Ενέργεια

Reuters: Οι πτωτικές τιμές αυξάνουν τις εισαγωγές LNG στην Ασία - Φόβοι στην αγορά σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς

Reuters: Οι πτωτικές τιμές αυξάνουν τις εισαγωγές LNG στην Ασία - Φόβοι στην αγορά σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς

Επηρεάστηκαν από την επιστροφή της Κίνας στην κορυφή των εισαγωγέων από την Ιαπωνία

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ασίας εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο σε επίπεδο ρεκόρ από οποιονδήποτε μήνα στην ιστορία, καθώς η Κίνα ανέκτησε την πρώτη θέση εισαγωγέα από την Ιαπωνία και οι χαμηλότερες τιμές spot ενθάρρυναν τις αγορές.


Παρόλα αυτά ελλοχεύει ο κίνδυνος αστάθειας σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς σε Ευρώπη και Ασία.

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγωγές LNG στην Ασία αυξήθηκαν σε 26,61 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία από τους αναλυτές εμπορευμάτων Kpler (εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης) που επικαλείται ο αρθρογράφος του Reuters, Clyde Russell.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν από το επίπεδο του Νοεμβρίου των 23,35 εκατομμυρίων τόνων και ήταν επίσης υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών LNG στην Ασία των 26,15 εκατομμυρίων τόνων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Kpler.

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κατέγραψαν όλες υψηλότερες εισαγωγές LNG τον Δεκέμβριο, με τις ιαπωνικές αγορές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023 και τις εισαγωγές της Νότιας Κορέας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kpler.

Παρά την άνοδο των εισαγωγών LNG, οι τιμές spot LNG της Ασίας μειώθηκαν στα τέλη του 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών, καθώς η ασιατική ζήτηση ήταν χλιαρή το φθινόπωρο και οι εξαγωγές από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και το Κατάρ. επίσης εκτινάχθηκε.

Την εβδομάδα έως τις 29 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή LNG για παράδοση Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ασία μειώθηκε στα 11,70 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες από 11,90 δολάρια ανά MMBtu την προηγούμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters.

 

Η Κίνα ξαναέγινε πρώτη στις εισαγωγές LNG από την Ιαπωνία

Το 2023, η Κίνα ανέκτησε την πρώτη θέση εισαγωγέα LNG από την Ιαπωνία, καθώς οι εισαγωγές LNG του Πεκίνου αυξήθηκαν κατά 12% σε σχεδόν 71 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών LNG στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερο ανταγωνισμό για την προμήθεια LNG στην Ευρώπη η οποία εξαρτάται πλέον περισσότερο από το υπερψυγμένο καύσιμο για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο μετά την απώλεια μεγάλου μέρους της παροχής φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού .

 

Ο ενδεχόμενος βαρύς Χειμώνας μπορεί να επηρεάσει την αγορά

Η σχετική ηρεμία στην αγορά LNG τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να μετατραπεί και πάλι σε ασταθή αναταραχή, εάν προκύψουν νέες ανησυχίες για την προσφορά και εάν αυτός ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος στην Ευρώπη ή και την Ασία.

Ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ένα παρατεταμένο κρύο προβλέπεται να κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης για να διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, δοκιμάζοντας την παροχή φυσικού αερίου και την ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης