Η μηνιαία καταμέτρηση έναντι της καταμέτρησης ανά τετράμηνο όπως ισχύει μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις λειτουργικές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Και τούτο διότι ο Διαχειριστής είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, είτε να αυξήσει το εύρος και τον αριθμό των συβάσεων με υπεργολάβους στους οποίους αναθέτει την καταμέτρηση. Η δεύτερη λύση είναι η πλέον πιθανή και φαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη δεσμευθεί έναντι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει το σχέδιο για μηνιαίες καταμετρήσεις.
Ωστόσο για να υλοποιηθεί το σχέδιο ο ΔΕΔΔΗΕ που πολύ σύντομα θα στείλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το αίτημα του για προσδιορισμό των τελών χρήσης δικτύου για το 2024, αναμένεται να συμπεριλάβει σε αυτό και την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (OPEX) που θα προκύψει λόγω της μηνιαίας καταμέτρησης.
Ενισχυμένο CAPEX
Η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΑΕΥ εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει επίσης αυξημένο κόστος κεφαλαίου (CAPEX) λόγω της μεγάλης αύξηση των μονάδων ΑΠΕ που ενσωματώνονται στο δίκτυο και το κόστος της σύνδεσης τους βαραίνει αποκλειστικά τον Διαχειριστή, σε αντίθεση με τα μεγάλα έργα ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και εκεί το κόστος μοιράζεται (50%-50%) μεταξύ του διαχειριστή και των επενδυτών. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με το αυξημένο WACC που έχει εγκριθεί ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ τη διετία 2023-2024 και ανέρχεται σε 7,66%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έναν τυπικό λογαριασμό ρεύματος η χρέωση ενέργειας καλύπτει μόλις το 1/3 του συνόλου και τα υπόλοιπα 2/3 αφορούν ρυθμιζόμενες χρεώσεις δηλαδή τέλη χρήσης δικτύου και συστήματος, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, φόρους και τέλη.
Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι μέσω των μηνιαίων καταμετρήσεων πέραν της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς, θα εξασφαλιστεί και μείωση των ρευματοκλοπών, μειώνοντας έτσι ένα κόστος που υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ ευρώ ετησίως και το οποίο καταβάλλεται από το σύνολο των συνεπών καταναλωτών. Εκτιμάται μάλιστα ότι εάν επιτευχθεί έστω και 10% μείωση των ρευματοκλοπών μπορεί να καλυφθεί το επιπλέον κόστος των μηναίων καταμετρήσεων
Τέσσερα μέτρα για τις ρευματοκλοπές
Υπενθυμίζεται ότι οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως που προέρχονται κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις.
Με στόχο τη μείωση τους το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει ακόμη τέσσερα νέα μέτρα και συγκεκριμένα:
• Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
• Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας.
• Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και δειγματοληπτικός έλεγχος των Δηλώσεων με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων.
• Είσπραξη, μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές
www.worldenergynews.gr