Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Πώς Κίνα και Ρωσία ροκανίζουν την ενεργειακή ηγεμονία της Δύσης

Oilprice: Πώς Κίνα και Ρωσία ροκανίζουν την ενεργειακή ηγεμονία της Δύσης
Το West Qurna 1, με αποθέματα άνω των 20 δισεκατομμυρίων βαρελιών, αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ, με την PetroChina να ηγείται πλέον στην ανάπτυξή της.

Με επεκτατική τάση στα παγκόσμια ενεργειακά δρώμενα κινείται η Κίνα, με το Oilprice να «μεταφράζει» τις τελευταίες κινήσεις της και αποκωδικοποιεί την επιχείρηση απομάκρυνσης της Δύσης από τα ενεργειακά deals στο Ιράκ.

Προσφάτως, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil Corp αποχώρησε και επίσημα από το κοίτασμα West Qurna 1 στο νότιο Ιράκ και παρέδωσε τις δραστηριότητές του στην PetroChina, που είναι πλέον ο κύριος ανάδοχος. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο με ανακτήσιμα αποθέματα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το Ιράκ και η PetroChina σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή σε 600.000 bpd στο τέλος του 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της BOC.

Τι έχει «παιχτεί» με το CSSP

Η ExxonMobil εντάχθηκε στην πρωτοβουλία CSSP όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2010, για να αναλάβει την ηγεσία στον συντονισμό των αρχικών μελετών για το σχέδιο σε μια εποχή που η Βαγδάτη προσπαθούσε να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 12 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2018, για να ξεπεράσει Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συνέχεια, η αμερικανική εταιρεία αποσύρθηκε το 2012 όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκε από την κρατική εταιρεία South Oil Company. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο στους Αμερικανούς ότι το Έργο ήταν εμποτισμένο με τεράστιους κινδύνους.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το Υπουργείο Πετρελαίου και άλλοι αξιωματούχοι που συνδέονται με το CSSP περίμεναν να λάβουν προμήθειες για οτιδήποτε έκαναν, κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει πολύ με δωροδοκία αν έβγαινε ποτέ στο φως, αλλά αν οι πληρωμές δεν γίνονταν τότε το έργο απλά δεν θα είχε προχωρήσει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ExxonMobil αποσύρθηκε από το Common Sea Water Supply Project των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το CSSP είναι το κλειδί για να μπορέσει το Ιράκ να μεταπηδήσει από τη μακροχρόνια παραγωγή πετρελαίου του περίπου 4-4,5 εκατομμύρια bpd στα 7 εκατομμύρια bpd, μετά στα 9 εκατομμύρια bpd και ίσως ακόμη και στα 12 εκατομμύρια bpd. Το CSSP περιλαμβάνει τη λήψη και επεξεργασία θαλασσινού νερού από τον Περσικό Κόλπο και στη συνέχεια τη μεταφορά του μέσω αγωγών στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση στα κοιτάσματα πετρελαίου για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και της μακροζωίας τους.

Στη συνέχεια, η CNPC προσπάθησε να αναλάβει το CSSP από εκεί που είχε σταματήσει η ExxonMobil – ως μέρος μιας ευρείας σειράς συμφωνιών με το Ιράκ που έδινε στην Κίνα τεράστιες εκπτώσεις στο παραγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στη συνέχεια, δεν σημειώθηκε πραγματική πρόοδος έως ότου το Υπουργείο Πετρελαίου συμφώνησε τελικά να επιτρέψει στη γαλλική TotalEnergies να προχωρήσει μαζί της ως μέρος μιας τετραπραγμένης συμφωνίας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο υπουργείο, η κυβέρνηση προσπάθησε και πάλι να εμπλέξει την TotalEnergies σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά ο ενεργειακός κολοσσός έμεινε σταθερός στις αρχές της συμφωνίας. Το πώς θα εξελιχθεί αυτό για τους Γάλλους είναι αβέβαιο, καθώς η συνολική μετατόπιση του Ιράκ στη σφαίρα επιρροής Κίνας-Ρωσίας συνεχίζεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης