Ενέργεια

Υποβρύχια καλώδια ρεύματος: Το μέλλον της παγκόσμιας μεταφοράς ενέργειας

Υποβρύχια καλώδια ρεύματος: Το μέλλον της παγκόσμιας μεταφοράς ενέργειας
Η σχετική ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το oilprice

Ένας τομέας της ενέργειας που αναμένεται να ανθίσει το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα αυξηθούν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) στα 32,86 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, λόγω της ανάγκης για αποτελεσματική μετάδοση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές(ΑΠΕ), όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Στο ενδιαφέρον αφιέρωμα της Felicity Bradstock στην ιστοσελίδα oilprice.com, παρουσιάζονται οι προοπτικές, τα θετικά και οι ενστάσεις (υψηλό κόστος και επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον) για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Έργα όπως η υποθαλάσσια διαδρομή ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χιλιομέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου και το Viking Link της Δανίας αποτελούν παραδείγματα τέτοιων μεγάλων επενδύσεων για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής ενέργειας.

Η στόχευση των κυβερνήσεων στο θαλάσσιο βυθό

Οι κυβερνήσεις διερευνούν καινοτόμους τρόπους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας διασυνοριακά για να προωθήσουν την κοινή χρήση ενέργειας.

Οι εταιρείες αναζητούν τρόπους αξιόπιστης και αποτελεσματικής μετάδοσης ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρότερων, πιο αποτελεσματικών υποθαλάσσιων καλωδίων, ικανών να μεταφέρουν ενέργεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Αυτό προσελκύει ακόμη περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο.

Τα υποθαλάσσια καλώδια αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, στοιχείο που θα υποστηρίξει την επέκταση της βιομηχανίας ΑΠΕ.

Υπάρχουν ήδη πολλά έργα μεγάλης κλίμακας σε εξέλιξη στην Ευρώπη και μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλα μέρη του κόσμου, υποστηρίζοντας μια παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

Η ζήτησή τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι το μέγεθος της αγοράς υποθαλάσσιων καλωδίων ενέργειας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 32,86 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032 και να αυξηθεί με CAGR 8,5%, έχοντας προηγουμένως αποτιμηθεί σε 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Πολλά συνδέονται με υπεράκτια αιολικά πάρκα, νησιωτικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνοριακά.


Ανησυχίες για το κόστος και τις συνέπειες των υποθαλάσσιων καλωδίων

Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών δαπανών εγκατάστασης και συντήρησης, που συχνά αποτρέπουν τους προγραμματιστές από το να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Επιπλέον, υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την κατασκευή των καλωδίων και ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή. Λόγω της τοποθέτησής τους κάτω από τη θάλασσα, μπορεί επίσης να είναι δύσκολη η πρόσβαση και η επισκευή των καλωδίων.

 

Τα ρυθμιστικά πρότυπα για τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις καλωδίων

Τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν γίνει πιο δημοφιλή από την ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη το 1991, κάτι που οδήγησε σε μια αλλαγή στην τεχνολογία των καλωδίων που επικεντρώθηκε στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το διεθνές πρότυπο IEC 60288 ορίζει τα ρυθμιστικά πρότυπα για όλες τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις καλωδίων.

Αυτά τα καλώδια συνήθως μεταφέρουν εναλλακτικό ρεύμα (AC) για μεταφορά ισχύος σε μικρές αποστάσεις και συνεχές ρεύμα (DC), το οποίο προσφέρει βελτιωμένη ηλεκτρική απόδοση, για μεγαλύτερες αποστάσεις.

 

Κατηγορίες και κόστος υποβρυχίων καλωδίων

Τα καλώδια AC χρησιμοποιούνται συνήθως για αποστάσεις 80 km ή μικρότερες, ενώ τα καλώδια DC μπορούν να εκτείνονται για περισσότερα από 700 km.

Το κόστος των υποβρυχίων καλωδίων ποικίλλει αρκετά, με τα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας να κοστίζουν συνήθως μεταξύ 30.000 και 50.000 $ ανά χιλιόμετρο και τα υποβρύχια καλώδια ρεύματος να κοστίζουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια το χιλιόμετρο.

Έγκριση έργου μεταφοράς ενέργειας από τη Σκωτία στη Β. Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε πρόσφατα ένα έργο ηλεκτρικού δικτύου αξίας άνω των 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα περιλαμβάνει μια υποθαλάσσια οδό ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χιλιομέτρων με στόχο τη μεταφορά ενέργειας από τη Σκωτία στη Βόρεια Αγγλία.

 

Αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών συνεργασίας του National Grid και της Scottish Power για την ανάπτυξη της γραμμής υψηλής τάσης αξίας 3,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας από το East Lothian στην κομητεία Durham από το 2025.

Το έργο Eastern Green Link 1 (EGL1) αναμένεται να είναι σε θέση να μεταφέρει αρκετή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά μόλις ολοκληρωθούν.

 

Πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο για επενδύσεις  

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κάνει φιλόδοξες δεσμεύσεις για καθαρή ενέργεια τα τελευταία χρόνια.

Καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να επενδύσει στο δίκτυο.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τοποθετήσει πάνω από 100 χιλιόμετρα την ημέρα ηλεκτρική καλωδίωση από τώρα έως το 2040, εάν ελπίζει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του.

Το εθνικό δίκτυο λέει ότι θα χρειαστεί να τετραπλασιάσει τον αριθμό των υποθαλάσσιων καλωδίων για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Ο Peter Roper (Διευθυντής έργου για το EGL1), δήλωσε ότι «το υπερ-καλώδιο θα είναι ένα μετασχηματιστικό έργο για το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα βοηθά στη σύνδεση και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας για όλους τους πελάτες».

Εκτός από την επέκταση των εγχώριων δυνατοτήτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται επίσης με άλλες χώρες για να ενισχύσει την ικανότητα καθαρής ενέργειας.


Επενδύει και η Δανία σε έργο 1.400 MW

Τον Δεκέμβριο, η Δανία ελπίζει να ξεκινήσει το υποθαλάσσιο καλώδιο Viking Link, το οποίο θα μεταφέρει καθαρή αιολική ενέργεια από τη Δανία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η σύνδεση θα έχει χωρητικότητα έως και 1.400 MW. Ο Δανός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (TSO) Energinet διαχειρίζεται τη Viking Link, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Μόλις ολοκληρωθεί μια πιλοτική φάση, η Energinet θα αυξήσει την ισχύ από τα αρχικά 800 MW.

Η Δανία έχει ήδη συνδέσεις με τη γειτονική Σουηδία, αλλά θέλει να αναπτύξει πιο φιλόδοξα έργα μεταφοράς καθαρής ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης