Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Huawei ωθεί την ψηφιακή τεχνολογία σε Ασία και Ειρηνικό (energy-storage)

Η Huawei ωθεί την ψηφιακή τεχνολογία σε Ασία και Ειρηνικό (energy-storage)

Αποκαλυπτικό και ενδιαφέρον το αφιέρωμα του Nicolas Ma για τις δράσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στις ΑΠΕ

Η μετάβαση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού από τα ορυκτά καύσιμα στις νέες μορφές ενέργειας απαιτεί έναν συνδυασμό ψηφιακής καινοτομίας και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών ενέργειας, όπως υποστηρίζει ο Nicolas Ma (Πρόεδρος της Huawei που είναι κινέζικη πολυεθνική εταιρεία δικτύων, εξοπλισμού και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών) μέσω άρθρου του στην ιστοσελίδα energy-storage.news στο οποίο παρουσιάζει την έκθεση της εταιρείας.


Παγκοσμίως, περισσότερες από 170 κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει τις ψηφιακές στρατηγικές τους και 130 χώρες έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές ρύπων,
υποδηλώνοντας μια ευρεία παγκόσμια συναίνεση για τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή ενέργεια.

Ο μετασχηματισμός περιλαμβάνει στροφή από τα ενεργειακά συστήματα που βασίζονται σε ορυκτά, σε ανανεώσιμες πηγές στην παραγωγή, τη μεταφορά, την κατανάλωση και την αποθήκευση.

Η έκθεση Huawei Global Industry Vision Report προβλέπει ότι πάνω από το 50% της παγκόσμιας ενέργειας θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030.

Σχετικά με τη συσσωρευμένη παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, αναμένεται να φτάσει τα 358 GW, αυξάνοντας πάνω από 20 φορές μέσα σε 10 χρόνια.

Οι ΑΠΕ όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά αντικαθιστούν τα ορυκτά στο τέλος της παραγωγής, ενώ η ενσωμάτωση νέων φορτίων ισχύος όπως τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί σημαντική απειλή για την ισορροπία του συστήματος στο τέλος της κατανάλωσης.

Η συνειδητοποίηση του φιλόδοξου μετασχηματισμού απαιτεί συλλογικές προσπάθειες.

 

Η παρουσίαση της Huawei στο Enlit Asia 2023

Το Enlit Asia 2023 (κορυφαίο περιφερειακό ετήσιο συνέδριο) πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, σε συνδιοργάνωση με την Masyarakat Ketenagalistrikan Indonesia (MKI, επίσης γνωστή ως Ινδονησιακή Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Huawei παρουσίασε καινοτόμες λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αντάλλαξε κρίσιμες γνώσεις για την ενεργειακή μετάβαση στο ASEAN με διαμορφωτές κοινής γνώμης και ειδικούς από περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.

 

Χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η Huawei έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC).

Οι χώρες APAC που φιλοξενούν το 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, επιταχύνουν το ταξίδι του διπλού μετασχηματισμού. Εθνικές στρατηγικές όπως το Digital Indonesia, το My Digital στη Μαλαισία και το Digital Hub στην Ταϊλάνδη χτίζουν ισχυρά ψηφιακά θεμέλια, συνοδευόμενα από δεσμεύσεις όπως ο στόχος της Ταϊλάνδης για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και ο στόχος της Ινδονησίας για καθαρές εκπομπές έως το 2060.

Αυτή η φιλόδοξη πορεία θα απαιτήσει στενές συνεργασίες σε όλους τους τομείς. Οι κυβερνήσεις και οι δημόσιοι φορείς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος μέσω πολιτικών, ενώ χρηματοδότες, επενδυτές και επιχειρήσεις συμβάλλουν μέσω «πράσινων» οικονομικών και αγορών εμπορίας άνθρακα.

Πολυάριθμες κοινότητες και πλατφόρμες δημιουργούνται στον κλάδο της ενέργειας, φέρνοντας σε επαφή τους ενδιαφερόμενους φορείς για να ενισχύσουν τις συζητήσεις σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση.


Η Huawei προσφέρει 3 τύπους λύσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα:

Α) Παρέχει λύσεις ψηφιοποίησης του κλάδου που βασίζονται σε σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, της έξυπνης επιθεώρησης γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας IoT για τη βελτίωση της αποδοτικότητας λειτουργίας και συντήρησης (O&M).

Β) Οι λύσεις που παρέχει για την ασφάλεια του ψηφιακού χώρου διασφαλίζουν αξιοπιστία μέσω μέτρων κατά των διακοπών, μηχανισμών κατά των επιθέσεων και μέτρων κατά του ransomware, λειτουργώντας ως μια ισχυρή τελευταία γραμμή άμυνας για την ασφάλεια των δεδομένων.

Γ) Συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω καινοτομιών σε λύσεις ψηφιακής ενέργειας, όπως έξυπνα μικροδίκτυα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρία.

 

Συνεργασίες της Huawei

Η Huawei έχει συνεργαστεί με 3 ασιατικές χώρες στον τομέα των ΑΠΕ οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Στο Macao SAR, Κίνα, συνεργάστηκε με την Companhia de Electricidade de Macao (CEM), για να βελτιώσει την αξιοπιστία του δικτύου επικοινωνίας και να μειώσει το κόστος εκμάθησης και συντήρησης.

Στην Ινδονησία, βοήθησε την Perusahaan Listrik Negara (PLN) στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος αποθήκευσης για την ενίσχυση των ροών εργασίας των έξυπνων μετρητών.

Στην Ταϊλάνδη, η λύση έξυπνου δικτύου μας βοήθησε την Επαρχιακή Αρχή Ηλεκτρισμού (PEA) να αναβαθμίσει την υποδομή ασύρματης επικοινωνίας για χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο και αυξημένη συνδεσιμότητα.

 

Ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης Ασίας-Ειρηνικού σε 3 διαστάσεις

Αφιερωμένη στην επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή ενέργεια, η Huawei δεσμεύεται να συμβάλει στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας με 3 σημαντικούς τρόπους.

Συνοπτικά αυτοί είναι:

1) Καινοτομία στις σύγχρονες λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με τον Wood Mackenzie, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πρόκειται να ξεκινήσει μια δεκαετία μετασχηματισμού ΑΠΕ (2021-2030) με προβλεπόμενη επένδυση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αιολική και ηλιακή παραγωγή.

Η Huawei δεσμεύεται να φέρει καινοτόμες τεχνολογίες για το έξυπνο σύστημα ενέργειας, θεωρώντας την ψηφιοποίηση ως τη λύση για αυτά τα πιεστικά ζητήματα.

2) Καλλιέργεια ψηφιακού ταλέντου για τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας

Για να προωθηθεί η μελλοντική πρόοδος της ενεργειακής μετάβασης, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν ειδικοί γνώστες στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας και στις δεξιότητες ψηφιοποίησης.

Φέτος, η Huawei παρουσίασε ένα κίνητρο 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τους εταίρους της Ασίας-Ειρηνικού, διαθέτοντας 55 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη δυνατοτήτων συνεργατών.

Δύο κοινές εγκαταστάσεις OpenLab καινοτομίας εγκαινιάστηκαν στην περιοχή (OpenLab Asia-Pacific στη Σιγκαπούρη και OpenLab Bangkok στην Ταϊλάνδη).

Αμφότερες στοχεύουν στη διευκόλυνση της ενεργοποίησης πελατών και συνεργατών.

3) Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ηλεκτρικής ενέργειας με κορυφαίους παίκτες του κλάδου

Στόχος είναι να επιταχύνει συνεχώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω στρατηγικής συνεργασίας με κορυφαίους παράγοντες του κλάδου και να δημιουργήσουμε την καλή αναφορά στην περιοχή.

Από το 2013, η Huawei και το PLN συνεργάζονται για να κάνουν πράσινο και ψηφιακό το κομμάτι της γης Ασία-Ειρηνικός.

Huawei και το PLN μπορούν να αναπτύξουν από κοινού νέα προϊόντα, λύσεις και να οδηγήσουν στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και FTTH (Fiber to the Home).

Ενωμένοι για πράσινη και ψηφιακή ευημερία στην APAC

Συνεργαζόμενη με περισσότερες από 20 κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, η Huawei δείχνει να έχει εκεί βαθιές ρίζες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης