίας οπότε και εκτιμάται ότι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ολοκληρώσει τις διασυνδέσεις όλων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ 42 από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει για λόγους ασφάλειας, αλλά ακόμη και αν συνέχιζαν να λειτουργούν, τα νησιά θα χρειάζονταν κατά 80% περισσότερη ισχύ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω της αυξανόμενης τουριστικής ζήτησης.
Μόνο στην Κρήτη και για το 2024 θα χρειαστούν επιπλέον 190 MW, ενώ η μεγάλη διασύνδεση με την Αττική αναμένεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά στα μέσα του 2025 και πλήρως από την αρχή του 2026.


Πάνω από 600 εκατ. ευρώ το κόστος

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το κόστος συνέχισης της πολιτικής συντήρησης εξαιρετικά παλαιών μονάδων και ενοικίασης ηλεκτροπραγωγών ζευγών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ έως το 2030. Έναντι λοιπόν της συνέχισης αυτής της πολιτικής προτείνει τον συνδυασμό της εγκατάστασης αεριοστροβιλικών σταθμών, ηλεκτροπαραγωγών ζευγών αλλά και μπαταριών. Σύμφωνα πάντα με τη σχετική μελέτη της ΔΕΗ η εξοικονόμηση θα μπορούσε να φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2030.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος της ομαλής ηλεκτροδότησης των νησιών καλύπτεται από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μέσω ειδικής χρέωσης που επιβάλλεται στο σύνολο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Με άλλα λόγια το όποιο κόστος βαρύνει το σύνολο των καταναλωτών και όχι βεβαίως τη ΔΕΗ.

Το όλο θέμα έχει συζητηθεί τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τη ΡΑΑΕΥ χωρίς επί του παρόντος να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και τούτο διότι η υιοθέτηση της πρότασης της ΔΕΗ για την εγκατάσταση αεριοστροβίλων συνεπάγεται κατ΄αρχήν νομοθετική παρέμβαση ώστε να προστεθεί νέο δυναμικό στα προς διασύνδεση νησιά, αλλά και κυρίως άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η πρόταση αυτή θα σημάνει μείωση του κόστους και βεβαίως κατά πόσο οι αεριοστρόβιλοι θα είναι διαθέσιμοι στις αρχές του καλοκαιριού ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών.


Φεβρουάριο οι αποφάσεις

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τον Φεβρουάριο αφού πρώτα μετρηθεί το κόστος των προτεινόμενων λύσεων για τον λογαριασμό των ΥΚΩ ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε να μειώνονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν έχει συμβεί ενώ θεωρείται μάλλον απίθανό να συμβεί με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να καλυφθεί το επιπλέον κόστος της διατήρησης μονάδων σε ψυχρή εφεδρεία δια παν ενδεχόμενο ακόμη και όταν λειτουργήσουν οι διασυνδέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης