Ιταλία: Έγκριση 17.7 δισ. ευρώ από την ΕΕ για αποθήκευση ενέργειας 9 GW

Ιταλία: Έγκριση 17.7 δισ. ευρώ από την ΕΕ για αποθήκευση ενέργειας 9 GW

Θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση και στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 21/12/2023 ότι ενέκρινε ένα ιταλικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, προβλέπεται η κατασκευή μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος που ξεπερνά τα 9 GW/71GWh.

Η διάρκεια του πλαισίου στήριξης έχει οριστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2033.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή ετήσιων πληρωμών στους κατασκευαστές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ιταλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα επέτρεπε την αποθήκευση περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους άφθονο ανέμου ή ηλιοφάνειας και τη χρήση της ενέργειας σε περιόδους σπανιότητας, μειώνοντας την ανάγκη παραγωγής μέσω εγκαταστάσεων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Η Επιτροπή γνωστοποίησε ότι το σχέδιο ήταν απαραίτητο και κατάλληλο για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και θα βοηθούσε στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, και είπε ότι αυτές οι θετικές επιπτώσεις θα αντισταθμίσουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Για την απόφαση της Κομισιόν, η Μάργκρεθ Βεστάγκερ (Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπος για τα θέματα ανταγωνισμού) δήλωσε ότι «Εγκρίναμε σήμερα το ιταλικό σχήμα των 17.7 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην απανθρακοποίηση της ΕΕ και στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας.

Η κεντρική αποθήκευση ενέργειας προσφέρει ευελιξία και διευκολύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το εν λόγω καινοτόμο σχήμα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, ελαχιστοποιώντας, ταυτόχρονα, τυχόν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης