Ενέργεια

Arctic LNG 2: Η ιαπωνική Mitsui αποσύρει το προσωπικό της από το ρωσικό έργο  

Arctic LNG 2: Η ιαπωνική Mitsui αποσύρει το προσωπικό της από το ρωσικό έργο   

Οι αμερικανικές κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η Novatek να κηρύξει ανωτέρα βία για τις προμήθειες LNG από το έργο

 

Η ιαπωνική Mitsui and Co 8031.T αποφάσισε να αποσύρει τους υπαλλήλους της από το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας Arctic LNG 2, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Sankei, επικαλούμενη πηγές, σε ένα ακόμη πλήγμα για το έργο.

 Φοβούμενοι τις αντιδράσεις από τις κυρώσεις, ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και τα συμβόλαια εξαγοράς για το εργοστάσιο, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant σύμφωνα με το reuters.

 Οι κυρώσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η Novatek να κηρύξει ανωτέρα βία για τις προμήθειες LNG από το έργο, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα.

 Το εργοστάσιο βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική και θα έχει τρεις επιχειρησιακές γραμμές χωρητικότητας 6,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) η καθεμία.

Η Novatek, ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG της Ρωσίας, σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η δεύτερη και η τρίτη γραμμή αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2024 και το 2026 αντίστοιχα.

Το Arctic LNG-2 θα είναι το τρίτο μεγάλης κλίμακας έργο της Ρωσίας για την παραγωγή LNG μετά από το Sakhalin 2 υπό την ηγεσία της Gazprom στον ρωσικό Ειρηνικό  και το Yamal LNG που ελέγχεται από τη Novatek.

 
Μέτοχοι

 

Στο Arctic LNG-2 ηγείται η Novatek  που κατέχει μερίδιο 60%. Άλλοι μέτοχοι είναι η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies, την κινεζική CNPC και η CNOOC καθώς και η Japan Arctic LNG - κοινοπραξία της Mitsui & Co, Ltd.) και της JOGMEC - η καθεμία κατέχει 10% μερίδιο.

 Οι επενδυτές θα μπορούν να πουλήσουν LNG σύμφωνα με τις μετοχές τους. Η Novatek θα έχει το δικαίωμα να πουλά 11,9 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από το έργο. Άλλοι μέτοχοι θα μπορούν να πουλήσουν περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ο καθένας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης