Ενέργεια

Ρωσία: Η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2024

Ρωσία: Η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2024
Ενδέχεται να παράγει από 515 εκατομμύρια τόνους έως 530-538 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος

Η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να είναι σταθερή ή ακόμη και να αυξηθεί το επόμενο έτος, καθώς η Μόσχα έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις δυτικές κυρώσεις, ανέφεραν αναλυτές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου πρόκειται να μειωθεί στους 527 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (10,54 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) φέτος από 535 εκατομμύρια τόνους το 2022, καθώς η Μόσχα έχει περιορίσει την προσφορά σύμφωνα με τη συμφωνία της με τον όμιλο OPEC+ , που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Ρωσία ενδέχεται να παράγει από 515 εκατομμύρια τόνους έως 530-538 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, στους 250 εκατομμύρια τόνους.

"Αναμένουμε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη ρωσική παραγωγή σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Οι αυξήσεις της παγκόσμιας ζήτησης πιθανότατα θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις της παραγωγής από τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και άλλες, διατηρώντας τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ+ σε μεγάλο βαθμό σταθερές", δήλωσε ο Ρόναλντ Σμιθ, αναλυτής της BCS World of Investments στη Μόσχα.

Η Δύση επέβαλε ευρείες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι, αφού η Μόσχα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.


Πρόβλεψη για μείωση

Η Ρωσία αψήφησε επίσης τις προβλέψεις για σοβαρή μείωση της προσφοράς πετρελαίου της, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι, η οποία τον Μάρτιο του 2022 είπε ότι είναι πιθανό οι αγορές να χάσουν τρία εκατομμύρια bpd ρωσικού αργού.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει όλες τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις σε αυτές που χαρακτηρίζει «φιλικές» χώρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, σχεδόν όλες οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας φέτος έχουν αποσταλεί στην Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία περιορίζει την παραγωγή αργού κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του 2024 και, ξεχωριστά, έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά το ίδιο ποσό το πρώτο τρίμηνο.

«Για το 2024, η ρωσική παραγωγή υγρών προβλέπεται να παραμείνει σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά μέσο όρο 10,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) στην τελευταία του μηνιαία αξιολόγηση.

«Εκτός από τις ράμπες έργων από διάφορα κοιτάσματα πετρελαίου, θα υπάρξουν εκκινήσεις από τη Rosneft, τη Russneft, τη Lukoil, την Gazprom, τη Neftisa και την TenderResurs. Ωστόσο, η συνολική παραγωγή πρόσθετων υγρών αναμένεται να αντισταθμιστεί από μειώσεις στα ώριμα οικόπεδα."

Οι αναλυτές αναφέρουν αρκετούς σημαντικούς κινδύνους για τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, τυχόν αυστηρότερων διεθνών κυρώσεων και πιθανής επέκτασης των περιορισμών εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης