Ενέργεια

Πτώση πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

 Η Saudi Aramco μειώνει την τιμή του βασικού αργού στην Ασία - Κηρύχθηκε ανωτέρα βία στο λιβυκό πετρέλαιο

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 3% τη Δευτέρα λόγω των απότομων μειώσεων τιμών από τον κορυφαίο εξαγωγέα Σαουδική Αραβία και της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που δημιουργούνται από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το Brent υποχωρούσε 3,6% στα 75,88 δολάρια το βαρέλι στις 18:45 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate έχανε 4,4%, στα 70,54 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 λόγω του εντεινόμενου γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την Κυριακή, η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός των παραγωγών ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του της Arab Light αργού της στην Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

"Αυτό προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα και την παγκόσμια ζήτηση επίσης", δήλωσε ο αναλυτής τ Phil Flynn. "Η χρηματιστηριακή αγορά είναι σε ένα αδύναμο ξεκίνημα φέτος και αυτά τα νέα από τη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει την πτώση του πυθμένα".

Έρευνα του Reuters την Παρασκευή διαπίστωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο καθώς οι άνοδος στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Η ώθηση ήρθε ενόψει των περαιτέρω περικοπών του ΟΠΕΚ+ το 2024 και της αποχώρησης της Αγκόλα από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή και το μερίδιο αγοράς του Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε περισσότερες συνομιλίες με Άραβες ηγέτες τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας διπλωματικής ώθησης για να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση του πολέμου στη Γάζα.

Η σύγκρουση έχει ήδη πυροδοτήσει βία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, και οδήγησε επίσης σε επιθέσεις των Χούτι στους ναυτιλιακούς δρόμους της Ερυθράς Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, η πτώση της τιμής του πετρελαίου μετριάστηκε από μια ανωτέρα βία από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης την Κυριακή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara, το οποίο μπορεί να παράγει έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης