Γαλλία: Προς διευθέτηση της διαφοράς της με την ΕΕ για την υδροηλεκτρική ενέργεια

Γαλλία: Προς διευθέτηση της διαφοράς της με την ΕΕ για την υδροηλεκτρική ενέργεια

 Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρόσθετη χωρητικότητα θα πρέπει να εξαρτάται από ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων συμμετεχόντων

 

Η Γαλλία επεξεργάζεται νόμο για τη μεταρρύθμιση της υδροηλεκτρικής υποδομής της χώρας για να προσπαθήσει να επιλύσει μια μακροχρόνια διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτρέψει επενδύσεις σε νέα δυναμικότητα, ανακοίνωσε το γραφείο της υπουργού Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher την Δευτέρα.

Ο νόμος θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συμμορφώσει τις υδροηλεκτρικές μονάδες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά πρέπει πρώτα να περάσει από δημόσια διαβούλευση και κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Η Γαλλία εξέτασε τη μεταρρύθμιση των κανονισμών που αφορούν τις υδροηλεκτρικές της μονάδες εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η πρόσθετη χωρητικότητα θα πρέπει να εξαρτάται από ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων συμμετεχόντων.

Η κυβέρνηση και η κρατική EDF, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής παραγωγής, υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα η EDF δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει ουσιαστικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις στα φράγματα και τις υδραυλικές της κατασκευές. Η EDF λέει ότι θα μπορούσε να αναπτύξει αρκετά γιγαβάτ (GW) πρόσθετης χωρητικότητας.

Συνομιλίες με ΕΕ

Πηγή από το γραφείο του υπουργού Ενέργειας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίαςστο Reuters, είπε ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες αποκάλυψαν «μια κοινή επιθυμία» για επίλυση της διαφοράς που εμπόδιζε τις επενδύσεις στην υδροηλεκτρική παραγωγή για 15 χρόνια.

Η πηγή είπε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να επιτρέψει στην EDF να επενδύσει περισσότερα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει φράγματα στον ανταγωνισμό.
Το γαλλικό νομοσχέδιο για την ενεργειακή κυριαρχία σχεδιάζει επίσης να διατηρήσει τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας και να καλύψει την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος EPR2 επόμενης γενιάς.

Επιπλέον, επιδιώκει να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2026 που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο.

Το κείμενο θέτει επίσης στόχους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τη χώρα στο 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ενώ στοχεύει στη μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης από ορυκτά καύσιμα κατά 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012 και κατά 65% το 2035.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης