Ενέργεια

Reuters: Στα επίπεδα των 80 δολ.θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου το 2024

Reuters: Στα επίπεδα των 80 δολ.θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου το 2024

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου ασταθείς τους επόμενους μήνες

 

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή, καθώς οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα περιόριζε τη ζήτηση, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη.

Οι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των Συμμάχων (OPEC+) θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τις περικοπές της προσφοράς για να στηρίξει την αγορά.

Το Brent κυμαινόταν κατά μέσο όρο γύρω στα 82,17 δολάρια το βαρέλι μέχρι στιγμής φέτος και καταγράφει πτώση άνω του 9% σε ετήσια βάση καθώς το ισχυρό δολάριο ενισχύθηκε από το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και την υποτονική ζήτηση από την Κίνα.

Μια έρευνα 34 οικονομολόγων και αναλυτών προέβλεψε ότι το Brent θα είναι κατά μέσο όρο 82,56 δολάρια το 2024, χαμηλότερα από τη πρόβλέψη των 84,43 δολαρίων του Νοεμβρίου. Μόνο ένας περίμενε ότι οι τιμές θα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από τα 90 $ το επόμενο έτος.

Το αργό των ΗΠΑ κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 78,84 δολάρια το επόμενο έτος, από 80,50 δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

«Από την πλευρά της ζήτησης δεν αναμένουμε μεγάλη ώθηση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Thomas Wybierek, αναλυτής της NORD Landbk.

"Υπάρχει ακόμα ένα ερωτηματικό πίσω από την πλευρά της προσφοράς. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες (για το αν) ο ΟΠΕΚ+ θα είναι σε θέση να μειώσει την προσφορά όπως αποφασίστηκε πρόσφατα."

Συμφωνία για περικοπές

Τον περασμένο μήνα, οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για τις αρχές του επόμενου έτους, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που θα υπερβεί την τρέχουσα εθελοντική περικοπή για να στηρίξει την αγορά.

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει περίπου 6 εκατομμύρια bpd από την παραγωγή του και το μερίδιο αγοράς του έχει πέσει στο 27%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση είπαν επίσης ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου ασταθείς τους επόμενους μήνες.

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσαν ανησυχίες ότι μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει τον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο. Οι τελευταίες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν φόβους για διακοπή της ναυσιπλοΐας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης