Η Νορβηγία έλαβε 2 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα (offshorewind.biz)

Η Νορβηγία έλαβε 2 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα (offshorewind.biz)

Η σύμβαση θα ισχύει για 15 χρόνια

Η Νορβηγία έχει λάβει έγκριση για κρατική ενίσχυση ύψους έως και 23 δισεκατομμυρίων NOK (2,04 δισεκατομμύρια ευρώ) με τη μορφή διμερούς σύμβασης για τη διαφορά (CfD) για το έργο υπεράκτιων αιολικών πάρκων Νότιας Βόρειας Θάλασσας II (Sørlige Nordsjø II).

Σύμφωνα με το offshorewind.biz, το CfD θα είναι σε ισχύ για μια περίοδο 15 ετών.

Η κρατική ενίσχυση εγκρίθηκε από την Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ (ESA), τον φορέα που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

«Η έγκριση της ESA ήταν μια σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε μια περιοχή του έργου και να παρέχουμε κρατική υποστήριξη για ένα υπεράκτιο αιολικό έργο στη Νότια Βόρεια Θάλασσα II. Είμαι χαρούμενος που αυτό ισχύει τώρα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ESA για μια καλή διαδικασία», δήλωσε ο Terje Aasland (Υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας).

Το Νοέμβριο, το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας έλαβε 7 αιτήσεις συμμετοχής στη δημοπρασία για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος μεταξύ 1,4 GW και 1,5 GW στη ζώνη της Νότιας Βόρειας Θάλασσας II.

Τα δικαιώματα για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης της Νότιας Βόρειας Θάλασσας II, θα απονεμηθούν σε έναν υποψήφιο μέσω ενός γύρου προεπιλογής που θα ακολουθήσει δημοπρασία και ανάθεση το 2024.

Επί του παρόντος, ο διαγωνισμός έχει "προβλεπόμενη προθεσμία" τον Φεβρουάριο του 2024.

Τα έγγραφα του διαγωνισμού αναφέρουν ότι το υπουργείο σκοπεύει να προεπιλέξει τουλάχιστον 6 υποψηφίους. Εάν μπορούν να προκριθούν λιγότεροι από 6, το υπουργείο θα αξιολογήσει εάν η δημοπρασία θα πρέπει να διεξαχθεί.

Το υπουργείο αξιολογεί τώρα τις αιτήσεις που έχουν παραληφθεί και θα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό ποιοι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

Ο διαγωνισμός Southern North Sea II διεξάγεται με το λεγόμενο αγγλικό μοντέλο δημοπρασίας, με επιλεγμένο τον πλειοδότη με τη χαμηλότερη τιμή προσφοράς (NOK øre/kWh).

Η νορβηγική κυβέρνηση άνοιξε επίσημα το παράθυρο αιτήσεων για την πρώτη υπεράκτια δημοπρασία αιολικής ενέργειας της Νορβηγίας στις 29 Μαρτίου, προσφέροντας συνδυασμένη ισχύ 3 GW σε δύο περιοχές, 1,5 GW στη Νότια Βόρεια Θάλασσα II και 1,5 GW στο Utsira Nord.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης