Την πρόοδο της χώρας μας στον κλάδο της ενέργειας εξήραν στο 25th Annual Capital Link Invest in Greece Forum
Ένας από αυτούς είναι και ο Geoffrey R. Pyatt (πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν Υφυπουργός για θέματα ενεργειακών πόρων) ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφερόμενος στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας) ο οποίος υποστήριξε ότι «η χώρα μας έχει όλα τα φόντα να γίνει κόμβος και παραγωγός ενέργειας».
Η ομιλία του Pyatt
Το γενικότερο μήνυμα που έστειλε στους διεθνείς επενδυτές ο κ. Pyatt ήταν ότι υπάρχει πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας της Ελλάδας.
Έργα σαν το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός IGB Ελλάδας – Βουλγαρίας, στη δεδομένη συγκυρία είναι πολύ σημαντικότερα, ενώ μεγάλης σημασίας είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας.
Τόνισε παράλληλα, ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft έχουν επενδύσει πολλά στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
Ο Αμερικανός υφυπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνει ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι σταθερός εταίρος των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να παίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση. «Τώρα που η Ρωσία έχει αποδείξει μια για πάντα ότι είναι αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη», επεσήμανε.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος
Ο κ. Pyatt υποστήριξε ότι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο κατέστη δυνατή χάρη σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έργα όπως η Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τερματικός σταθμός LNG Ρεβυθούσας και ο Διαδριατικός Αγωγός. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσει να ενισχύεται όταν υλοποιηθούν ο Πλωτός Τερματικός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (FSRU) και ο αγωγός Διασύνδεσης Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας (IGNM). Η βελτίωση και η επέκταση αυτής της υποδομής με παράλληλη ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελούν επίσης παράγοντες πολλά υποσχόμενους που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές, είπε.
Οι προοπτικές
Αναφορικά με τις ελπιδοφόρες προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Pyatt υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.
Τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια στον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού θα τονώσουν σε μεγάλο βαθμό την έρευνα, την ανάπτυξη και την προώθηση αυτών των τεχνολογιών στην αγορά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Η αμερικανική εφευρετικότητα και η επενδυτική οξυδέρκεια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση αυτού του τομέα. Αυτό συμπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη για να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο στην πράσινη μετάβαση.
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα για την ηγετική θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, από την τολμηρή απόφαση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστώνη και την αύξηση των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια από αμερικανικές εταιρείες, όπως η 547 Energy και η Ameresco».
Επενδυτικός προορισμός
Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός αναφέρθηκε και σε παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που επέκτειναν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ, όπως η εταιρεία μπαταριών Sunlight που εστιάζει στην άνθηση της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας και η εταιρεία Hellenic Cables που επενδύει σε αχρησιμοποίητη μονάδα παραγωγής. στην πολιτεία του Μέριλαντ.
Με αυτά τα δεδομένα, επεσήμανε ότι οι υπερατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής όχι μόνο για τον πλανήτη αλλά και για όλες τις οικονομίες.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Geoffrey Pyatt έστειλε το μήνυμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ως εκ τούτου, προσβλέπει στη στήριξη εταιρειών ενέργειας που ενδιαφέρονται για επενδύσεις ή κοινοπραξίες στην Ελλάδα, ενώ καλωσορίζει ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ. «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές - πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.
Τα νέα όσον αφορά τις επενδυτικές συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ, είναι πολύ ευχάριστα και δηλώνουν την πρόθεση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα και μετά, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», τόνισε.
Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να γίνει και κόμβος και παραγωγός ενέργειας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε ομιλία σχετικά με το θέμα «THE NEW ENERGY LANDSCAPE IN GREECE».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτήρισε το 2024 πολύ σημαντική χρονιά για ενεργειακές επενδύσεις.
Ο υπουργός εστίασε στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα ως προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει ολοκληρωτική το 2028 ή, ενδεχομένως, ακόμη και το 2026, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Προχωράμε γρήγορα την πράσινη μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι από το 2011 η χώρα έχει μειώσει κατά 80% την κατανάλωση άνθρακα, από εκεί που βασιζόταν ως επί το πλείστον στον λιγνίτη.
Η Ελλάδα κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης έχει όλα τα φόντα να γίνει και κόμβος και παραγωγός ενέργειας και με τα υπεράκτια έργα που ετοιμάζονται (σύνδεση με Βουλγαρία, Ιταλία, Δυτικά Βαλκάνια, Ισραήλ και Κύπρο) υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσει να γίνει και παραγωγός βιομηχανικής ενέργειας.
Ακολούθησε Πάνελ Συζήτησης σχετικά με το θέμα «THE NEW ENERGY LANDSCAPE IN GREECE»
Ο κ. Kωνσταντίνος Βασιλείου (Deputy Chief Executive Officer, Head of Corporate & Investment Banking - Eurobank SA.), τόνισε: «Η πρόοδος που συντελείται στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας είναι εμφανής και έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα σύντομα θα επιτύχει τη θωράκιση της ενεργειακής της ασφάλειας και αυτονομίας.
Το μερίδιο των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας ξεπέρασε το 48% τον Σεπτέμβριο του 2023, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενδεικτικό της προόδου που σημειώνεται είναι ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank στον τομέα της ενέργειας, που υπερβαίνει τα €2δις, έχει υπέρ-τριπλασιαστεί την τελευταία τριετία ενώ οι μισές από αυτές τις χρηματοδοτήσεις αφορούν αποκλειστικά έργα ΑΠΕ.
Εξίσου σημαντική επιδίωξη της χώρας για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος της ενεργειακής μετάβασης και βασικός παράγοντας της στρατηγικής της, εκτός από τα έργα ΑΠΕ, είναι η δημιουργία υποδομών σχετιζόμενων με την αποθήκευση, τη μεταφορά και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Επομένως, είναι κρίσιμη και η αναβάθμιση του δίκτυού ώστε να επιτευχθεί πρόσθετη μεταφορική ικανότητα του συστήματος και η δυνατότητα διασύνδεσης όλων των σχεδιαζόμενων έργων, καθώς και η επέκταση του δικτύου μέσω διασυνδέσεων με νησιά και γειτονικές χώρες. Κεφάλαια άνω των €3 δις είναι προγραμματισμένα να εκταμιευθούν στο άμεσο μέλλον από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για επενδύσεις στον τομέα της ενεργείας, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βοηθούν σημαντικά στην επιτάχυνση της εθνικής αυτής προσπάθειας.
Εκτός όμως του πλεονεκτήματος της ενεργειακής αυτονομίας, η υλοποίηση αυτών των έργων δημιουργεί και δύο ακόμα σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα, η οποίες ελκύουν ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτές είναι, αφενός, η μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με τη δυνατότητα εξαγωγής μείγματος καθαρής ενέργειας και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος και αφετέρου η ανάπτυξη σημαντικής τεχνογνωσίας στον τομέα που θα μπορεί επίσης να εξαχθεί, εδραιώνοντας έτσι τη θέση της χώρας στην παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Ο κ. Βασίλης Τσάιτας (Group Chief Financial Officer - HELLENiQ ENERGY Holdings), τόνισε: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι πολυδιάστατη και ο προσδιορισμός των κύριων στόχων προκειμένου να είναι επιτυχής έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για μια σωστή στρατηγική ενεργειακής μετάβασης είναι η Βιωσιμότητα, το κόστος και η ασφάλεια εφοδιασμού.
Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία επηρέασε κυρίως την Ευρώπη, μας κατέδειξε ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι καίριας σημασίας.
Η μετάβαση θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς και σημαντικό κόστος, γεγονός το οποίο δεν έχει καταστεί σαφές στην κοινωνία.
Καθώς η παραδοσιακή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία απανθρακοποίησης και την ανάπτυξή της στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Στην Helleniq Energy εξελίσσουμε την βασική μας δραστηριότητα για να την καταστήσουμε κατάλληλη για το μέλλον. Εξετάζουμε την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων μας στη διύλιση, εστιάζοντας κυρίως στην ενεργειακή απόδοση και την αυτονομία, καθώς και σε ένα έργο δέσμευσης άνθρακα στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.
Επιπλέον, εξετάζουμε εφαρμογές αξιοποίησης του CO2 και του πράσινου Υδρογόνου, για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων.
Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είμαστε σήμερα ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει μια σημαντική θέση με χαρτοφυλάκιο 356 MW σε όλες τις τεχνολογίες, με στόχο να φτάσουμε το 1GW εγκατεστημένης ισχύος τα επόμενα 2 χρόνια και πάνω από 2GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την απεξάρτηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα στα διυλιστήριά μας, να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμά μας σε CO2, να αποκομίσουμε σημαντική αξία από εκμετάλλευση συνεργειών στη διαχείριση ενέργειας και να είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου ότι οι ανάγκες τους εξελίσσονται.»
Ο κ. PJ Deschenes (Managing Director & Global Co Head – Nomura Greentech), τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί τις προσπάθειες της χώρας για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, αναδεικνύοντας την ως έναν από τους πιο δυναμικούς επενδυτικούς προορισμούς στον κόσμο για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στοχεύει στο μερίδιο 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας έως το 2030.
Κατά τη διάρκεια του 2023 , υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον χώρο αποθήκευσης μπαταριών και στον υπεράκτιο αιολικό χώρο, όπου η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη δημοπρασία αποθήκευσης ενέργειας και εξέδωσε τις πρώτες άδειες έρευνας για υπεράκτιες τοποθεσίες αιολικών πάρκων. Η δέσμευση της Ελλάδας στο σχέδιο μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, σε συνδυασμό με την ικανότητα να αξιοποιεί τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τις φιλικές προς τους επενδυτές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσει να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον τόσο από διεθνείς όσο και από εγχώριους παράγοντες».
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος (Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) δήλωσε: «Το τρίπτυχο Decarbonization – Decentralization – Digitalization, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της τρέχουσας ενεργειακής μετάβασης. Στην Ελλάδα, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ ολοένα και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγεται αποκεντρωμένα από ανανεώσιμες πηγές σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πεδίο.
Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων και μια στρατηγική επιλογή για την επιτυχή έκβαση της ενεργειακής μετάβασης. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς επίσης, ο μετριασμός του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες είναι μερικά από τα πολύτιμα οφέλη της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό σύστημα.
Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε μία βιώσιμη, καθαρή, εταιρεία ενέργειας, και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μετάβαση από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 670MW στην Ελλάδα και κατασκευάζει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1,3GW. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το εμβληματικό mega φωτοβολταϊκό έργο στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας συνολικής ισχύος 550MW, ενός εκ των μεγαλύτερων έργων ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δραστηριοποιείται σε όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, χτίζει πάνω σε στιβαρές βάσεις με πλήρως ώριμες τεχνολογίες και διευρύνει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της με σταθμούς αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες) και υβριδικά έργα. Η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου συντελείται τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών.
«Η ενεργειακή μετάβαση και οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά, υποστηριζόμενες από ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο και αποφασιστικά μέτρα πολιτικής, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη προς τους πολίτες και το περιβάλλον. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τις επόμενες γενιές».
www.worldenergynews.gr