Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο  - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό  

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο  - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό   

Λόγω της διαμάχης στη Μέση Ανατολή και των ελπίδων για μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ

 

 Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από 2% την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα, υποστηριζόμενο από τη διαμάχη στη Μέση Ανατολή και την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, ενισχύοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων .

 Το ράλι, με τις αγορές κλειστές λόγω αργιών, πρόσθεσε στα κέρδη της περασμένης εβδομάδας περίπου 3% μετά τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία που διέκοψαν την παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο, ενώ η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

 Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Brent αυξήθηκαν κατά 2,3%, στα 80,86 δολ. το βαρέλι στις 1753 ώρα Ελλάδας και νωρίτερα έφθασαν τα 81,23 δολ., το υψηλότερο από την 1η Δεκεμβρίου. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε  2,6%, στα 75,45 δολ.

 Παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή και την εκ νέου δρομολόγηση των πλοίων, η πραγματική προσφορά δεν έχει ακόμη επηρεαστεί. Η Maersk ανακοίνωσε την Κυριακή την επανεκκίνηση των ναυτιλιακών δρομολογίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χαλαρώνοντας σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες.

 

Πρόσθετα τέλη λόγω αλλαγής δρομολογίων

 Οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν σταματήσει να στέλνουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και επέβαλαν πρόσθετα τέλη για την επαναδρομολόγηση των πλοίων. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ, έναν σημαντικό ναυτιλιακό δρόμο που χρησιμοποιείται για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

 Η γερμανική Hapag-Lloyd θα αποφασίσει την Τετάρτη πώς θα προχωρήσει στα δρομολόγιά της στην Ερυθρά Θάλασσα αφού ανέστειλε τις αποστολές εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος την Τρίτη.

 Δύο εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα σημειώθηκαν σε πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης την Τρίτη, λίγο μετά τον εντοπισμό δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακοίνωσε βρετανική ναυτική αρχή.

 Ισραηλινός υπουργός άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι η χώρα ανταπέδωσε στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της, καθώς ο πόλεμος με τους Παλαιστίνιους μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διευρύνεται σε άλλες περιοχές.

 Ξεχωριστά, η οργάνωση πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράν έχει αντιστρέψει μια πολύμηνη επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%, κοντά στην ποιότητα όπλων.

 Το πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριξη από τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης