Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΤΕπ: Επιδοτήσεις για πράσινο υδρογόνο μετά την επιχορήγηση 434 εκατ. της Γερμανίας (hydrogeninsight)

ΕΤΕπ: Επιδοτήσεις για πράσινο υδρογόνο μετά την επιχορήγηση 434 εκατ. της Γερμανίας (hydrogeninsight)

Θα βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τους στόχους της για τις ΑΠΕ H2 και στην προσέλκυση επενδύσεων

 

Η Γερμανία παρέχει 434 εκατομμύρια ευρώ (475 εκατομμύρια δολάρια) στο Πράσινο Ταμείο Υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), επιτρέποντας στο δανειστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να αρχίσει την παροχή επενδυτικών επιχορηγήσεων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) Η2 στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας hydrogeninsight.com.

 

Η επιβεβαίωση της ΕΤΕπ

Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε τη συνεισφορά στις 19/12/2023 χωρίς να αποκαλύψει το μέγεθός της, προφανώς επειδή η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την τράπεζα να μην αποκαλύψει το ποσό.

Όμως ο ιστότοπος της τράπεζας δείχνει ότι οι δωρεές στο ταμείο ανέρχονται σε 459 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα εκπρόσωπος της ΕΤΕπ επιβεβαίωσε στο Hydrogen Insight ότι μόνο η Γερμανία έχει προσθέσει στο ταμείο, αφού το σύνολο ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ.


Συμβολή στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων πράσινου υδρογόνου

Η τεράστια συνεισφορά της Γερμανίας σημαίνει τώρα ότι η ΕΤΕπ θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του ταμείου από την απλή παροχή στρατηγικών συμβουλών και τεχνικής βοήθειας έως την παροχή επενδυτικών επιχορηγήσεων (κίνηση που θα είναι κρίσιμη για την προώθηση έργων που συχνά θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνα από τους παραδοσιακούς επενδυτές).

«Η πρόσθετη χρηματοδότηση για το Πράσινο Ταμείο Υδρογόνου θα συμβάλει στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού για μεγάλης κλίμακας έργα πράσινου υδρογόνου.

Το ταμείο επιδοτεί επενδύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας: από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω της επεξεργασίας, έως την αποθήκευση και την υποδομή μεταφοράς υδρογόνου.

Αυτό υποστηρίζει τη διεθνή ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου», εξήγησε η ΕΤΕπ.


Η τράπεζα πρόσθεσε ότι η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του κινδύνου των επενδύσεων πράσινου υδρογόνου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «Η ενασχόληση με τις αναδυόμενες τεχνολογίες υδρογόνου και τις μη εδραιωμένες αγορές αυξάνει την πολυπλοκότητα, το κόστος και τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων.

Σήμερα, τα διεθνή έργα υδρογόνου αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως δυσμενείς συνθήκες αγοράς, ρυθμιστικούς κινδύνους, έλλειψη κοινωνικής αποδοχής και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης.

Η δημόσια χρηματοοικονομική στήριξη παρέχει ένα σημαντικό μήνυμα της αγοράς για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων και τον μετριασμό των κινδύνων. Το Ταμείο λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα υποστηριζόμενα έργα αναμένεται να προσελκύσουν περίπου 3 έως 100 φορές το ποσό της επιχορήγησης σε επακόλουθες επενδύσεις, ανάλογα με το αν είναι πιλοτικά έργα ή είναι έτοιμα για μεγάλης κλίμακας παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

 

Χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ σε Ινδία και Χιλή

Η ΕΤΕπ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έργων και εγγυήσεις για την προώθηση των στόχων της ΕΕ, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο στόχος για εισαγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου εκτός του μπλοκ έως το 2030.

Η τράπεζα είχε προηγουμένως συμφωνήσει να χορηγήσει δάνεια 1 δισ. και 100 εκατ. ευρώ (αντί για επιχορηγήσεις) σε έργα πράσινου υδρογόνου στην Ινδία και τη Χιλή, αντίστοιχα.

Η πρωτοβουλία Global Gateway της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρέχει επίσης χρηματοδότηση για την παραγωγή πράσινης υδρογόνου εκτός ΕΕ, μεταξύ πολλών άλλων επενδύσεων, αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό δοχείο χρημάτων.

 

Επιδίωξη μέσω του Green Hydrogen Fund

«Με το Green Hydrogen Fund, χτίζουμε μια γέφυρα μεταξύ των καινοτόμων έργων που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αποδεκτό επίπεδο και της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών και των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Μαζί με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, θα προσφέρουμε τεχνική βοήθεια και επενδυτικές επιχορηγήσεις μέσω του ταμείου. Αυτό θα επιτρέψει στους εταίρους μας να ενσωματώσουν το πράσινο υδρογόνο στα σχέδια δράσης για το κλίμα και να αναπτύξουν έργα υποδομής που μπορούν να κάνουν το πράσινο υδρογόνο πραγματικότητα σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Werner Hoyer (Πρόεδρος της ΕΤΕπ).

 

Οι κινήσεις της Γερμανίας και το 1 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ στις τεχνολογίες υδρογόνου

Τέλος η Γερμανία αγοράζει επίσης εισαγόμενο πράσινο υδρογόνο από χώρες εκτός ΕΕ μέσω του προγράμματος H2Global, ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί και η Ολλανδία.

Η ΕΤΕπ έχει ήδη παράσχει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε άμεση χρηματοδοτική στήριξη «σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου», συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολυτών, καταλυτών, κυψελών καυσίμου, δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και σταθμών ανεφοδιασμού H2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης