CleanTechnica: Ανταγωνισμός… μεταξύ Πολιτειών των ΗΠΑ στην ηλιακή ενέργεια

CleanTechnica: Ανταγωνισμός… μεταξύ Πολιτειών των ΗΠΑ στην ηλιακή ενέργεια

Οι εκτιμήσεις της SEIA για το πρώτο τρίμηνο του 2024

Πολιτείες των ΗΠΑ ανταγωνίζονται… στον κλάδο της εγκατεστημένης ποσότητας ηλιακής ενέργειας με την Καλιφόρνια να έχει τα πρωτεία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας της χώρας (SEIA) για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CleanTechnica, η Καλιφόρνια έχει υπερδιπλάσια εγκατεστημένη ποσότητα από το 2ο Τέξας (43.244 MW έναντι 20.028 MW).

Στην 3η θέση βρίσκεται η Φλόριντα με 12.877 MW, 4η η Βόρεια Καρολίνα με 8.648 MW και 5η η Αριζόνα με 6.731 MW.

Ωστόσο, με τις αλλαγές πολιτικής με την πάροδο των ετών, άλλες Πολιτείες είναι πιο κοντά στην Καλιφόρνια όσον αφορά στη νέα χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας.

 

Τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2023, η Καλιφόρνια εξακολουθούσε να ηγείται της χώρας με 3.216 MW εγκατεστημένη νέα ηλιακή ενέργεια, αλλά το η Φλόριντα και το Τέξας δεν έμειναν πολύ πίσω έχοντας εγκατεστημένα 2.764 MW και 2.517 αντίστοιχα.

Η Καλιφόρνια πήρε μεγάλη ώθηση λόγω συγκεκριμένης αλλαγής πολιτικής και τις παρατεταμένες συνέπειες αυτής.


Οι εκτιμήσεις της SEIA για το πρώτο τρίμηνο του 2024

Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας των ΗΠΑ (SEIA) πιστεύει ότι αυτή η ώθηση στην Καλιφόρνια θα επεκταθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι: «Ο τομέας των κατοικιών σημείωσε άλλο ένα τριμηνιαίο ρεκόρ στα 1,8 GWdc που εγκαταστάθηκαν σε περισσότερα από 210.000 έργα το τρίτο τρίμηνο του 2023, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 12% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στην Καλιφόρνια, όπου οι εγκαταστάσεις είχαν ήδη αυξηθεί κατά 31% από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο και αυξήθηκαν κατά 29% το τρίτο τρίμηνο. Οι εγκαταστάσεις αυξάνονται καθώς οι εκκρεμείς πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τη μετάβαση στην καθαρή τιμολόγηση τον Απρίλιο διασυνδέονται.

Ορισμένοι στον κλάδο έχουν εκπλαγεί από αυτή την καθυστέρηση, αλλά τα δεδομένα εγκατάστασης σε επίπεδο έργου αποδεικνύουν ότι μπορεί εύκολα να υπάρξει καθυστέρηση 2-3 τετάρτων μεταξύ των πωλήσεων και της διασύνδεσης. Αναμένουμε ότι ο όγκος των εγκαταστάσεων θα μειωθεί απότομα μόλις τελειώσει αυτός ο αγωγός πωλήσεων (πιθανότατα στις αρχές έως τα μέσα του 2024).»

 

Η μεταβολή στην περίσσια ηλεκτρική ενέργεια

Η μεγάλη αλλαγή αφορά την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στον τελευταίο όροφο και αποστέλλεται πίσω στο δίκτυο.

Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αντί να αποζημιώνονται σε τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας για αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια, οι ιδιοκτήτες κατοικιών αποζημιώνονται τώρα με την αξία αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή που αποστέλλεται στο δίκτυο.

Αυτό αλλάζει από ώρα σε ώρα. Μια ανάλυση για το ποιο θα είναι το μέσο ποσοστό αποζημίωσης, ωστόσο, διαπίστωσε πτώση 75% στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας ηλιακής έκρηξης… από ανθρώπους που σπεύδουν να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια πριν από τις 14 Απριλίου 2023, αλλά δεν έχουν ακόμη διασυνδεθεί με το δίκτυο. Ωστόσο, αυτή η έκρηξη δεν θα διαρκέσει για πάντα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα είναι κατά κύριο λόγο πάνω από ένα χρόνο από τώρα.

 

Αμερικάνικες Πολιτείες με πτώση της εγκατεστημένης ισχύος

Άλλες κορυφαίες Πολιτείες ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ παρουσιάζουν πτώση πωλήσεων και δεν είναι σαφές πότε θα αλλάξει αυτή η τάση.

Όπως υποστηρίζει η SEIA «Η Αριζόνα, η Φλόριντα και το Τέξας (3 από τις μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας για οικίες), παρουσίασαν τριμηνιαία και ετήσια πτώση της εγκατεστημένης ισχύος το τρίτο τρίμηνο. Οι εγκαταστάτες αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, εστιάζοντας περισσότερο στη λειτουργική απόδοση ή πειραματίζονται με τροποποιήσεις τιμολόγησης και προσφοράς προϊόντων για να επιβιώσουν από την επιβράδυνση.

Το επόμενο έτος, η αύξηση των εγκαταστάσεων στην Καλιφόρνια και στα βορειοανατολικά δεν θα αντισταθμίσει πλέον τις επιπτώσεις της μείωσης του όγκου πωλήσεων ηλιακών κατοικιών, κυρίως λόγω της αναμενόμενης πτώσης στην Καλιφόρνια. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η αγορά ηλιακών κατοικιών θα μειωθεί κατά 12% το 2024».

Αυτό φέρεται να οφείλεται σε όχι πολύ ελκυστικά επιτόκια. Ωστόσο, εάν τα επιτόκια αλλάξουν τελικά, θα πρέπει να δούμε ξανά αύξηση των πωλήσεων σε εκείνο το σημείο. Ωστόσο, η ιστορία πρέπει να αλλάξει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης