Το αντικατέστησε βρίσκοντας νέους προμηθευτές
Η Γερμανία δείχνει να είναι αλώβητη ή σχεδόν αλώβητη από την ενεργειακή κρίση καταφέρνοντας να ξεπεράσει πολλές από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε από τότε που απομάκρυνε το ρώσικο φυσικό αέριο.
Η ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα μπόρεσε να βρει αντικαταστάτες (Νορβηγία και Κατάρ) ώστε να πάψει να εξαρτάται από τη Ρωσία, κάτι που τελικά πέτυχε σε σημαντικό βαθμό, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα thegeopolitics.com.
Προς το παρόν, η αναγκαιότητα υπαγόρευσε αυτήν την αλλαγή η οποία είχε αρχικά πραγματικό αντίκτυπο στην ενεργειακή πολιτική μιας και η Ρωσία παρείχε το 55% του φυσικού αερίου της Γερμανίας πριν από την εισβολή.
Η Γερμανία βιώνει αυτό που ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε ως Zeitenwende (ένα σημείο καμπής ή μια σεισμική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία τοποθετείται στο περιβάλλον της, ως άμεση αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία).
Διαψεύστηκαν οι ανησυχίες για όλεθρο της γερμανικής οικονομίας
Πολλοί σχολιαστές ανησυχούσαν ότι το κλείσιμο και η επακόλουθη δολιοφθορά του αγωγού Nord Stream και οι δραστικοί περιορισμοί στην πρόσβαση στο ρωσικό αέριο θα ακρωτηρίαζαν τη γερμανική οικονομία και θα ασκούσαν αβάσταχτη πίεση στην ενεργειακή υποδομή της χώρας.
Η γερμανική οικονομική άνθηση που την είχε δει να εξελίσσεται σε μια οικονομική και βιομηχανική δύναμη στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς φθηνό ρωσικό αέριο και εξαγωγές μεταποίησης.
Το φυσικό αέριο είναι βασική πρώτη ύλη για τη γερμανική βαριά βιομηχανία και αποτελεί το 27% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας και με τη χώρα να αποφασίζει να καταργήσει σταδιακά τις πυρηνικές της ικανότητες το 2011 σε μια περίοδο 10 ετών, η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε σε επείγουσα προσπάθεια για την προμήθεια νέων προμηθευτών φυσικού αερίου. Αυτά τα νέα κανάλια ανεφοδιασμού περιλαμβάνουν κυρίως τη Νορβηγία και μια τεράστια αύξηση της γερμανικής ικανότητας εισαγωγής και αποθήκευσης LNG, την οποία εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.
Η Γερμανία τα κατάφερε χάρη στην εύρεση νέων προμηθευτών
Η χρήση αλυσίδων…. εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες να ανακαλέσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία έπληξε περισσότερο τη Γερμανία.
Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώνονταν αργά τον μήνα πριν από τον πόλεμο και ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου (Gazprom) σταμάτησε εντελώς να γεμίζει εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία, πολλές από τις οποίες ήταν άδειες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.
Πολλοί ενεργειακοί οικονομολόγοι και μακροοικονομολόγοι πίστευαν ότι το κλείσιμο αυτών τα καναλιών εφοδιασμού θα έριχναν τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Όμως η Γερμανία κατάφερε να δείξει πραγματική ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
Έγγραφο BPEA που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Brooking διαπίστωσε ότι μακριά από την αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ κατά 6 έως 12% που προέβλεπαν εκείνοι που αντιτίθενται στο ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου, η οικονομία της Γερμανίας υπέστη απλώς μια μικρή ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,5%.
Η εκπληκτική ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας και η μη εμφάνιση των πιο καταστροφικών σεναρίων που προβλέπονται από πολλούς στη γερμανική βιομηχανία μπορεί να οφείλεται σε εκτεταμένη προσαρμογή και υποκατάσταση για να διασφαλιστεί ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα παραμείνουν ανοιχτές και η βιομηχανία θα μπορούσε να συνεχίσει.
Η ικανότητα της Γερμανίας να αντικαταστήσει γρήγορα το ρωσικό φυσικό αέριο και να ανοίξει νέες αλυσίδες εφοδιασμού βοήθησε την οικονομία της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας
Για παράδειγμα η Νορβηγία έχει γίνει έκτοτε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας, με το μερίδιό της στη γερμανική προμήθεια φυσικού αερίου να αυξάνεται από λίγο λιγότερο από 20% το 2021 σε 48% το 2023. Συνολικά, η νορβηγική προσφορά στη Γερμανία αυξάνεται κατά 250% και η χώρα έχει εδραιώσει πραγματικά τον ρόλο της ως ο κύριος προμηθευτής αερίου της ΕΕ. Αλλά η Νορβηγία δεν είναι ο μόνος προμηθευτής.
Δυνατότητα εισαγωγής LNG - Ανάγκη για επενδύσεις
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια βασική πρόκληση για τη δημιουργία νέων γραμμών εφοδιασμού για την επίτευξη των στόχων αποθήκευσης LNG, με στόχο 37 Bcm/έτος έως το 2024 και διπλασιασμό έως το 2028, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας.
Αυτή η επέκταση απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές, με τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG υπό κατασκευή κατά μήκος των παράκτιων περιοχών. Η κυβέρνηση προβλέπει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20% έως το 2024, επικαλούμενη αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και μέτρα εξοικονόμησης κόστους. Ο καγκελάριος Σολτς διερεύνησε πιθανή συνεργασία με το πρόγραμμα εισαγωγής LNG του Βελγίου, τονίζοντας τη σημασία των ροών LNG από το Βέλγιο για την αντιστάθμιση του φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Πράγματι, η Γερμανία ανταποκρίνεται στους Ευρωπαίους γείτονές της που αναζητούν επενδύσεις και συνεργασίες. Αυτό οδήγησε την τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ να καταγράφει 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετήσιας χωρητικότητας σε έναν επίγειο τερματικό σταθμό για LNG που εισάγεται στο Stade της Γερμανίας από το 2027 που πρόκειται να κατασκευαστεί. στο Mukrain, το Wilhelmshaven, το Lubmin και το Brunsbuettel.
Αυτό βοήθησε πραγματικά τη γερμανική οικονομία να επιβιώσει από την απειλή επαναλαμβανόμενων ενεργειακών κρίσεων και οι νέοι προμηθευτές φυσικού αερίου διαδραμάτισαν τον ρόλο τους.
Συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ
H αποτελεσματική απομάκρυνση από παλιές πρακτικές που ήταν υπερβολικά συνώνυμες με την εξάρτηση και σε μια ορισμένη προσέγγιση με χώρες όπως το Κατάρ των οποίων το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξίσου αμφισβητήσιμο με αυτό της Ρωσίας.
Το κράτος του Κόλπου θεωρήθηκε από πολλούς το 2022 ως πραγματικό σωτήριο, καθώς ο Πούτιν απείλησε να κλείσει τη βρύση. Αυτός ο ενθουσιασμός για το φυσικό αέριο του Κατάρ έπεσε σε αταξία με το σκάνδαλο του cash-for-influence που κατέκλυσε την ΕΕ και συγκλόνισε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον πυρήνα της. Το Κατάρ θεωρήθηκε αξιόπιστη πηγή LNG για ορισμένες χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να διακόψουν τους δεσμούς με τη Μόσχα, και ειδικά για τη Γερμανία, το σκάνδαλο ανέδειξε την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής ενεργειακής διπλωματίας.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινο Κόμμα) εξέφρασε την χαρά του για μια 15ετή συμφωνία φυσικού αερίου που υπεγράφη με το κράτος του Κόλπου.
Η QatarEnergy και η ConocoPhillips υπέγραψαν 2 συμφωνίες πώλησης και αγοράς για εξαγωγή 2 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως στη Γερμανία για τουλάχιστον 15 χρόνια από το 2026.
Οι εξηγήσεις της Γερμανίας για το διεφθαρμένο Κατάρ
Αλλά το σκάνδαλο διαφθοράς έβαλε πραγματικά τη σχέση της Γερμανίας με το Κατάρ ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο. «Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η Δύση, με τα δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές φυσικού αερίου, θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς στον Κόλπο ή αν οι επιχειρηματικές σχέσεις θα πρέπει να παγώσουν λόγω της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε ο Ντένις Ράντκε (ευρωβουλευτής του CDU).
Ο Χάμπεκ, από την πλευρά του, έπρεπε να εξηγήσει στις Βρυξέλλες γιατί η Γερμανία αγόραζε φυσικό αέριο από το Κατάρ. Τόνισε ότι το εμπόριο με άλλες χώρες πρέπει πάντα να σταθμίζεται έναντι των «ηθικών συνεπειών» και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η «ασφάλεια του εφοδιασμού».
Η εξάρτηση της Γερμανίας από το LNG του Κατάρ έχει τεθεί υπό περαιτέρω έλεγχο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Η Γερμανία έχει σκιαγραφήσει εδώ και καιρό ότι η άνευ όρων υποστήριξή της στο Ισραήλ παραμένει «Staatsräson» και έχει προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή της καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς.
Σημειώνεται ότι το Κατάρ ήταν πάντα ένας από τους πιο σημαντικούς χορηγούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οποίας η Χαμάς είναι παρακλάδι. Επίσης είναι γνωστό ότι οι ηγέτες της Χαμάς κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους από τη Ντόχα.
«Εάν η Χαμάς έχει λάβει οικονομική και μη υλική υποστήριξη από το Κατάρ εδώ και χρόνια, η Γερμανία δεν μπορεί να αγοράσει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ως ευχαριστώ», δήλωσε ο Michael Kruse ο οποίος είναι εκπρόσωπος της ενεργειακής πολιτικής του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP).
Παρόλα αυτά ο Σολτς υπερασπίστηκε τον «σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο» που πιστεύει ότι παίζει το Κατάρ καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την απελευθέρωση των ομήρων. Πολλοί μέσα στον δικό του συνασπισμό δεν είναι τόσο σίγουροι…
www.worldenergynews.gr