Ενέργεια

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία θωρακίζει την Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία θωρακίζει την Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Οι εταιρείες ενέργειας αποθηκεύουν αυξανόμενους όγκους φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, καθώς αυτές της ΕΕ πλησίαζαν τη χωρητικότητά τους

 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βασίζονται περισσότερο στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία για να κρατήσουν φυσικό αέριο και να το αποσύρουν από εκεί μόλις αυξηθεί η ζήτηση θέρμανσης το χειμώνα.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη στέλνουν μεγαλύτερους όγκους φυσικού αερίου από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media που ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη.

Οι μεγαλύτεροι όγκοι φυσικού αερίου που αποθηκεύονται στην Ουκρανία έχουν βοηθήσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να διατηρηθούν μεταξύ 85% και 90% μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα, λένε οι αναλυτές.

«Η Ουκρανία παίζει βασικό ρόλο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε στους FT η Natasha Fielding, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου της Argus Media.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση ήταν υποτονική τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα πολύ φυσικό αέριο για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες στο 90% της χωρητικότητας μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου, και να φτάσει σε πλήρη επίπεδα αποθήκευσης πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Έτσι, οι εταιρείες ενέργειας αποθηκεύουν αυξανόμενους όγκους φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, καθώς αυτές της ΕΕ πλησίαζαν τη χωρητικότητά τους.

Χαμηλό κόστος

Παρά τους κινδύνους πιθανών χτυπημάτων λόγω του πολέμου, οι traders έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν φυσικό αέριο σε χώρους αποθήκευσης στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενοι το χαμηλότερο κόστος και την υψηλή διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης. Το εμπόρευμα μπορεί να αγοραστεί οπουδήποτε και να σταλεί στην Ουκρανία μέσω αντίστροφων ροών σε αγωγούς από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.

Με τον αποθηκευτικό χώρο της ΕΕ σχεδόν γεμάτο, η διαθέσιμη χωρητικότητα της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει το μπλοκ να περιορίσει τις ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Bruegel σε ανάλυση τον Ιούλιο.

Τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να επιτρέψει σε μξένους traders να χρησιμοποιούν έως και το ήμισυ της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η Ουκρανία έχει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υπόγειας αποθήκευσης. Έως και 12 έως 15 bcm αυτής της χωρητικότητας θα μπορούσε να επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί από ξένους traders για την αποθήκευση αερίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης