Θεωρεί ότι θα καθιστούσε αδύνατη την οικονομική ανάπτυξη - Ανάγκη για την ανθρωπότητα είναι να απαλλαγεί από την Ινδία
Σύμφωνα με το telegraph, ο Γάλλος Jean-Marc Jancovici θεωρεί ότι η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν προσφέρουν καμία θαυματουργή λύση και δεν θα επιτρέψουν τη διατήρηση του σύγχρονου βιομηχανικού κόσμου.
Η οικονομική ανάπτυξη, όπως γνωρίζουμε, είναι αδύνατη εάν οι κυβερνήσεις στραφούν προς το 100% των ΑΠΕ, δήλωσε ο Jancovici ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου για την κλιματική αλλαγή «World Without End» που έχει πουλήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο αντίτυπα στη Γαλλία και ήταν πρωτεργάτης στην ιδέα του αποτυπώματος άνθρακα στη συγκεκριμένη χώρα.
Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
Βάσει της υφιστάμενης κατάστασης τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν βασικό πυλώνα της βιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο η απαλλαγή από αυτά.
Συγκεκριμένα είπε: «Η παγκοσμιοποίηση είναι βασικά πλοία, φορτηγά, αεροπλάνα και υπολογιστές. Όλα αυτά στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα.
Η ιδέα ότι μπορούμε να κρατήσουμε όλα αυτά σε έναν κόσμο με μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια τολμηρή υπόθεση και δεν πιστεύω ότι μια τέτοια αλλαγή είναι συμβατή με τη διατήρηση της ανάπτυξης της φυσικής οικονομικής παραγωγής.
Είναι επίσης μια αναπόδεικτη υπόθεση να υποστηρίζουμε ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα παραμείνει φθηνή σε έναν κόσμο με μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η Cop28 δε θα σώσει τη βιομηχανία
Η πυρηνική ενέργεια έχει δει μια ευρέως διαδεδομένη επιστροφή στην εύνοια μετά από χρόνια σε λήθαργο μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να κατασκευάσει άλλους 6 αντιδραστήρες EPR επόμενης γενιάς για να προσθέσει στον τεράστιο στόλο της Γαλλίας των 58.
Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (Cop28), μια ομάδα 22 χωρών δεσμεύτηκε να τριπλασιάσει την πυρηνική ικανότητα μέχρι το 2050.
Ο κ. Jancovici είπε ότι αυτό είναι εφικτό, αλλά «δε θα σώσει τον βιομηχανικό κόσμο».
Ακόμη υποστήριξε ότι ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας σημαίνει «από το 2% της τελικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε σε 6% παγκοσμίως. Είναι καλή ιδέα, αλλά δεν θα μας γλιτώσει από το να χρειαστεί να κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ενέργειας».
Έλλειψη ενναλακτικού σχεδίου και απαλλαγή από την Ινδία
Ο 61χρονος επιστήμονας αναφέρθηκε στην απουσία εφεδρικού σχεδίου από τα προγράμματα της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε την ανάγκη να ξεφορτωθεί… ο κόσμος την Ινδία.
«Η Γαλλία, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει σχέδιο Β για έναν κόσμο σε διαρθρωτική ύφεση. Πώς διαχειρίζεστε τον προϋπολογισμό; Πώς διαχειρίζεστε τις συντάξεις;
Καθώς δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, είναι πολύ λογικό και ανθρώπινο να πούμε ότι δεν θα συμβεί.
Ο κόσμος θα πρέπει να ξεφορτωθεί την Ινδία από το επόμενο έτος εάν ο πλανήτης θέλει να επιμείνει στους στόχους της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά.
Πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τα άτομα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν μόνο 4 πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ανά ζωή για να επιτύχουν περικοπές άνθρακα. Ακόμη και ο ίδιος εξεπλάγη όταν το 41% των Γάλλων είπε ότι θα σκεφτόταν να σεβαστεί έναν τέτοιο κανόνα.
«Η πιθανότητα να διατηρηθεί η 1,5 μοίρα είναι μηδέν, εκτός εάν ένας κομήτης χτυπήσει τη γη ή υπάρξει πυρηνικός πόλεμος ή μια νέα πανδημία πιο επιβλαβής από τον Covid», είπε, χλευάζοντας τις προτάσεις ότι η συμφωνία στην πρόσφατη Cop28 άλλαξε το παιχνίδι. «Δεν πρόσφερε τίποτα νομικά δεσμευτικό καθώς δεν υπάρχει αφεντικό στον κόσμο» για την επιβολή δεσμεύσεων.
Είναι απλά μαθηματικά, είπε ο καθηγητής. «Για να τηρηθεί ο στόχος 1,5, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται κατά 7 έως 8% ετησίως αμέσως», είπε.
«Το 7% είναι το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εκπομπές. Έτσι, για να λειτουργήσει το σχέδιο, οι εκπομπές της Ινδίας θα πρέπει να εξαφανιστούν το επόμενο έτος. Το δεύτερο έτος, τα 2/3 της Ευρώπης πρέπει να φύγουν. Αυτός είναι ο ρυθμός με τον οποίο πρέπει να εξελίσσονται τα πράγματα. Ακόμη και για δύο πτυχία, θα χρειαζόμασταν έναν επιπλέον Covid κάθε χρόνο για να παραμείνουμε σε καλό δρόμο.
Σε πτώση η Ευρώπη στη φυσική οικονομία
Ο κ. Jancovici είπε: «Από τα πρώτα πετρελαϊκά σοκ το 1974, ελπίζαμε ότι θα ξαναρχόταν η σημαντική ανάπτυξη. Δεν το έκανε ποτέ έτσι, έχουμε συσσωρεύσει χρέη τα τελευταία 50 χρόνια.
Στην Ευρώπη βρισκόμαστε ήδη σε πτωτική πορεία όσον αφορά τη φυσική οικονομία. Έτσι, όταν ο κ. Μακρόν ή ο κ. Σουνάκ λένε ότι η ανάπτυξη θα ξαναρχίσει, σε πραγματικούς όρους, μειώνεται από το 2007 στην Ευρώπη συνολικά».
Η Ευρώπη δεν ενήργησε πρώτη για να μειώσει τις εκπομπές, επειδή ήταν «πιο ενάρετη από τους γείτονές μας. Το κάναμε γιατί ήδη βιώνουμε όρια. Είμαστε περιορισμένοι όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα από το 2008», είπε.
Διαφωνία για τα αεροπορικά ταξίδια
Σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια οι υπολογισμοί του Jancovici για τις «4 πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ανά ζωή» επικρίθηκαν πρόσφατα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Airbus Guillaume Faury ως «απελπισμένοι».
«Η ανάλυσή μου είναι ότι αυτό θα οδηγούσε σε πλήρες χάος. Θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για έναν κόσμο ακόμη πιο γεμάτο συγκρούσεις, με αύξηση των περιφερειακών και ακόμη και παγκόσμιων συγκρούσεων», δήλωσε ο κ. Faury στο περιοδικό Challenges τον περασμένο μήνα.
«Είναι ένας υπολογισμός, όχι μια πρόταση», απάντησε ο κ. Jancovici, ο οποίος δεν έχει πετάξει εδώ και 20 χρόνια.
www.worldenergynews.gr