Ενέργεια

Πως διαμορφώνεται το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Πως διαμορφώνεται το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Τι ισχύει για τους Διακοπτόμενους Καταναλωτές

 

Στα 14,8 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το συνολικό κόστος των μέτρων που προβλέπονται στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο το 2023.

Με βάση αυτόν τον υπολογισμό ορίζει το μοναδιαίο Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού ανά κατηγορία καταναλωτών, δηλαδή το ποσό που πρέπει να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους των μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Συγκεκριμένα το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού ορίζεται ως εξής:
0 ευρώ/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου από διακόψιμους καταναλωτές φυσικού αερίου.
0,23 ευρώ/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
0,15 ευρώ/MWh για όλες τις υπόλοιπες καταναλώσεις φυσικού αερίου.
0,31 ευρώ/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου από προστατευόμενους καταναλωτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ αναλύεται στα εξής ποσά:
Για την εφαρμογή του μέτρου των «διακοπτόμενων καταναλωτών» το άνω όριο ετήσιας αποζημίωσης προς τους προμηθευτές φυσικού αερίου για την κάλυψη του κόστους του μηχανισμού διαχείρισης ζήτησης φυσικού αερίου ορίζεται σε 1,6 εκ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι καταναλωτές που επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς των Διακόψιμων Καταναλωτών υποβάλλουν σχετική έγγραφη δήλωση στον ΔΕΣΦΑ. Στο καθεστώς των Διακόψιμων Καταναλωτών δεν μπορούν να υπαχθούν βιομηχανίες που θα έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των «Σημαντικών Βιομηχανιών».

Η ανώτατη οικονομική αποζημίωση των Διακοπτόμενων Καταναλωτών για αποδεδειγμένα μη παραληφθείσα ποσότητα φυσικού αερίου στο πλαίσιο διαχείρισης ζήτησης μετά από την κήρυξη κρίσης επιπέδου επιφυλακής ισούται με την ημερήσια (day-ahead) τιμή του Δείκτη TTF την ημέρα κατά την οποία έλαβε χώρα η περικοπή της ζήτησης.

Για τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο το κόστος ανέρχεται συνολικά σε 6,34 εκατ. ευρώ.

Για την κάλυψη του κεφαλαιουχικού κόστους διατήρησης επιπλέον αποθεμάτων πετρελαίου προϋπολογίζεται στα 6,87 εκ. €.

Στα 20 εκατ. το ανώτατο όριο

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού, ορίζεται σε +20 εκ. ευρώ και σε περίπτωση που το πιστωτικό υπόλοιπό του υπερβεί αυτό το ποσό η καταβολή του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού από κάθε κατηγορία καταναλωτή αναστέλλεται και ξαναρχίζει εφόσον το υπόλοιπο πέσει κάτω από το όριο αυτό.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης προβλέπεται διαφορική αναπροσαρμογή του μοναδιαίου Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού για τα έτη 2024 έως 2027, ως διαφορική προσαύξηση ανά κατηγορία καταναλωτή λόγω του κόστους των δράσεων του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης του 2022. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των μέτρων είχε φθάσει στα 157 εκατ. ευρώ τα οποία και παρείχε ο ΔΕΣΦΑ ως δάνειο το οποίο θα αποπληρωθεί σταδιακά. Έτσι οι διαφορικές προσαυξήσεις θα ισχύουν έως την πλήρη και ολοσχερή επιστροφή των ποσών στον ΔΕΣΦΑ, και το αργότερο έως το έτος 2027.

Έτσι το μοναδιαίο ΤΑΕ για την αποπληρωμή των δράσεων του ΣΠΔ 2023 καθώς και η διαφορική προσαύξηση του έτους 2024 της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται στις καταναλώσεις από 1/1/2024. Το συνολικό ύψος του τέλους για το έτος 2024 διαμορφώνεται ως εξής:
0 ευρώ/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου από διακόψιμους καταναλωτές φυσικού αερίου
0,64 ευρώ/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
0,48 ευρώ/MWh για όλες τις υπόλοιπες καταναλώσεις φυσικού αερίου
0,78 ευρώ/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου από Προστατευόμενους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης