Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο λόγω των ανησυχιών για την προσφορά

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο λόγω των ανησυχιών για την προσφορά

Στα 78 δολ. κινέιται το brent και στα 72 δολ. το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως και πάνω από 3% την Τετάρτη, μετά από διαταραχή στην κορυφαία πετρελαιοπηγή της Λιβύης που ενίσχυσε τους φόβους ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Περί τις 20:30 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 3,08% στα 78,23 δολ. το βαρέλι και το αργό ενισχυόταν κατά 3,42% στα 72,79 δολάρια το βαρέλι.

Οι διαδηλώσεις ανάγκασαν την πλήρη διακοπή της παραγωγής στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης, μέλος του ΟΠΕΚ, 300.000 βαρελιών την ημέρα (bpd).

"Το κλείσιμο της Sharara σίγουρα προσθέτει ανοδική κίνηση στην τιμή, ειδικά του Brent", δήλωσε ο Viktor Katona από την εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Kpler, ο οποίος εκτίμησε ότι η διακοπή θα είναι πιθανόν βραχύβια.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν επίσης λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από μαχητές Χούτι.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα στην Υεμένη ανασκοίνωσε ότι είχε «στοχοποιήσει» ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό το Ισραήλ, μια ημέρα αφότου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι Χούτι είχαν εκτοξεύσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι traders ενέργειας ανησυχούν ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες πλωτές οδούς όπως η Ερυθρά Θάλασσα και ο Περσικός Κόλπος για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.

Εντείνοντας την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, δύο εκρήξεις σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στο Ιράν-μέλος του ΟΠΕΚ και τραυματίστηκαν αρκετοί σε μια τελετή για τη μνήμη του ανώτατου διοικητή Qassem Soleimani που σκοτώθηκε από αμερικανικό drone το 2020.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) ανακοίνωσε ότι η συνεργασία και ο διάλογος εντός της ευρύτερης συμμαχίας παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί, αφού η Αγκόλα, μέλος του ΟΠΕΚ, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον όμιλο.

Επιτόκια και αποθέματα

Κοιτάζοντας το μέλλον, η αγορά ενέργειας περιμένει τα βασικά στοιχεία για τα επιτόκια και τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ τις επόμενες δύο ημέρες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου αργά το βράδυ την Τετάρτη.

Ενώ η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τον Ιανουάριο, οι traders έχουν τιμολογήσει με πιθανότητα 65,7% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με το FedWatch του CMEGroup.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), και η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των Η.Π.Α. θα δημοσιεύσουν τις αναφορές αποθεμάτων πετρελαίου τους μία ημέρα αργότερα από ό,τι συνήθως, λόγω των διακοπών της Πρωτοχρονιάς.
Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας απέσυραν περίπου 3,0 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την αποθήκευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου.
Αυτό συγκρίνεται με την 1,7 εκατ. βαρέλια την ίδια εβδομάδα πέρυσι και τη μέση πτώση κατά 4,0 εκατομμύρια βαρέλια για πέντε χρόνια (2018-2022).
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσεότι επιδιώκει να αγοράσει έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια ξινού αργού πετρελαίου που παράγονται στις ΗΠΑ για παράδοση τον Απρίλιο για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης