Ενέργεια

Novak: Σε Κίνα και Ινδία το 90% των πετρελαϊκών εξαγωγών

Novak: Σε Κίνα και Ινδία το 90% των πετρελαϊκών εξαγωγών
Η Ρωσία έχει παρακάμψει επιτυχώς τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της και εκτρέπει τις ροές από την Ευρώπη προς την Κίνα και την Ινδία

Σχεδόν όλες οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας φέτος έχουν αποσταλεί στην Κίνα και την Ινδία, δήλωσε σήμερα (27/12) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

Η Ρωσία έχει παρακάμψει επιτυχώς τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της και εκτρέπει τις ροές από την Ευρώπη προς την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 90% των εξαγωγών αργού της είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι η Ρωσία είχε ήδη αρχίσει να σφυρηλατεί δεσμούς με χώρες Ασίας-Ειρηνικού προτού η Δύση επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.«Όσο για εκείνους τους περιορισμούς και τα εμπάργκο στις προμήθειες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που εισήχθησαν... αυτό απλώς επιτάχυνε τη διαδικασία αναπροσανατολισμού των ενεργειακών μας ροών» πρόσθεσε. Το μερίδιο της Ευρώπης στις εξαγωγές αργού της Ρωσίας έχει μειωθεί μόνο σε περίπου 4-5% από περίπου 40-45%.


«Ο
OPEC+ τηρεί τις υποχρεώσεις του»

Μιλώντας για τον OPEC+ o Νovak είπε ότι η Ρωσία τηρεί τις υποχρεώσεις της για τις περικοπές της προσφοράς και είδε την τιμή του πετρελαίου Brent στα 80-85 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν επίσης τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2.

Φοβούμενοι τις αντιδράσεις από τις κυρώσεις, ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο, αποποιούμενοι των ευθυνών τους για τη χρηματοδότηση και για τις εξαγορές συμβάσεων. Οι κυρώσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η Novatek να κηρύξει ανωτέρα βία για τις προμήθειες LNG από το έργο. Ο Novak είπε ότι το πρώτο τρένο του έργου έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει την παραγωγή LNG με τις πρώτες προμήθειες να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης