Ενέργεια

Με πτώση 10% κλείνει το 2023 το πετρέλαιο

Με πτώση 10% κλείνει το 2023 το πετρέλαιο
Η συνολική ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,4% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την EIA
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς την Παρασκευή με χαμηλή δραστηριότητα την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους και κλείνουν το 2023 περίπου 10% χαμηλότερα μετά από δύο χρόνια κερδών, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου οδήγησαν σε άγριες διακυμάνσεις στις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύθηκαν στα 77,27 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate στα 71,93 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη, καθώς ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τις κινήσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά. Μεγάλες εταιρείες είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας αφού η μαχητική ομάδα Χούτι της Υεμένης άρχισε να στοχεύει πλοία.

Ωστόσο, ορισμένα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων εξακολουθούν να επιλέγουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν πιθανές συγκρούσεις στην περιοχή.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να υποστηρίζουν τις τιμές. Την Παρασκευή, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη νότια Γάζα.
«Θα δούμε συνεχιζόμενη αστάθεια καθώς προχωράμε στο 2024 με τα γεωπολιτικά γεγονότα και τον φόβο ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) που έδειξαν ισχυρή ζήτηση πετρελαίου τον Οκτώβριο πρόσφεραν επίσης κάποια στήριξη στις τιμές, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.
Η συνολική ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο στα 13,248 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αφού σημείωσε μηνιαία ρεκόρ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση στις πλατφόρμες

Οι ενεργειακές εταιρείες πρόσθεσαν αυτή την εβδομάδα εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, ανέφερε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughesσε έκθεσή της την Παρασκευή, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.
Για το έτος, ωστόσο, ο αριθμός εξέδρας μειώθηκε κατά 157, αφού κέρδισε κατά 193 το 2022 και 235 το 2021.

Τόσο το Brent όσο και το WTI βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους στο τέλος του έτους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε πτώση.

Οι περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία ή τον ΟΠΕΚ+, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τα σημεία αναφοράς να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% από τα υψηλά του έτους.

Ο ΟΠΕΚ + μειώνει αυτήν τη στιγμή την παραγωγή κατά περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει εξασθένηση της ζήτησης για το αργό του το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία λόγω των περικοπών της παραγωγής και την έξοδο της Αγκόλα από τον όμιλο.

Έρευνα του Reuters σε 34 οικονομολόγους και αναλυτές προέβλεψε ότι το Brent θα ήταν κατά μέσο όρο 82,56 δολάρια το 2024, χαμηλότερα από τη συναίνεση των 84,43 δολαρίων του Νοεμβρίου, καθώς προέβλεψαν ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα περιόριζε τη ζήτηση, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης