Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ώρα αποφάσεων για το ΥΠΕΝ: Εν αναμονή όρων σύνδεσης 51 μικρά έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες

Ώρα αποφάσεων για το ΥΠΕΝ: Εν αναμονή όρων σύνδεσης 51 μικρά έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες
Σχεδιάζεται να προωθηθεί στη Βουλή νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, όλα τα νέα έργα θα πρέπει, για να παίρνουν «ταρίφα», να συμμετέχουν σε διαγωνισμό

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας για 51 μικρά έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες, που αναμένουν όρους σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έργα αυτά συνολικής ισχύος 18 MW  είχαν καταθέσει αιτήματα στον ΔΕΔΔΔΗΕ εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο καθυστέρησαν οι όροι σύνδεσης στο πλαίσιο της ευρύτερης εμπλοκής που παρουσιάστηκε στους άλλους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για τα έργα ως 400 KW σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Μετά από 1,5 χρόνο σχεδόν, δόθηκαν οι πρώτοι όροι σύνδεσης ωστόσο κρίσιμο για την υλοποίησή τους είναι τα μέτρα που αναμένονται σχετικά με την λειτουργική τους ενίσχυση  από το ΥΠΕΝ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει αποφασίσει να βάλει τέλος ένα χρόνο νωρίτερα στις «ταρίφες» που παίρνουν διοικητικά (χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμό) τα νέα «μικρά» φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα ΑΠΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό σχεδιάζεται να προωθηθεί στη Βουλή νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, όλα τα νέα έργα θα πρέπει, για να παίρνουν «ταρίφα», να συμμετέχουν σε διαγωνισμό. Μάλιστα, ακόμη και εκείνα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ (έως και το τέλος του έτους), αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα έως τα τέλη Αυγούστου 2024 (δηλαδή να έχουν υποβάλει δήλωση ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης), πρέπει για να πάρουν ταρίφα να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο τα έργα αυτά, αν είχαν πάρει όρους σύνδεσης έγκαιρα θα είχαν προλάβει να λειτουργήσουν και να έχουν έσοδα από τις ταρίφες. Πλέον όμως καθώς οι όροι σύνδεσης έχουν καθυστερήσει, αν καταργηθούν οι ταρίφες το 2024 δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται από το ΥΠΕΝ το ενδεχόμενο να προβλεφθεί μεταβατική διάταξη ειδικά για τα μικρά έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες ώστε να μην επισπευθεί κατά ένα χρόνο η κατάργηση της λειτουργικής ενίσχυσης χωρίς διαγωνισμό για αυτά.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται κατά πληροφορίες θα προβλέπει:

–   φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, από τον Ιανουάριο 2024 κι έπειτα, δεν θα επιτρέπεται να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Θα εξαιρούνται τα συστήματα του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.  Σήμερα, η νομοθεσία δίνει περιθώριο έως τον Ιανουάριου του 2025. (σε αυτό αναμένεται να εξαιρεθούν  με μεταβατική διάταξη τα έργα για τις Κυκλάδες)

–  φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες  (κάτω του 1 MW) δεν θα μπορούν από τον Ιανουάριο 2024 και μετά να υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Σήμερα, ο νόμος δίνει προθεσμία έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 για περισσότερες από δύο  συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως  0,5 MW ο καθένας, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.

–  αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των 6 MW (όσοι  πληρούν ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων, να μην έχει ο ίδιος επενδυτής πάνω από δύο έργα εκτός διαγωνισμών κλπ.), θα συνεχίσουν όπως σήμερα να συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης