Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 27% συρρικνώθηκε το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ - Μείωση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο

Στο 27% συρρικνώθηκε το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ - Μείωση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο

Η αποχώρηση της Αγκόλα θα αφήσει τον όμιλο με 12 μέλη και θα οδηγήσει την παραγωγή του κάτω από τα 27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)

 

Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει εξασθένηση της ζήτησης για το αργό το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία Covid-19 λόγω των περικοπών της παραγωγής και της αποχώρησης της Αγκόλας, σύμφωνα με το Reuters.

Η τάση σημαίνει ότι ο όμιλος θα δυσκολευτεί να χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής εκτός εάν επιταχυνθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ή ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να δεχτεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Η Αγκόλα ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι αποχωρεί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) από τον Ιανουάριο του 2024, μετά τις αποχωρήσεις του Ισημερινού το 2020, του Κατάρ το 2019 και της Ινδονησίας το 2016.

Η αποχώρηση της Αγκόλα θα αφήσει τον όμιλο με 12 μέλη και θα οδηγήσει την παραγωγή του κάτω από τα 27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) - λιγότερο από το 27% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς των 102 εκατομμυρίων bpd.

Η τελευταία φορά που το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ μειώθηκε στο 27% ήταν κατά την πανδημία του 2020, όταν η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 15-20%. Η παγκόσμια ζήτηση έκτοτε έχει ανακάμψει σε επίπεδα ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ έχει χάσει μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές.

Ο όμιλος παρήγαγε περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου αργού στη δεκαετία του 1970 πριν από την έναρξη των πηγών εφοδιασμού εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Τις μεταγενέστερες δεκαετίες, το μερίδιο του ΟΠΕΚ κυμαινόταν μεταξύ 30% και 40%, αλλά η αύξηση ρεκόρ της παραγωγής από ανταγωνιστές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταναλώσει σταθερά αυτό το μερίδιο τα τελευταία χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2023, η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αντιπροσώπευε το 27,4% της συνολικής αγοράς, από 32-33% το 2017-2018, σύμφωνα με στοιχεία από τις μηνιαίες εκθέσεις του ομίλου.

Η ζήτηση το β΄τρίμηνο

Ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1960 από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ. Η Αγκόλα εντάχθηκε στον όμιλο το 2007. Από το 2017, ο ΟΠΕΚ συνεργάζεται με τη Ρωσία και άλλα μη μέλη ως μέρος του ομίλου OPEC+ για τη διαχείριση της αγοράς.

Ορισμένοι μικροί παραγωγοί έχουν ενταχθεί στον ΟΠΕΚ τα τελευταία χρόνια, όπως η Γκαμπόν το 2016, η Ισημερινή Γουινέα το 2017 και το Κονγκό το 2018.

Ο ΟΠΕΚ + μειώνει αυτήν τη στιγμή περίπου 6 εκατομμύρια bpd από την παραγωγή του, ώστε ο όμιλος να μπορεί θεωρητικά να αυξήσει την παραγωγή για να παλέψει για μερίδιο αγοράς. Αλλά θα συνεπαγόταν βαθιά πτώση της τιμής εάν η ζήτηση για αργό δεν βελτιωθεί.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν ανακοινώσει ότι η ομάδα θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.

Τα στοιχεία από τρεις στενά παρακολουθούμενους οργανισμούς- τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και τον ΟΠΕΚ - υποδηλώνουν λίγα περιθώρια για χαλάρωση των περικοπών το δεύτερο τρίμηνο.

Η EIA βλέπει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ να μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο, με βάση υπολογισμούς του Reuters.

Η ΙΕΑ βλέπει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ να διατηρείται σταθερή, ενώ ο ΟΠΕΚ βλέπει επίσης να μειώνεται, αν και από υψηλότερο επίπεδο από τους άλλους δύο.

Ο ΟΠΕΚ βλέπει το μερίδιο αγοράς του να αυξάνεται μακροπρόθεσμα, καθώς η παραγωγή μειώνεται αλλού και η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται περαιτέρω.

Το τελευταίο του World Oil Outlook προβλέπει ότι το συνολικό μερίδιο του ομίλου στην αγορά πετρελαίου θα αυξηθεί στο 40% το 2045, καθώς η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αρχίζει να μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης