Οι ακτιβιστές για το κλίμα (σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων των Δημοκρατικών) επικεντρώνονται στο LNG των ΗΠΑ, επικρίνοντας τις επιπτώσεις του στην υγεία των κατοίκων της Ακτής του Κόλπου (την αποκαλούν «ζώνη θυσίας») και ζητώντας να σταματήσουν οι νέες εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου καυσίμου.
Η πίεση των ακτιβιστών φέρνει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε δύσκολη θέση (πεσμένη δημοφιλία) διότι πρέπει να εξισορροπήσει τις δεσμεύσεις για τις ατζέντες για την κλιματική αλλαγή με τη γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα των εξαγωγών LNG.
Η βιομηχανία LNG των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί γρήγορα, αλλά τώρα αντιμετωπίζει σύγκρουση μεταξύ των απαιτήσεων της αγοράς και των στόχων της κλιματικής αλλαγής.
Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) τον περασμένο μήνα, οι ακτιβιστές για το κλίμα ήταν ίσως οι πιο πολυάριθμοι από κάθε άλλη φορά.
Στο Ντουμπάι, ο στόχος των 250 ακτιβιστικών οργανώσεων ήταν το υγροποιημένο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα αυτό των ΗΠΑ.
Η αιτία που οι ΗΠΑ έπιασαν κορυφή στο LNG
Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, εκθρονίζοντας… το Κατάρ και την Αυστραλία.
Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μια δεκαετία για να το κάνουν αυτό, χάρη στην έκρηξη του σχιστόλιθου που οδήγησε σε άνοδο του εγχώριου εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Αυτή η αφθονία της προσφοράς ήταν που κατέστησε δυνατή τη μετατροπή της χώρας στον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο.
Υπάρχουν σχέδια για μεγαλύτερη χωρητικότητα τα επόμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο και συγκεκριμένα για LNG, παραμένει ισχυρή παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Τα επιχειρήματα των ακτιβιστών
Σε αυτό το πλαίσιο της ταχείας ανάπτυξης της παραγωγικής ικανότητας, ήταν πραγματικά θέμα χρόνου να πάει το βλέμμα τους στο LNG. Σύμφωνα με μια ομάδα που εκπροσωπεί ανθρώπους από φτωχές κοινότητες στην Ακτή του Κόλπου, η επέκταση της βιομηχανίας LNG προσθέτει προσβολή σε τραυματισμούς για όσους ήδη ζουν στη σκιά της τεράστιας πετροχημικής βιομηχανίας της Ακτής του Κόλπου και την πληρώνουν με την υγεία τους.
Αποκαλούν την Ακτή του Κόλπου «ζώνη θυσίας» στην οποία μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν τα τεράστια διυλιστήρια που μετατρέπουν το αργό πετρέλαιο σε καύσιμα και πετροχημικά. Τώρα, στους στόχους προστέθηκαν τα τρένα LNG που μετατρέπουν το αέριο σε υγρό για αποστολή σε όλο τον κόσμο.
Στην COP28, οι ακτιβιστές κάλεσαν ευθέως την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει να εγκρίνει νέες εγκαταστάσεις LNG.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δεσμευτεί δημόσια κατά τη διάρκεια της COP για μη περαιτέρω ρυθμιστική, οικονομική ή διπλωματική υποστήριξη για το LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες ή οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφερε η ομάδα σε επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο.
Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν - Έχει μειωμένα ποσοστά αποδοχής
Αυτή η νέα πίεση εστιασμένη στο αέριο είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί ο Μπάιντεν. Ήρθε στην εξουσία με μια φιλόδοξη ατζέντα για την αλλαγή του κλίματος και έχει σε μεγάλο βαθμό κολλήσει σε αυτό με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων χωρητικότητας LNG και του έργου πετρελαίου Willow στην Αλάσκα.
Ο Μπάιντεν ουσιαστικά γιόρτασε το LNG ως μέσο για τη μείωση της εξάρτησης των γεωπολιτικών συμμάχων από τον εχθρό (Ρωσία).
Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλούσε σάλο μεταξύ των ακτιβιστών που τυγχάνει να αποτελούν σημαντικό μέρος της βάσης ψηφοφόρων του Μπάιντεν.
Είναι χρονιά εκλογών. Ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Τα ποσοστά αποδοχής του είναι ήδη θλιβερά. Τώρα, ακτιβιστές που συνήθως ψηφίζουν Δημοκρατικούς πιέζουν για δράση κατά της αύξησης του LNG που οι πολιτικοί θεωρούν ευρέως ότι είναι ένα μεγάλο θετικό για τις ΗΠΑ ως παγκόσμια οικονομική δύναμη.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, όλα αυτά είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα της μάχης μεταξύ των κλιματικών στόχων και των δυνάμεων της αγοράς. Οι κλιματικοί στόχοι υπαγορεύουν τη σταδιακή κατάργηση όλων των υδρογονανθράκων, ακόμη και του φυσικού αερίου, που είναι ο μικρότερος εκπομπός. Οι δυνάμεις της αγοράς υπαγορεύουν την ενεργειακή ασφάλεια, την οποία παρέχουν οι υδρογονάνθρακες.
Το δίλημμα της αμερικάνικης κυβέρνησης
«Το μεγάλο ερώτημα είναι: θα πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει για να περιορίσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων LNG ή θα πρέπει να αφήσει την αγορά να αποφασίσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση φυσικού αερίου και χρηματοδότηση για την κατασκευή αυτών των έργων;»
Προς το παρόν, οι δυνάμεις της αγοράς κερδίζουν, αλλά δεν θα συνεχίσουν να κερδίζουν για πάντα εάν οι κυβερνήσεις και συγκεκριμένα αυτή των ΗΠΑ, είναι σοβαρές για την ενεργειακή μετάβαση.
Είναι ένα δύσκολο σημείο να βρεθείς, διχασμένος μεταξύ της μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας.
Ωστόσο, η μετάβαση δεν λειτούργησε όπως σχεδιάστηκε.
Ακόμη και οι πιο δραστήριοι κατασκευαστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι πιο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο άμεσο μέλλον. Το LNG είναι η πιο βολική μορφή μεταφοράς αερίου. Η ζήτηση για αυτό θα αυξηθεί επίσης τα επόμενα χρόνια και πιθανώς δεκαετίες, εκτός εάν επικρατήσουν οι ακτιβιστές. Εάν το κάνουν, θα είναι μια σημαντική νίκη για τους παραγωγούς LNG εκτός των ΗΠΑ.
www.worldenergynews.gr