Μικρότερη μείωση (15%) στις ΗΠΑ διότι δεν τα προμηθεύονται από την Κίνα
Βάσει της έρευνας, η μέση παγκόσμια τιμή ηλιακής μονάδας το 3ο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 30–40% από την αντίστοιχη του 1ο τρίμηνου του 2023.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης στην Κίνα.
Οι τιμές στις ΗΠΑ και η σύνδεσή τους με την Κίνα
Η αγορά των ΗΠΑ δεν λαμβάνει σχεδόν κανένα ηλιακό πάνελ από την Κίνα λόγω των δασμών και του νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, με αυτά τα κινεζικά ηλιακά πάνελ να αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% των εισαγωγών ηλιακών μονάδων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτές οι παγκόσμιες τάσεις είχαν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στις τιμές των ηλιακών μονάδων στις ΗΠΑ οι οποίες μειώθηκαν κατά 15% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις διαφορές στη δυναμική παροχής ηλιακών μονάδων μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.
Άλλες παγκόσμιες περιοχές βρίσκονται επί του παρόντος σε κατάσταση υπερπροσφοράς μονάδων.
Καθώς η Κίνα συνεχίζει τη μαζική επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ηλιακής ενέργειας, υπήρξε σημαντική πτωτική πίεση στην παγκόσμια τιμολόγηση των μονάδων. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης υπερπροσφοράς έχουν κλιμακωθεί πρόσφατα, με αναφορές για τιμές μονάδων spot εκτός των ΗΠΑ τόσο χαμηλές όσο 14-15 σεντς/βατ.
Αντίθετα, η αγορά των ΗΠΑ είναι κάπως απομονωμένη από αυτή τη δυναμική των τιμών. Λιγότερο από το 0,1% των εισαγωγών μονάδων στις ΗΠΑ φέτος προήλθε από την Κίνα λόγω συνδυασμού δασμών», σύμφωνα με την έκθεση.
Σχεδόν το 80% των λειτουργικών μονάδων για την αγορά σε κλίμακα χρησιμότητας προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Παρότι η Νοτιοανατολική Ασία είναι γενικά μια περιοχή χαμηλού κόστους για την παραγωγή δομοστοιχείων, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να εκτίθενται στους περιορισμούς στην προμήθεια πολυπυριτίου από την Κίνα λόγω του νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων (UFLPA).
Οι τιμές στις ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο
Λόγω των προαναφερόμενων η παροχή μονάδων στον τομέα κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πιο περιορισμένη από άλλες περιοχές του κόσμου.
Η ζήτηση για μονάδες από κορυφαίους κατασκευαστές βαθμίδας 1 είναι υψηλή. Αυτό έχει διατηρήσει τις τιμές των μονάδων στις ΗΠΑ σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές σε άλλες χώρες, ακόμη και χωρίς δασμούς κατά της παράκαμψης.
Συνολικά, η διαθεσιμότητα των μονάδων για την αγορά της κλίμακας χρησιμότητας των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αλλά έχει βελτιωθεί σημαντικά φέτος. Φυσικά, η διαθεσιμότητα των μονάδων θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς η εγχώρια παραγωγή έρχεται στο διαδίκτυο», αναφέρει η έκθεση.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η αγορά ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα να αγοράσει άλλα ανταλλακτικά.
Οι προμήθειες ηλιακών μονάδων έχουν αρχίσει να ρέουν αρκετά καλά, αλλά η βιομηχανία πρέπει να περιμένει πολύ καιρό για άλλους τύπους ηλεκτρικού εξοπλισμού. Το αποτέλεσμα είναι και η άνοδος των τιμών.
Η τιμολόγηση των συστημάτων ανά τομέα
Αν το αναλύσουμε ανά τομέα, βλέπουμε ότι η τιμολόγηση των συστημάτων ηλιακής ενέργειας οικιακής χρήσης αυξήθηκε κατά 3%. Η τιμολόγηση των εμπορικών συστημάτων ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 2% και η τιμολόγηση των συστημάτων ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας αυξήθηκε κατά 5% (ιχνηλάτες ενός άξονα) σε 6% (συστήματα σταθερής κλίσης).
Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διαχωρισμού της τιμολόγησης για αυτά τα διαφορετικά τμήματα ανά στοιχείο:
«Οι τιμές των μονάδων μειώθηκαν κατά 12% για το οικιακό και 6% για το εμπορικό τμήμα από έτος σε έτος.
Ο τομέας κοινής ωφέλειας συνεχίζει να έχει αυξημένες τιμές μονάδων λόγω της καθυστέρησης ενός έτους στην προμήθεια των μονάδων που αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα τιμολόγησης μας.
Για την κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια, η μείωση του κόστους των μονάδων αντισταθμίστηκε από την αύξηση του ισοζυγίου του εξοπλισμού καθώς και από το χαμηλό κόστος.
Στα 4 διαφορετικά τμήματα της αγοράς, το κόστος εργασίας και μηχανικής έχουν αυξηθεί από 5-25%.
Το κόστος εξαρτημάτων εξοπλισμού αυξήθηκε επίσης τα τελευταία τρίμηνα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Οι τιμές των εθνικών φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνονται σε όλα τα τμήματα, εκτός από το εμπορικό τμήμα, το οποίο σημείωσε πτώση 2% σε ετήσια βάση».
Αναμένοντας το 4ο τρίμηνο και το 2024
Θα δούμε τι θα συμβεί το 4ο τρίμηνο και το 2024, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ των τμημάτων της αγοράς.
Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις φαίνονται λίγο στον αέρα και επιρρεπείς σε έντονες αλλαγές στις τάσεις.
www.worldenergynews.gr